Létrehozva: 2023.08.27.

Orosz rakétatámadás Kijev ellen

Itt friss hadijelentés.

Az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre vasárnap Kijev megye ellen, az eddigi információk szerint két helyi lakost sebesítettek meg a lezuhanó roncsok – közölte az ukrán főügyészség a Telegramon.

A közlemény szerint a kijevi régió egyik járásában tíz családi ház, két személygépkocsi és egy mezőgazdasági gépek tárolására szolgáló hangár rongálódott meg az ukrán légvédelem által megsemmisített rakéták roncsaitól.

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy vasárnap négy orosz – H-101-es, H-55-ös és H-555-ös típusú – rakétát semmisíettek meg Ukrajna középső és északi régióiban.

A közlés szerint a rakétákat öt repülőgépből lőtték ki az orosz légtérben, becsapódás nem történt.

Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy

az orosz erők az éjjel folytatták Nyikopol térségének ágyúzását. Nehéztüzérséggel lőtték a környező településeket, aminek következtében kigyulladt egy mezőgazdasági üzem, és két családi házban is károk keletkeztek. Személyi sérülésről nem érkezett hír.

Illja Jevlas, a keleti országrészben harcoló ukrán erők szóvivője egy tévéműsorban arról számolt be, hogy az orosz hadsereg jelentősen megnövelte támadásainak számát a Harkiv megyei Kupjanszk és a szomszédos donyecki régióban lévő Liman városok irányában. Kiemelte, hogy

szombaton 620 támadást hajtottak végre az ukrán katonák állásai ellen, és 15 légicsapást mértek. Szavai szerint a térségben Oroszország mintegy 110 ezer katonát vont össze.

Az ukrán vezérkar legfrissebb vasárnapi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 550-nel 260 820-ra emelkedett. Eszerint az ukrán erők szombaton egyebek mellett hat orosz harckocsit, 24 tüzérségi rendszert és 11 drónt semmisítettek meg.

A kijev megyei Vaszilkiv város taktikai repülődandárja vasárnap a Facebookon megerősítette, hogy a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyében két ukrán katonai repülőgép összeütközött, aminek következtében a 40. taktikai repülődandár három pilótája életét vesztette.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az Oroszország által Ukrajna ellen indított teljes körű invázió tavaly februári kezdete óta mindegyikük részt vett az ország védelmét szolgáló légi hadműveletekben, beleértve keleti és zaporizzsjai irányú taktikai feladatokat is.

Az orosz erők a dél-ukrajnai Herszon város központja ellen intéztek támadást vasárnap kora délután, egy helybeli nő életét vesztette, egy férfi pedig súlyosan megsérült – közölte a megyei ügyészi hivatal a Telegramon.

Az ügyészség kifejtette, hogy helyi idő szerint 15 óra körül az orosz erők feltehetően tüzérségi fegyverekkel lőtték Herszont.

„Élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett egy nő, aki az utcán tartózkodott. Egy férfi is válságos állapotban került kórházba”

– írta az ügyészség, hozzátéve, hogy lakóépületekben és egyéb polgári infrastrukturális létesítményekben keletkeztek károk.

A Heszon megyei kormányzói hivatal a Telegramon arról is tájékoztatott, hogy a megyeszékhely elleni támadást megelőzően az orosz erők tüzet nyitottak a régióban található Virivka falura.

Egy 35 éves nő az ágyúzás következtében életét vesztette, egy másik helyi lakost pedig sérülésekkel szállítottak kórházba.

Vasárnap kora délután a keleti országrészben lévő Harkiv megyét is lőtték az orosz csapatok, a rakéta-sorozatvetőkkel végrehajtott támadásban egy 39 éves nő életét vesztette – közölte a régió kormányzói hivatala a Telegramon.

Folytatódnak a harcok Ukrajnában: a frontvonal déli szakaszán az ukránok törnek előre, északkeleten az oroszok erősítették meg pozícióikat. Közben az orosz elnök rendeletben kötelezte hűségesküre a vezető nélkül maradt Wagner zsoldoscsoport tagjait.

Kiégett járműroncsok szegélyezik a dél-ukrajnai Melitopol, illetve Bergyanszk felé vezető utat. A felvételt az egyik ukrán rohamzászlóalj tette közzé, amely – állítása szerint – pénteken visszafoglalta a taktikai szempontból jelentős Robotine nevű települést.

Az egység parancsnoka azt állítja: katonái áttörték az aknamezőkkel megerősített orosz védvonalat, így gyorsabban tudnak előrenyomulni a 80-100 kilométerre fekvő kikötővárosok felé.

A cél az, hogy elérjük az Azovi-tengert. Nem dőlünk hátra az áttörés után, tovább kell haladnunk, hogy felszabadítsuk területeinket” – jelentette ki a parancsnok. A moszkvai védelmi minisztérium szóvivője közben az észak-kelet ukrajnai Harkivi területen elért harci sikerekről számolt be.

Kupjanszk térségében, a légitámogatással végrehajtott tüzérségi támadásokkal az orosz erők megerősítették pozíciójukat a frontvonal mentén” – közölte Igor Konasenkov.

A régió kormányzója szerint a támadásokban két civil meghalt, többen megsérültek. Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a brit Sky News csatornának azt mondta, a csapatösszevonások alapján valószínű, hogy az orosz erők újabb átfogó ostromra készülnek a város ellen.

A moszkvai hatóságok hajnalban arról számoltak be, hogy a légvédelem újabb ukrán drónt semmisített meg a főváros közelében. A három nagy moszkvavi repülőteret átmenetileg lezárták. A hírt Kijevben egyelőre nem kommentálták.

Közben gyűlnek a virágok a Wagner orosz zsoldoscsoport korábbi székháza előtt, Szentpéterváron. A csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin egy szerdán lezuhant magánrepülőgép utaslistáján szerepelt, és minden bizonnyal ő a tíz halálos áldozat egyike. Ezt az orosz hatóságok egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

Az orosz elnök egyértelműen elmondta, hogy el kell végezni minden szükséges vizsgálatot, beleértve a genetikai tesztet. Az eredményt közzé fogjuk tenni”– mondta pénteken Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök azonnali hatályú rendeletben kötelezte a Wagner fegyvereseit, hogy írásban tegyenek hűségesküt az orosz államnak. Az utasítás mindenkire vonatkozik, aki részt vesz az Ukrajna elleni műveletekben, és az eskütevőknek szigorúan be kell tartaniuk a parancsnokok és döntéshozók utasításait.

A 2014-ben létrehozott Wagner fegyveres csoport az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta részt vett a legvéresebb csatákban. Ám Jevgenyij Prigozsin rendszeresen bírálta az orosz hadsereg vezetőit, főleg azok után, hogy májusban a védelmi miniszter megpróbálta a tárca irányítása alá vonni a zsoldossereget.

Ezt Prigozsin visszautasította, majd júniusban puccsot kísérelt meg a moszkvai hadvezetés ellen. A sikertelen akció óta a Wagner fegyveresei Fehéroroszországban, illetve Afrikában folytatták tevékenységüket.

origo.hu

A világ jövőjéről tárgyalt Putyin, az atomfegyverek bevetése már nagyon közel van

ripost.hu

Megmondta a véleményét Szoboszlairól a Liverpool legendája

borsonline.hu

Csodálatos örömhírrel indul a nap: újra kisbabát ringathat Kiss Ramóna

vg.hu

Azahriah a Puskásban: már tudjuk, mennyi pénzt keresnek a tripla koncerttel – erre még egy magyar zenész se volt képes

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

vg.hu

Rejtély: félelmetes amerikai nehézbombázók köröznek orosz földhöz nagyon közel – egyszerre két B-52-es jelent meg a radarokon

ripost.hu

Hoppá: több százezer forint borravalót adott T. Danny egy felszolgálónak - videó

mindmegette.hu

Leszerelik az önkiszolgáló kasszákat, és kiderült, hogy már az air fryerekben sem bízhatunk!

ripost.hu

Nagy a baj! Mentőhelikopter szállt le az M0-ásra

ripost.hu

Arany aszteroidát fedezett fel a NASA, nem hiszed el mennyit ér

ripost.hu

Nem hiszel a szemednek: világsztár mellett feszít PSG Ogli

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Vajon Manfred Weber elküldené a gyerekeit katonának?

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Az oroszok újabb települést foglaltak el Ukrajnában

POLITIK

Németország az ukrán menekültek szétosztását akarja elérni

POLITIK

A NATO főtitkára azonnal engedélyt adna az oroszok megtámadására

POLITIK

Huszonhatan meghaltak Gázavárosban