POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.04.

Egyre több a fegyveres migráns a déli határon

Gépkarabélyok és kézigránát.

Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója korábban többször is kifejtette, hogy a fegyverek megjelenésére, a migránsok fegyverhasználatára korábban nem volt példa a magyar-szerb határszakaszon, de az elmúlt időszakban számos esetben történtek lövöldözések elsősorban a szerb oldalon, előbb a külterületeken, később pedig már a települések belterületeit, magánházakat értek kézigránátos támadások.

Rálőttek a szerb rendőri erőkre is, holott korábban ezt soha nem tették. Most már fegyverrel fenyegetik és lövéseket adtak le magyar rendőrökre

– emlékeztetett a főtanácsadó.

Bakondi György az Európai Unió illegális migrációval kapcsolatban elfogadott krízisrendelet-tervezetére kitérve azt hangsúlyozta, a magyar-szerb határon történtek ellenére az unió azt szeretné, hogy azokat, akik lövöldöznek a magyar járőrökre, átlőnek a magyar területre, fegyverekkel fenyegetőznek, szervezett bűnözéshez tartozó, súlyos bűncselekményeket követnek el, engedje be Magyarország a területére és vizsgálja meg, hogy jogosultak-e a politikai menedékjogra.

Vélekedése szerint „ehhez nagy vizsgálat nem kell”, hiszen

ezek a migránsok nem működnek együtt a hatóságokkal, nincsen okmányaik és erőszakosan, felfegyverkezve lépnek fel, ezért ebben az esetben az ENSZ szerinti politikai menedékkérelmet egyáltalán nem lehet vizsgálat tárgyává tenni.

Fontos tény, hogy Magyarország nem humanitárius kérdésként, hanem biztonsági és szuverenitási kérdésként tekint erre az ügyre – fogalmazott Bakondi György. Emlékeztetett arra, a határátlépés előtt benyújtott kérelmeket megvizsgálja a hatóság, és ha úgy látja, hogy menekültstátuszra vagy más státuszra jogosult a kérelmet benyújtó, akkor egyedi döntése alapján legálisan beengedik, ha azonban erre nem jogosult, akkor nem léphet be az országba.

A műsorban a miniszterelnök főtanácsadója kérdésre válaszolva elmondta, a szerb határszakaszon idén eddig több mint 141 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg a magyar határőrizeti szervek, de a határkerítést megkerülve, a horvát, a szlovén, az ukrán, a szlovák vagy a román határon keresztül, sokszor kamionokban elrejtőzve érkező migránsok számát a regisztráció és a határőrizet más típusa miatt nem lehet kontrollálni.

A szervezett bűnözés részéről a magyar határt érintő példátlan nyomásban „áttolódások” tapasztalhatóak – mondta.

Rámutatott, komoly probléma van a Bosznián keresztül Horvátországon át Szlovéniáig tartó csempészútvonalon, itt sokszoros növekedés tapasztalható az illegális migránsok számában és ugyanez látható Bulgária és Szerbia felől Románia irányába is. Megjegyezte, a Magyarország által működtetett szilárd és erős határőrizet terelésre kényszeríti az embercsempészbandákat, így az általuk szállított bevándorlókat sokszor mélységi ellenőrzések során fogják el a hatóságok.

„A tömeges, legázolásos, erőszakos, felfegyverkezve elkövetett cselekmények súlyossága arra kényszerít bennünket, hogy a határőrizet módszertanát, az eszközellátását, annak a jelenlegi szituációban való megfelelését is vizsgáljuk” – jelentette ki Bakondi György.

Buszokkal szállították el a migránsokat a Szabadka környéki erdőkből a szerbiai hatóságok- tudósított a közszolgálati Híradó. Az akciót azután hajtották végre, hogy az elmúlt időszakban mindennapossá váltak a lövöldözések a környéken, a helyiek pedig már sokszor ki sem mernek menni az utcára. A korábbi hasonló akciók után azonban a migránsok néhány órán belül visszatértek – a helyiek attól tartanak, hogy ez most is így lesz.

Rabszállító kocsik és rendőrautók vonultak kedden délelőtt a makkhetesi erdő felé, Szabadka külterületén. „Tíz perccel ezelőtt két autóbusz tartott az erdő felé, biztos, hogy a migránsokat gyűjtik be. Reggel 8 óra körül rendőrautó, öt terepjáró, ezek nem rendőrségi járművek voltak. Még nem jöttek ki az erdőből. Lövöldözést ezúttal nem hallottam” –mondta egy helybéli férfi, Cedo Japundza.

A hatóságok később összesen két autóbusznyi migránst szállítottak el a területről, akiket a befogadóközpontokba vittek.

Az obrenovaci migránstábor teljesen megtelt, így akinek még jutott hely, azok a kerítésen keresztül adogatták ki az ételt társaiknak. Akik pedig már nem fértek be a központba, azok az erdős területeken telepedtek le. Többen közülük csak pár napot maradnak, és már mennek is tovább.

„Nagyon sok migráns van itt. A táborban már nincs hely mindenkinek. Én sem jutottam be.

„Ez az erdő is tele van emberekkel. Ők mind itt alszanak. Nem maradunk itt sokáig. Amint lehet tovább megyünk Európába”

– mondta egy afgán férfi, aki pár napja érkezett.

A táborlakók azt mondják, a felfegyverzett maffiatagok már szinte minden országban jelen vannak. Egy magát pakisztáninak valló migráns azt is elmondta, hogy milyen fegyvereket látott.

„Fel vannak fegyverkezve, AK-47-es gépkarabélyaik és kézigránátjaik is vannak. Elveszik a pénzünket, a telefonjainkat.

Nem tudom kik ők, de mindenhol ott vannak. Bulgáriában is találkoztam velük, Szerbiában és Boszniában is van belőlük. Ha nem adsz nekik pénzt, lőnek” – fogalmazott a férfi.

A nyugat-balkáni útvonal egyre aktívabb, az illegális bevándorlók tömegesen érkeznek Szerbiába.

A legtöbben továbbra is a szerb-magyar határon akarnak illegálisan átjutni az Európai Unió területére.

És nagyon sokan erőszakosan. A nyilvánosságra kerülő felvételeken látszik, hogy a migránsok husánggal a kezükben, arcukat eltakarva érkeznek a határzárhoz.

Rángatják, átvágják, megbontják a határkerítést, sőt nyíltan fenyegetik a magyar hatóságokat.

A videóhoz azt írták: őket akarja Európába beengedni Brüsszel.

Még a jövő évi európai parlamenti választások előtt el akarják fogadni az Európai Unió migrációs és menekültügyi csomagját Brüsszelben – erről beszélt a Belügyminisztérium államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: Magyarország továbbra is ellenzi a paktumot, az ugyanis nem visszaszorítaná, hanem segítené a migrációt.

„Másodperc logika alapján, tyúklépés logika alapján belső koalíciós feszültségek alapján hoznak erről döntést. Senki se arról beszél, hogy ennek hosszútávon milyen kihatása van! Hanem arról beszél, hogy mindenkinek emberi jogai vannak, az illegális migránsoknak is emberi jogai vannak, és arra nincsenek tekintettel, hogy ezek az illegális migránsok átvágják a kerítést, átmásznak rajta, megdobálják a rendőröket,

fegyver van náluk, tehát nem alapjogi chartával a hónuk alatt érkeznek”

– mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár hozzátette: mindenkinek el kell döntenie, hogy a törvények vagy az embercsempészek oldalára áll. Magyarország pedig a törvények oldalán áll.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

life.hu

7 szigorú szabály, amelyet a királyi családnak be kell tartania a közösségi médiában

hirtv.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Draskovics Tiborra, a Gyurcsány–Bajnai-korszak megoldóemberére is fontos pozíciót bíztak

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

mandiner.hu

Idegesek a Fehér Házban: nem számítanak ukrán sikerre

origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Borzasztó busztragédia: 20 ember meghalt, szakadékba zuhant egy autóbusz

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött

POLITIK

Négy hónap alatt 111 ezer ukrán katona esett el

POLITIK

Európa a tűzzel játszik, kiszélesedhet az ukrán háború

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal