Létrehozva: 2023.08.21.

Gyurcsány bizalmi embere a dollármédia pénzosztója

A Gyurcsány–Bajnai-korszak egyik meghatározó háttérembere.

A baloldal kampányát segítő anyagok eléréseinek a maximalizálására külön Facebook-oldal és portál működött a külföldről több milliárd forinttal finanszírozott dollármédia portfóliójában. Az Erősítő elnevezésű Facebook-oldal a 2021 januári létrehozásától a tavaly áprilisi választás napjáig nagyjából 250 millió forintot költött olyan hirdetésekre, amelyekkel a dollárbaloldal üzeneteit népszerűsítették a közösségi médiában.

 

A külföldi milliárdokból kistafírozott dollármédia portfóliójában még olyan Facebook-oldal és portál működtetésére is volt keret, amellyel a baloldal kampányát segítő anyagok eléréseit maximalizálták. Az Erősítő a 2021 januári létrehozásától a tavaly áprilisi választás napjáig nagyjából negyedmilliárd forintot költött kormányellenes hirdetésekre, valamint a szivárványkoalíció üzeneteit népszerűsítő tartalmakra a közösségi médiában.

Csak a voksolást megelőző egy hétben az Erősítő húszmillió forintból promotálta balliberális médiumok, köztük a Telex, a 24.hu, a 444.hu, valamint a Hvg.hu cikkeit. A szavazás napja után gyakorlatilag inaktívvá váló oldalon feladott 12 ezer hirdetés több mint egyharmada – 4500 – esett a választás előtti hónapra.

Az Erősítő hátterében fellelhető mind a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat cégcsoportnak, mind pedig az Ezalényeg.hu médiabirodalom kiadójának, az Oraculum 2020 Kft.-nek a tulajdonosi köre. A Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentése szerint e két vállalatnál landolt annak a több mint négymilliárd forintnak a csaknem kilencven százaléka, amely az USA-ból – a Korányi Dávid-féle Action for Democracyn keresztül – és egy svájci alapítványtól érkezett a baloldal kampányának támogatására.

Az Erősítő mögött álló egyik kulcsfigura a DatAdat cégcsoportban is jelentős tulajdonrésszel rendelkező Dessewffy Tibor. A Gyurcsány–Bajnai-korszak egyik meghatározó háttérembere a képviselője ugyanis az Amplify App nevű, Észtországban – az DatAdat OÜ elnevezésű vállalkozással azonos tallinni címre – bejegyzett társaságnak, amely az Erősítőt működteti és az adatkezelését is végzi. Az említett NIK-jelentés szerint a DatAdat Professional Kft. 34 millió forint értékben bocsátott ki számlát az Amplify Appnak.

Az Erősítőnek Montenegróban működik egy ikerportálja, amelyben Páva Zoltán, az Oraculum 2020 Kft. tulajdonosa is érdekelt. A Nagalsi.me üzemeltetője ugyanúgy az Amplifier App, mint az Erősítőé, a bejegyzését pedig a Páva érdekeltségébe tartozó EMI Investment bonyolította.


A 2021-es évhez képest megtízszerezte a profitját az EzaLényeg lapcsoportot kiadó Oraculum 2020 Kft., ami 25,6 millió forint adózott nyereséget jelentett a tulajdonos Páva Zoltánnak. Figyelemre méltó, hogy a cég 2022-es 1,8 milliárd forintra rúgó bevételei nagyjából megegyeznek azokkal az összegekkel, amelyek külföldről érkeztek a vállalkozáshoz.

 

A tavalyi, választási évben a bevételét és a profitját is megsokszorozta a guruló dollárokból finanszírozott EzaLényeg médiabirodalom kiadójának tulajdonosa, a Gyurcsány Ferenc bizalmát élvező, a Demokratikus Koalíciónak is dolgozó Páva Zoltán.

A baloldal történelmi fiaskóját hozó esztendőben ugyanis az Oraculum 2020 Kft. 25,6 millió forintos adózott nyereségre tett szert, ami ezer százaléka a 2021-ben elkönyvelt két és félmilliónak. 

Eközben az értékesítésből származó bevételeik nagyjából háromszorosára nőttek egy év alatt: a 2021-ben elért 667,1 millióhoz képest tavaly már nettó 1,8 milliárd forintra rúgtak. Mindezt ráadásul úgy érték el, hogy mindösszesen két munkavállaló dolgozott a cégnél, fejenként tehát nagyjából 900 millió forintnyi bevétel jutott.

Figyelemre méltó, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentése szerint ugyanebben az időszakban az 1,8 milliárdos összeggel nagyjából azonos nagyságrendű utalások érkeztek Páva cégéhez az amerikai, Korányi Dávid-féle Action for Democracytól, és a vele azonos célokkal működő svájci alapítványtól. A két szervezeten keresztül érkező mintegy négymilliárd forintnyi külföldi pénzből közel ekkora rész jutott a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat cégcsoporthoz is.

Az Oraculum 2020 Kft. mellett Páva feleségének cége is igencsak jó eredményt ért el. A Páva Hajnalka Gyöngyi tulajdonában álló, üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó MPSP Consulting 2021-ben 298,3 millió forint nettó árbevételt ért, amelyet 2022-ben, a kampányévben 443 millió forintra növelt. Ez a cég elmúlt hat évének legjobb eredményét is jelenti.

A cég nyeresége közel duplájára, 20 millió forintról 39,4 millió forintra nőtt.

Mint közismert, Páva Zoltán korábban a Gyurcsány–Bajnai-kormányoktól tanácsadóként kapott milliós megbízásokat és jelenleg is kapcsolódik a Gyurcsány-párthoz: jelenleg ügyvezetőként tevékenykedik az Eagle Eye Marketing nevű társaságban, ahova a DK parlamenti frakciójától folyamatosan érkeznek a jól fizető megrendelések, például „social media tanácsadás” elnevezésű feladatok ellátására.

A Soros-hálózat, és annak alapítványa nem vész el, csak átalakul, a dollármilliók ugyanúgy áramlanak tovább – írta közleményében a Fidesz azzal kapcsolatban, hogy az immár Alexander Soros vezette Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) újraszervezi európai tevékenységét. Mint a kormánypárt fogalmazott: a Soros-hálózat új ifjú vezére láthatóan csak újrarendezi sorait a hatalomátvételhez, azonban a céljai az örökösnek is változatlanok:

háborúba sodorni Európát, betelepíteni a migránsokat, rászabadítani Európára az LMBTQ-propagandát és hatalomra ültetni a dollárbaloldalt, amely mindezt végre is hajtaná.

„A Soros-hálózat mélyen átszövi Európát és Magyarországot, számos szervezettel, politikussal rendelkezik a magyar baloldalon és a brüsszeli döntéshozatalban is. Most az újratervezés zajlik, mert úgy látszik, hogy az eddigi forgatókönyv nem működött, mert nem hagytuk magunkat! A Fidesz–KDNP továbbra is mindent megtesz azért, hogy Magyarországot megvédje a külföldi dollárok befolyásától, bárhogy is alakítják, vagy nevezik át szervezeteiket, alapítványaikat.

Magyarország nem fogja hagyni magát! Nem hagyjuk, hogy a Soros-hadsereg káoszba sodorja hazánkat, a régiót vagy Európát! Továbbra is nemet mondunk a migrációra, a genderre és a háborúra

– zárta közleményét a Fidesz.

– Leányvállalataikon keresztül a Nyílt Társadalom Alapítványok itt maradnak Budapesten. Soros György jelenléte tehát nem vész el, csak átalakul – hívta fel a figyelmet az Origónak nyilatkozva ifjabb Lomnici Zoltán. A Századvég Alapítvány tanácsadója úgy véli, hogy az Európai Unió intézményi világa és fontos politikai szereplői már kiépítették a maguk hosszabb távú kapcsolatait a „civil” szervezetekkel, vagy éppen most partnerségeket alakítanak ki, de itt már inkább 

„finomhangolás” történik, hogy leküzdjék a hatalmi egyensúlyhiányokat, és még hatékonyabbá tegyék a gépezetet 

– mutatott rá. Az alkotmányjogász szerint a teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy a Soros-alapítványok Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban és a Nyugat-Balkánon továbbra is  jelen lesznek. Ezen felül pedig fontos számukra az ázsiai, illetve a posztszovjet térség, valamint Afrika is.

De az sem elhanyagolható, hogy Soros Györgynek és a hozzá közel álló érdekeltségeknek megnőtt a befolyása az unió intézményeiben. Különösen igaz ez annak annak fényében, hogy jövőre az EU-ban és az Egyesült Államokban is választások lesznek. Éppen ezért 

a Nyílt Társadalom Alapítványok aktivitása aligha fog csökkenni a transzatlanti világban

 – húzta alá.

A Magyar Nemzet mai cikkében rámutatott, hogy nem fogja túlzottan megviselni anyagilag Soros György egyes magyarországi embereit, hogy a tőzsdespekuláns állítólag részben kivonul az európai programjainak finanszírozásából. Sokan ugyanis már beépültek azokra a helyekre, ahol az adófizetők pénzén is megélnek, miközben befolyásolhatják a hazai politikát, például a fővárosi önkormányzatba Karácsony Gergely közvetlen tanácsadóiként.

origo.hu

Németország katonai döntése félelmetes közelségbe hozta a világháborút

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt helyesen megoldod, az emberek felső 2 százalékába tartozol

metropol.hu

Dárdai Pál még egyszer, utoljára odacsapott a Herthával: ennek csodájára jár a futballvilág

mandiner.hu

Nemcsak az Oktoberfest-résztvevők, hanem az osztrák szurokolók sem énekelhetik a L'amour toujours-t

ripost.hu

Így vedd fel a harcot a meztelen csigák ellen

mandiner.hu

Lehajtott fejjel kapta az ívet Karácsony Gergely Vitézy Dávidtól

ripost.hu

Fájdalmas bejelentést tett Jennifer Lopez

mindmegette.hu

Ebédötletek hétvégére: íme a 10 legtutibb rakott étel receptje, ezekből garantált a repeta

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

ripost.hu

Itt vannak az első képek: már most gyűlik a tömeg a Békemenetre

ripost.hu

Áll a bál Moszkvában: Sztankovicsnak máris hadat üzentek

ripost.hu

Ugrik a Porsche, új autót kap Gulácsi Péter és Orbán Willi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Putyin megtámadhatja Európát?

POLITIK

Ismét Harkivot támadták az oroszok

POLITIK

Félelmetes bejelentést tett a fehérorosz elnök.

POLITIK

Ilyen lesz a sorkatonai szolgálat Európában