Szentkirályi Alexandra visszalép, kéri támogatóit, hogy Vitézyre és a Fidesz–KDNP-listára szavazzanak

POLITIK
Létrehozva: 2023.07.15.

Kövér László: Már nincsenek illúzióink Európával kapcsolatban

Illúziókban pedig nem érdemes élni...

Napjainkra már nincsenek illúzióink Európával kapcsolatban, ám európai eszményeinket ma sem vagyunk hajlandók feladni, mert eszmények nélkül nem lehet, illúziókban pedig nem érdemes élni – jelentette ki Kövér László szombaton a Zala vármegyei Pördeföldén. Az Országgyűlés elnöke a kistelepülésen épült Jézus szíve kápolna felszentelésének harmincadik évfordulóján arról beszélt: rengeteg áldozat és kemény munka árán tapasztalhattuk meg, hogy a magyar állam eszményéből miként tudunk lépésről lépésre haladva valóságot teremteni. 

Úgy fogalmazott: Leszámoltunk a korábbi kommunista illúziókkal, hogy az állam megoldja az emberek helyett az életünket, de soha nem adjuk fel a magyar embereket szolgáló állam eszményét.

A parlament elnöke méltatta az alig ötven lelkes település lakóinak több évszázados erőfeszítéseit, akik átéltek sok jót, és túléltek sok rosszat, még harminc esztendeig tartó háborúkat is. Pördefölde történetében tükröződik az elmúlt ezredévi magyar megmaradás története, azé a megmaradásé, amelyet az égi és az e világi eszményeinkhez a legnehezebb körülmények között is fennálló ragaszkodás segített – fejtette ki.
Kövér László úgy fogalmazott: keresztény emberként örök égi eszmény Jézus Krisztus, európaiként e világi eszmény „a mindenkinek szabadságot, biztonságot, jólétet és méltányosságot nyújtó Európa”. – Ez az eszményünk talán mindig akkor élt bennünk a legerősebben, amikor ki akartak szakítani bennünket a mi eszményi Európánkból – mondta, hozzátéve: ahogyan ez történt a hazával és a nemzettel a XX. század második felében, a kommunizmus több mint négy évtizede alatt.

Hozzátette: a magyarok e világi eszménye a független és igazságos magyar állam, amely képes szolgálni és megóvni a nemzetet, segíteni a szülőföldön boldogulást és gyarapodást szerte a Kárpát-medencében. E világi eszmények megőrzéséhez, „a ránk leselkedő gonosz legyőzéséhez mindig égi eszményünk, Jézus adott erőt” – mondta. 

Kövér László kifejtette: Pördeföldén megsüvegelendő kőkemény kétkezi munkával keresik a kenyerüket és mindig fontos volt számukra a templom. Templomot építettek akkor is, ha nem volt nagy a közösség és ha nem is volt saját plébániájuk, vagy újjáépítették, ha elpusztult – emlékeztetett.
Az Országgyűlés elnöke szerint az egykori kápolnaépítők és a mai emlékezők, azaz Pördefölde mai, mintegy ötvenfős közössége Jézus szavaival azt üzenik az ötszáz milliós európai közösségnek: „ne félj, csak higgy!” 

Ma nincs ennél fontosabb üzenet, hogy Európa az európai emberekké maradhasson 

– emelte ki.
A pördeföldei Jézus szíve kápolna felszentelésének harmincadik évfordulóján Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek celebrált ünnepi misét. Az istentiszteletet követően Kövér László és Horváth Józsefné polgármester (független) közösen avatta fel az évfordulóra készült fa emlékművet a templom kertjében.

Ma ismét hatalmi átrendeződés előtt áll a világ, aminek eszköze ismét egy háború – fogalmazott Kövér László a Magyar Református Egyház Közös Zsinatán. Az Országgyűlés elnöke közölte: a tét az, hogy az államok alulmaradnak-e az egyre nagyobb pénzügyi-gazdasági erőt képviselő magánhatalmakkal szemben.

– Európa a támadások célkeresztjében áll, napjainkra a globális magánhatalmak politikai értelemben túszul ejtették az Európai Unió vezetését, amely nem az európai érdekeket képviseli a külvilágban, hanem magánhatalmak érdekeit az európai tagállamokkal és lakosságukkal szemben – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Magyar Református Egyház Közös Zsinatán Budapesten. Értékelése szerint ami Európában és Európával pénzügyi, gazdasági és energetikai területen történik, az nem más, mint Európa anyagi kirablásának, az európai emberi, természeti és gazdasági erőforrások Európán kívüli érdekek számára való becsatornázásának és kiszivattyúzásának előkészítése.

Alávetett szerepet szánnak Európának

– A földrészünkön tomboló szellemi megszállottság előidézése Európa lelki kirablásának az eszköze, ha ez a terv sikerül, akkor az európai demokráciát fenntartó európai középosztály pillanatok alatt összeomolhat, és vele együtt összeomlik a parlamentáris demokrácia európai rendszere is. A társadalmi anarchia és az erőszakos politikai szélsőségek mindenhol teret nyerhetnek, és valamikor a következő évtizedekben, a rend hamis ígéretével és jelszavaival megérkezhet gyerekeink és unokáink világába az a magánhatalmi technológiai diktatúra, amely minden értelemben az alávetett cseléd szerepét szánja Európának a nyugati világban – figyelmeztetett.

Ünnepi beszédében párhuzamot állított az 1943 augusztusában a magyar református diákok Soli Deo Gloria Szövetsége által szervezett szárszói találkozóval és úgy vélekedett: a két időszakot összekötik a kísértetiesen hasonló világpolitikai körülmények.

– Ma ismét hatalmi átrendeződés előtt áll a világ, aminek eszköze ismét egy háború, amely Európa földjén, a szomszédságunkban dúl. Egy olyan háború, amely gazdasági értelemben már esztelen világháborúvá fajult, és bármelyik pillanatban világméretű nukleáris háborúvá is válhat – mondta.

Idegen megszállottság veszélyeztet

– Ma nem idegen megszállás, hanem másvalami veszélyeztet bennünket, valami, amit úgy nevezhetünk, hogy idegen megszállottság. A nyugati világban napjainkban zajló identitásterrorizmus ilyen megszállottság. A minapi hír egy európai szépségkirálynő-választáson győztes férfiről ennek legriasztóbb példája – szögezte le. 

Értékelése szerint a nemzetekkel és a nemzetállamokkal, a keresztény egyházakkal, a férfi és a nő szeretetközösségén alapuló családokkal szemben társadalomlélektani, gazdasági és politikai eszközökkel folytatott háború és merényletek is ilyen megszállottságot jeleznek. 

Ebbe a körbe sorolta a fehér és fekete bőrszínű embereknek a különféle mozgalmakkal való egymásnak uszítását, a keresztények és muszlimok tudatos és szervezett módon történő egymásnak uszítását, valamint az Európa népességének felcserélésére irányuló illegális migrációnak álcázott módszeres betelepítési törekvéseket.

A házelnök szerint ugyanilyen megszállottság az európai háborúk szítása révén Európa végzetes eladósítása és kiuzsorázása, a hitelezői érdekeknek megfelelően végzetesen eladósított európai nemzeti államok felszámolása és egy hitelképesnek, azaz ismét kifoszthatónak remélt új entitás, az Európai Egyesült Államok létrehozására való törekvés.

A világhatalmi átrendeződés tétje

– Napjaink és az előttünk álló idők egyetemleges felelőssége, az egyházi és világi elöljárók közös teendője, hogy ne engedjük, bármiféle világpolitikai árhullám elragadja a hazát és a nemzetet. Segítsük a magyarságot abban, hogy megőrizze önmagát, távol tarthassa magától az idegen megszállottságot, és semmiképpen ne essen annak rabjává és áldozatává! – fogalmazott. Kövér László arra figyelmeztetett, hogy annak a világhatalmi átrendeződésnek, amelynek a küszöbén állunk, nem az a tétje, hogy a jövőben melyik keleti vagy nyugati állam vagy államcsoport fogja uralni a világot. 

– Az igazi tét az, hogy a világ nyugati és keleti felén, az államok – mint a közjó és a közérdek szolgálatára hivatott közhatalmak – alulmaradnak-e az egyre nagyobb pénzügyi-gazdasági erőt képviselő, egyre nagyobb politikai befolyást szerző, mindenféle demokratikus ellenőrzésen – s lassan mindenféle joghatóságon is – kívül álló magánhatalmakkal szemben. Vagy képesek helyreállítani azt a közöttük korábban fennálló hatalmi erőegyensúlyt, ami az elmúlt három évtizedben a tőke, az információ és a technológiai koncentráció okán a magánhatalmak javára megbomlott 

– fejtette ki.

A házelnök kiemelte, hogy  a világhatalmi átrendeződés tétje, hogy a jövőben az emberek milliárdjai demokratikus közhatalmi keretek között élve, szavazataikkal beleszólhatnak-e még sorsuk alakulásába, vagy a magánhatalmak globális hálózata által kifejlesztett uralmi rendszer technológiai diktatúrájának alattvalóivá válnak. Kitért arra is, hogy a Kárpát-medencei magyar református nemzetstratégiában foglaltak szerint a magyar református egyház legfontosabb közös feladatának az egyház belső szellemi, lelki védvonalainak megerősítését tekinti. 

Mint mondta, ez a legfontosabb szolgálat templomban, iskolában családban, közéletben, az élet minden területén, a reformátusok előtt álló jövő megnyeréséhez pedig legfőképpen gyülekezetépítésre van szükség.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke kiemelte: egyenes beszédre van szükség, ami rendkívül ritka manapság. – Az egyenes beszéd arról szól, hogy képesek vagyunk a valóságot, az igazságot a nevén nevezni. Az igazság nevén nevezése létkérdés, élet-halál kérdése – hangsúlyozta. Szerinte az egyenes beszéddel a magyar reformátusok nem állnak rosszul, bár állhatnának jobban, továbbá döntést kell hozni az igazság mellett, ami mindig a hamissággal szembeni döntés. Jelezte, hogy a keresztyén, a református élet fenyegetettségét újra és újra átélték és átélik, és aki ezt kétségbe vonná, annak elég csak átlépnie az ukrán határt.

origo.hu

Ez az anyag az új arany, az egész világon erre vágynak

ripost.hu

Bajban a népszerű magyar zenekar, a rendőrség már nyomoz

borsonline.hu

Elaléltak a rajongók: ismét együtt vannak Stana Alexandráék

ripost.hu

Ennek a 4 csillagjegynek kell a legtöbb idő, hogy szerelembe essen

vg.hu

Mere: megtudtuk, mikor és hol nyílik az első orosz bolt Magyarországon – ezeket fogják árulni

ripost.hu

Ez gyorsan ment: Jürgen Klopp megtalálta új csapatát, már alá is írt nekik

mindmegette.hu

Újranyit a legendás Kádár étkezde - egyetlen dolgon változtat az új tulajdonos

ripost.hu

„Eladó a paripa!” – 90 millióért árulja a kocsiját T. Danny

ripost.hu

Kőkemény kvíz: nagyanyáink még tudták, ma már szinte senki sem ismeri ezeket a szavakat

ripost.hu

Elbúcsúzott az ország Tompos Kátyától – Fotók!

ripost.hu

Meseszép nagylánnyá cseperedett L.L. Junior és Körtvélyessy Kinga gyermeke - videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Élelmiszer-rekvirálás, hadigazdálkodás: ez vár a németekre háború esetén

POLITIK

Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt

POLITIK

Németország felkészül a háborúra: bevezetnék a sorkatonaságot

POLITIK

Kiderült, bevetik az F-16-osokat az oroszországi célpontok ellen

POLITIK

Válik Gyurcsány újpesti alpolgármestere?

POLITIK

Orbán Viktor: Centiméterekre vagyunk a háborútól

POLITIK

Vitézy Dávidnak van a legnagyobb esélye, hogy leváltsa Karácsonyt

POLITIK

Ukrajna elkezdte használni az amerikai fegyvereket Oroszország területein