Létrehozva: 2023.08.14.
Módosítva: 2023.08.15.

A dollármédia négymilliárdot kapott a választók befolyásolására

Mégsem mentek sokra...

Hamis recept- és Covid-oltás-oldalakon, politikai tartalmak segítségével akarták meggyőzni a választókat

Covidoltás.info, Receptek.ma, Vicc Magazin. Ilyen elnevezésű internetes felületeken próbálta a dollármédia befolyásolni a 2022-es országgyűlési választásokat abból a több mint négymilliárd forintból, amit külföldről pumpáltak a baloldal kampányába. Az oldalak –, amelyek természetesen már nem működnek – politikai tartalmak segítségével akarták meggyőzni a választókat, hogy ne a kormánypártokra szavazzanak – írja a Magyar Nemzet.

 

A dollármédia négymilliárdból próbálta befolyásolni a magyar választókat + VIDEÓ

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kezet fog a Válasszunk! 2018 (V18) fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én. Jobbra Balázs Péter, a V18 elnöke

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Országosan kiterjedt kampánymédia-birodalmat működtetett a külföldi milliárdokból támogatott Ezalényeg.hu, valamint a mögötte álló Oraculum 2020 Kft. A kiadó tulajdonosa Páva Zoltán, aki korábban tanácsadóként milliós megbízásokat kapott a Gyurcsány–Bajnai-kormányoktól, jelenleg pedig az Eagle Eye Marketing nevű cég ügyvezetőjeként teljesít megbízásokat a DK-frakciónak.

A tavaly áprilisi választás eredményének a befolyásolására létrehozott, zömében lejárató jellegű 81 helyi aloldal között számos politikaivá átfordított bulvároldal is szerepelt, amelyeknek az elnevezésük alapján nem volt közük a közélethez. 

Ám a többi között a Vicc Magazin, a Humor Magazin, a Receptek.ma, az Idézetek.ma vagy a Covidoltás.info is kormányellenes tartalmakkal árasztotta el az internetet a választás előtti napokban, hetekben.

Így például a Receptek.ma teljesen profilidegen módon Zelenszkij ukrán elnök Orbán Viktort kritizáló mondatait terjesztette a választások napján. A hirdetésekre csillagászati összegeket költöttek: a Covidoltás.info nevű oldalon például közel 26 millió forintért hirdettek 2022. április 3-ig, és ugyancsak milliós összegekkel promótáltak kampányanyagokat a Vicc Magazin, a Humor Magazin, valamint az Idéző és Idézetek.ma nevű oldalakon a választás napjáig.

Olyan felület is akad, amelynek a hirdetéseire 100 millió forintot költöttek: erre példa a 2021 júliusában létrehozott, Ez van nevű Facebook-oldal, amelyen az említett összegből 450 posztot népszerűsítettek. 

A választás után hirtelen leálltak a hirdetésekkel, sőt a legtöbb felsorolt médium 2022. június 15-e óta egyáltalán nem közölt tartalmakat.

Mint közismert, a Nemzeti Információs Központ jelentése szerint a Korányi Dávid-féle Action for Democracy közreműködésével összesen több mint négymilliárd forint érkezett Magyarországra az Egyesült Államokból és egy svájci alapítványon keresztül a baloldal választási kampányának támogatására. Ennek a pénznek nagyjából 90 százaléka landolt a Bajnai Gordon nevével fémjelzett, adatgyűjtésre szakosodott DatAdatnál és az Oraculum 2020 Kft.-nél.
Figyelemre méltó, hogy a DatAdat és az Oraculum 2020 Kft. könyvelése, valamint a DK EP-képviselőinek a kifizetőhelye egyaránt az alig néhány száz lelket számláló Szegi nevű település egyik eldugott épületében található. 

Több mint ötven millió forint külföldi támogatást kapott a tavalyi, választási évben a Humán Platform Egyesület, amely ugyanebben az időszakban közel húsz millió forint értékben rendelt szolgáltatásokat a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdattól – közölte a Magyar Nemzet.

 

 

Többszörösére nőtt a Humán Platform külföldi támogatása a választási évben

A Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat a Humán Platformmal és a Tanítanék Mozgalommal is együttműködött

Fotó: MH

A baloldal kampányát segítő egyesület egy másik baloldali aktivista szervezettel, a Tanítanék Mozgalommal közös akciókra, egyebek mellett közösségi médiás hirdetésekre fordította a tízmilliókat – derült ki a cikkből, mely kiemeli: korábbi években lényegesen kevesebb külföldi pénz folyt be a Humán Platform Egyesülethez. 

2021-ben mindössze 7,9 millió, 2020-ban pedig 1,85 millió forint volt a nemzetközi forrásból származó támogatásuk.

A tavalyi rekordmagas összeget attól a Democracy and Pluralism nevű szervezettől kapták, amely a Gulyás Márton-féle Partizán alapítványát is tízmilliókkal támogatta. 

További érdekesség, hogy a közhasznúsági beszámolójukban mindössze annyit írnak a Tanítanék Mozgalommal folytatott együttműködésükről, hogy hat fórumot és előadást rendeztek meg az oktatás területén dolgozók részvételével. A Magyar Nemzet szerint nem túl valószínű, hogy mindez több tízmillió forintnyi költséget emésztett volna fel.

Ugyanakkor, emelte ki a lap, a Humán Platform működteti a Tanítanék Mozgalom weboldalát, az adatkezelésbe pedig besegít a DatAdat is. 

„A Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentése szerint 2022-ben az egyesület 18,8 millió forint értékben rendelt szolgáltatásokat az ellenzék választási csodafegyverének tartott cégcsoporttól, ami meglehetősen magas összeg a hasonló szervezetek költségvetéséhez képest” – olvasható a cikkben.

Az elmúlt 33 év legsúlyosabb politikai korrupciós botrányának nevezte a KDNP parlamenti frakciójának szóvivője azt, hogy a baloldal országgyűlési választási kampányát finanszírozó külföldi támogatás csaknem teljesen a baloldal belső emberénél, Bajnai Gordonnál és cégcsoportjánál, a DatAdatnál landolt.

 

Nacsa Lőrinc: az elmúlt 33 év legsúlyosabb politikai korrupciós botránya zajlik az ellenzéknél

Nacsa Lőrinc A KDNP országgyűlési képviselője, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke

Fotó: MH/Papajcsik Péter

Nacsa Lőrinc a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a nemrégiben nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentésről szólva elmondta: azt már tudjuk, hogy hova került a külföldről érkezett pénz, „a baloldal legbelsejébe”. Karácsony Gergely főpolgármester mozgalma például 600 millió forint értékben kötött szerződést a DatAdattal, miközben csak 506 millió forint támogatást vallottak be – jegyezte meg.

Azt azonban továbbra sem tudni, hogy kik voltak a külföldi támogatók, és azt sem, mit kértek cserébe a dollárbaloldaltól. „Mert lennie kellett egy olyan titkos alkunak, hogy ha a baloldal megnyeri a választást, valamit cserébe végre kellett volna hajtania. Csak nem tudjuk, mit: kerítést lebontani, beengedni az iskolákba a genderőrületet, belépni a háborúba?” – tette fel a kérdést Nacsa Lőrinc.

A kormánypárti politikus kifejtette, a baloldal először azt mondta, nincs semmilyen pénz; aztán kiderült, hogy van pénz, az is, hogy sok; aztán azt mondták, hogy minden szabályszerűen érkezett, de kiderült, hogy ez sem igaz. Aztán jöttek a mesék mikroadományozókról és faragott ládikákról.

A hazudozás, a hárítás azt mutatja, hogy „van vaj a baloldal füle mögött, hogy egy nagy külföldi beavatkozásnak lehettünk így utólag szemtanúi” – mondta Nacsa Lőrinc.

Hozzátette: ezért fontos, hogy Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely válaszoljon a nekik feltett kérdésekre.

„Mindenkinek joga van tudni, milyen ellenzéke van Magyarországnak, mennyire van a külföldiek zsebében a baloldal. Főleg úgy, hogy jövőre önkormányzati és európai parlamenti választás lesz” – jegyezte meg.

 

origo.hu

Szijjártó Péter rendkívüli bejelentést tett

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

borsonline.hu

„Nagyon nagy a boldogság” – végre megtörtént, Mikes Anna fotóval jelentette be az örömhírt

mandiner.hu

Hont András beszólt Magyar Péternek, aki egy tűzpiros BMW-vel hasít a németországi EB-re

ripost.hu

Hazug pletykák: Harry herceg kitálalt Károlyról, Kamilláról és Vilmosról is

magyarnemzet.hu

Karácsony nagyon vékonyan nyert, és csak most jön a neheze

ripost.hu

Tegyél a mézbe szódabikarbonát hihetetlen mi lesz belőle

mindmegette.hu

Megvan, hol nyitja új boltjait a Primark: döbbenetes terjeszkedés a cél

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

ripost.hu

Váratlan fordulat a kutakon: ezen a napon rendesen megugrik a benzin és a gázolaj ára is

ripost.hu

Áll a forgalom Budapest agglomerációjában - kiérkeztek a hatóságok

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Német tábornok: Csak a tűzszünet mentheti meg Ukrajnát, minden más elképzelés vágyálom

POLITIK

Az Európai Néppárt helyesli Magyarország megbüntetését.

POLITIK

Zelenszkij szerint Putyin békejavaslata ultimátum

POLITIK

Halálraítéltek csúcstalálkozójáról beszélnek Moszkvában