Ma van az egymillió találkozás napja. Orbán Viktor bárkihez bekopoghat

POLITIK
Létrehozva: 2023.09.28.

A Fidelitas meglepte Karácsony Gergelyt

Kapott egy kis ajándékot...

Az ország történetének legnagyobb pénzmosási, kampányfinanszírozási botrányát akarják szőnyeg alá söpörni Karácsony Gergelyék – erről beszélt Renge Zsolt, a Fidelitas budapesti elnöke a szervezet Facebook-oldalán szerdán közzétett videójában.

„Megleptük Karácsony Gergelyt a Városházán. Nézd, mit szólt hozzá!” – mondta. Nemrég derült ki az újabb fejlemény Karácsony Gergely és a 99 Mozgalom 526 millió forintjáról. Az adóhivatal régóta vizsgálja „a dollárbaloldal pénzrablását”, de már az OTP is feljelentést tett a kampányfinanszírozással kapcsolatban – hangoztatta.

Az egész hazugság több okból sem állja meg a helyét: külföldi valutában csak 50 és 100 eurós címletű bankjegyek szerepeltek, a jegyzőkönyvekben az eurós bankjegyek száma többször megegyezett, és az eurós bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, sőt többször egymás utáni sorszámúak voltak és összetapadtak – mondta.

Mit lehet mindebből feltételezni? Azt, hogy a nyomdából kikerülve azonnal az adománygyűjtő dobozokban landoltak a pénzkötegek – tette hozzá. „És tudod, mit gügyög még mindig a főpolgármester az egész pénzmosodáról?” – vetette fel a Fidelitas budapesti elnöke. „Az anonim adománygyűjtés jogszerű eszközeivel éltünk” – idézték a videóban Karácsony Gergelyt.

 

Renge Zsolt úgy fogalmazott: „vérlázító, hogy mindenkit komplett hülyének néznek, ezért most bemutatjuk főpolgármester úrnak, hogy mindaz, amit állít, egy hazugság. Azt próbálják elhitetni velünk, hogy ilyen kötegelt mikroadományokat próbált belepréselni Mari néni a senki által nem látott adománygyűjtő dobozokba gyűrődésmentesen. Persze ez mind csak a dollárbaloldal hazugsága. Az ország történetének legnagyobb pénzmosási, kampányfinanszírozási botrányát akarják szőnyeg alá söpörni. Ne engedjük nekik!” – mondta a Fidelitas budapesti elnöke a videóban.

A NAV már egy ideje nyomoz Karácsony Gergely főpolgármester 99 Mozgalmának finanszírozása ügyében, majd az OTP Bank is feljelentést tett. Mint ahogyan korábban a Magyar Nemzet megírta, a lap birtokába került dokumentum szerint az adománygyűjtő ládák története hamisnak látszik, ugyanis a – döntő többségükben 50 és 100 eurós címletű – bankjegyek valójában inkább csomagokban érkezhettek, újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak. Mindez együtt szertefoszlathatja Karácsonyék eddigi legendáját. 

Szöllősi Györgyi, az ATV Egyenes beszéd című műsorának műsorvezetője megjegyezte Karácsony Gergely főpolgármesternek, aki a szerdai adás vendége volt, hogy az OTP feljelentést tett a kampányfinanszírozás ügyében. Karácsony szerint 

olyan adományozóktól jött a pénz, akik éltek az anonim adományozás jogával. Érdemben nem tudok azokra a vádakra reagálni, amit a sajtó az OTP szájába adott. Azok a dokumentumok, amiket a bank tőlünk kért, azokat cáfolni lehet.

A műsorvezető szerint az OTP úgy nyilatkozott, hogy az összegeknél viszont a tényleges forrást valóban nem jelölték meg. 

Karácsony Gergely lezárva a témát úgy fogalmazott: 

Az OTP a főváros finanszírozó bankja, nem akarok többet mondani. A bank által megküldött dokumentumok ezeket a dolgokat cáfolják, amikről szó volt a napokban. Karácsony szerint az adománygyűjtés törvényes keretek között történt. „Jó főpolgármestere van a városnak, akit szeretnek az emberek, ezért megpróbálnak engem oldalvizen más ügyekben lejáratni.

Karácsony Gergely szerdán hivatalos közösségi oldalán újságolta el, hogy a bírósági döntés értelmében azonnali jogvédelmet kapott a főváros a kormányzattal szemben. Ezzel megtiltotta az államnak, hogy Budapest számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít a városnak.

„Érvényt szereztünk a budapestiek akaratának” – írta Karácsony Gergely bejegyzésében, amelyben beszámolt arról, hogy a bíróság azonnali jogvédelmet adott Budapestnek a kormányzattal szemben.

– Az állam mondhatja a fővárosnak, hogy nem adok egy fillért sem, de a fővárostól nem veheti el a pénzét. Amíg pereskedünk, addig minden hónapban levonnak havi négymilliárd forintot a kasszából. Mi már túl vagyunk azon, hogy visszakapjunk a pénzeket, már befizettük – mondta Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra reagálva, hogy a bíróság a mai napon döntött, és azonnali védelmet ítélt a fővárosnak. 

– Havi négymilliárd nagyon sok. A bíróság azért támogatta a kérelmünket, mert a jogszabályi körülmények között a főváros nem tudja biztosítani a törvény által rászabott adósságot. A törvény a mai naptól érvényes, a védelem ott van az önkormányzatunk mellett. Azonnali védelmet kaptunk, mely azt jelenti, hogy türelmet kaptunk, míg nem dől el a vita – folytatta a főpolgármester.  

Szöllősi Györgyi, az Egyenes beszéd műsorvezetője azonban arra figyelmeztette Karácsony Gergelyt, hogy Kiss Ambrus azt mondta, nem is volt pénz a főváros számláján, amit le lehetett volna vonni. Karácsony erre elmondta, igen, a előző hónapban inkasszálták a számlájukat és hitelt is felvetettek velük, hogy ki tudják fizetni a adósságot. 

A kérdésre, hogy mi lesz a hitellel, a főpolgármester úgy válaszolt: „márciusban és szeptemberben kapjuk az adófizetéseket, de év végén nem lehet adósságunk. A mostani döntés segít. Az képtelenség, hogy ilyen bevételekből ilyen közszolgáltatásokat lehessen finanszírozni. Amiről beszélgetünk az, hogy a város képes-e gazdálkodni vagy sem. A bíróság most azt mondta, várhatunk. 

Karácsony Gergely főpolgármester magyarázat helyett a politikai ellenfelét becsmérelte miután Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője szembesítette azzal, hogy már a baloldalon se hisznek az adományládikákban gyűjtögetett mikroadományok történetében. A kormánypárti politikus felidézte azokat a baloldali nyilatkozataikat, amelyekben már az ellenzéki pártok is magyarázatot várnak arra, hogy honnan származnak a sorszámfolytonosan kötegelt százeurósok, amelyek a főpolgármester által létrehozott 99 Mozgalomnál kötöttek ki. A Fidelitas molinót feszített ki a napirend előtti felszólalás után, amire az alábbi szöveget írták: Mikroadomány? Kötegelt, friss, ropogós 100 euró? Ezt ugye már ti sem hiszitek el!

 

Szeptember 27-én tehát ismét összeült a Fővárosi Közgyűlés. Karácsony Gergely ezúttal sem a díszterem főbejáratán érkezett; vélhetően azért, mert nem akart reagálni a sajtó kérdéseire azzal kapcsolatban, hogy a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára 506 millió forint érkezett kampánytámogatásról. 

– Ön az, aki szembemegy a valósággal, ön még továbbra is mikroadományoknak hívja a friss, ropogós, sorszámfolytonosan kötegelt százeurósokat, amelyek fizikailag sem férnek bele az adománygyűjtő ládába. Ön szembemegy a józan ésszel is, élő ember nincs, aki elhinné az ön sztoriját, hogy ládikákba gyűjtötték Mari néni és Józsi bácsi összekuporgatott adományait. Ön szembemegy az OTP bankkal is, a pénzintézet által megállapított tényekkel és a feljelentésben foglalt megállapításokkal. Ön szembemegy az adóhatósággal, amely nyomozást folytat ebben az ügyben. Főpolgármester úr, ön szembemegy az újságíró társadalom azzal a részével is, akik próbálják objektívan látni az ügyet – mondta Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés napirend előtti felszólalásában. A kormánypárti politikus a beszédében a forgalommal szembemenő őrült autóshoz hasonlította Karácsony Gergely főpolgármestert a 99 Mozgalom vitatható kampányfinanszírozásával és adománygyűjtő módszerével kapcsolatban. A frakcióvezető sorra idézte a kormánypártisággal nem vádolható médiumokat, publicistákat, politikusokat, pártokat. Wintermantel szembesítette a főpolgármestert azzal, hogy az ellenzéki platformokon is általános vélemény lett: Karácsony szavahihetősége megkérdőjelezhető, a magyarázata nem hihető az ügyben.

– Főpolgármester úr! Különösen érdekes a sztoriban, hogy szembemegy azokkal a pártokkal is, amelyek önt támogatták és ebbe a pozícióba juttatták – hangsúlyozta a Fidesz–KDNP frakcióvezetője, aki a Jobbik elnökének a szavait is felidézte: „Kíváncsiak volnánk arra, hogy miként került több milliárd forint Korányi Dávidon keresztül az amerikai Action for Democracy-tól Bajnai Gordon, Szigetváry Viktor és Ficsor Ádám nevéhez köthető DatAdat-csoporthoz.”

A Fidesz–KDNP politikusa arra is kitért, hogy még a Demokratikus Koalíció is várja a főpolgármester részletes tájékoztatását. A Gyurcsány-párt szerint Karácsony Gergely úgy tudná lezárni ezt az ügyet, hogy megnevezné a támogatást nyújtó személyeket, szervezeteket. A frakcióvezető Ungár Péter, az LMP politikusa szavait is felidézte, aki szerint is a főpolgármester elmondhatta volna saját magától az igaz történetet, talán két héttel ezelőtt előállhatott volna az igazsággal, de ő más utat választott.

– Önnek már késő, önre ráégett a ládikás sztori – hívta fel a figyelmet Wintermantel. – Szeretném kérdezni az itt lévő pártokat. Önök mit gondolnak erről? Hogyan tudnak jó érzéssel beülni a közgyűlésbe, és a főpolgármesteri előterjesztésekről szavazni, miközben hiteltelennek, elmeszüleménynek és bohózatnak gondolják a polgármester szavait. Közben mintha mi sem történt volna. Nyilván a nyilatkozatot megtették, mossák kezeiket, és kiállnak teljes vállszélességgel egy olyan ember mögött, akinek még önök sem hisznek – zárta felszólalását a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Wintermantel Zsolt beszéde után a Fidelitas ropogós eurókkal érkezett a díszterembe, majd egy molinót feszítettek ki,  amire az alábbi szöveget írták: Mikroadomány? Kötegelt, friss, ropogós 100 euró? Ezt ugye már ti sem hiszitek el! 

Karácsony Gergely főpolgármester érdemi válasz helyett maszatolt. Véleménye szerint a magyarországi kampányok történetében ez volt a legrészletesebben vizsgált kampány. Szerinte a vizsgálatokat fideszes kézben lévő, „szolgáltatásszerű” vizsgálati szervek végzik.

– Teljes nyugalommal folytatom ezeket, meg fogják állapítani, hogy a jogszabályoknak megfelelően zajlott minden – állította válaszában a főpolgármester, aki hozzátette: az ellenzék kampányában egyetlen fillér közpénz se volt. A főpolgármester a válaszában támadásba lendült, szerinte alacsony színvonalú lejárató kampány zajlik ellene.

 

origo.hu

Lépcső a semmibe kilátó Ausztria egyik legnépszerűbb úti célja

ripost.hu

A Lidl első számú konkurenciája lesz: itt és ekkor nyitja első magyarországi boltját a régóta várt üzletlánc

borsonline.hu

Egymásra talált a Házasság első látásra két sztárja, a 20 év korkülönbség sem akadály

vg.hu

Üzemanyag: bejelentették a nagy árcsökkenést – péntektől olcsóbb lesz a benzin és a dízel is

ripost.hu

Egy általános iskolás gond nélkül megoldja, de neked vajon sikerül kitölteni ezt a tesztet?

vg.hu

Kiszámolták, mennyi idő alatt térülhet meg a repülőtér visszavásárlása

ripost.hu

Titokzatos férfi oldalán tűnt fel a TV2 sztárja, lesifotó készült róluk

travelo.hu

Budapesti étterem Európa legjobb pizzázói között

ripost.hu

„Eladó a paripa!” – 90 millióért árulja a kocsiját T. Danny

ripost.hu

Kőkemény kvíz: nagyanyáink még tudták, ma már szinte senki sem ismeri ezeket a szavakat

ripost.hu

Bajban a népszerű magyar zenekar, a rendőrség már nyomoz

ripost.hu

Elbúcsúzott az ország Tompos Kátyától – Fotók!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ma van az egymillió találkozás napja. Orbán Viktor bárkihez bekopoghat

POLITIK

Élelmiszer-rekvirálás, hadigazdálkodás: ez vár a németekre háború esetén

POLITIK

Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt

POLITIK

Németország felkészül a háborúra: bevezetnék a sorkatonaságot

POLITIK

Csak egy lépés az atomháborútól a nukleáris fenyegetés

POLITIK

A háborús szerelvényt meg kell állítanunk!

POLITIK

Orbán Viktor: Európa minden héttel közelebb kerül a háborúhoz

POLITIK

Válik Gyurcsány újpesti alpolgármestere?