Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.07.25.

Ezért kérették be a magyar követet Bukarestben...

Valami nagyon fáj...

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, a román külügyminisztérium berendelte Magyarország bukaresti nagykövetét. A tárcavezető kirgiz hivatali kollégájával, Zseenbek Kulubajevvel közösen megtartott sajtótájékoztatóján, majd később Facebook-oldalán ismertette az ügy részleteit. 

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, néhány perccel a sajtótájékoztató előtt ért véget a „minden bizonnyal rendkívül barátságos eszmecsere”. További részleteket ígért, amint Budapestre is eljut a román fővárosban készült jelentés.

Hozzátette: Románia budapesti nagykövete július 13-án járt a külügyminisztériumban és szóbeli demarsot terjesztett elő a területi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak.

Facebook-oldalára pedig azt írta a tárcavezető,

nem okozott túl nagy meglepetést, hogy a bukaresti nagykövetünket ma reggelre a román külügyminisztériumba kérették. A találkozó hangnemét és hangulatát nyugodtnak és udvariasnak lehet minősíteni. A román helyettes államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik. Mi a magunk részéről továbbra is erre fogunk törekedni, mindig őszintén, a tisztelet nyelvén fogunk beszélni terveinkről, céljainkról és a fennálló helyzet értékeléséről” – tette hozzá. Egy másik posztban ismertette Szijjártó Péter a román demars részleteit: „Felolvasott egy, a saját külügyminisztériumától kapott utasítást, hogy mit közöljön velünk, és ebben a felolvasott dokumentumban részletezték a román külügyminisztériumból azt, hogy mit várnak el a miniszterelnöktől, hogy miről beszéljen, miről ne beszéljen és mit hogyan ne említsen” – ismertette Szijjártó Péter. Közlése szerint a demars átadásról egy jelentés készült a magyar külügyminisztériumban, ami azt jelentette, hogy a helyettes államtitkár pontosan felírt mindent, ami szóban elhangzott Románia nagykövetének részéről.

Azokat az elvárásokat, hogy a miniszterelnök úr miről és hogy ne beszéljen, pontosan idézte Orbán Viktor beszédének legelején

– magyarázta a tárcavezető.

Orbán Viktor miniszterelnök a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján tartott előadásában azt mondta, „a román külügy segítségemre sietett, és megírták nekem, hogy miről nem szabad beszélnem. Azt tanácsolják, hogy ne beszéljünk arról, ami román érzékenységet sérthet”. A Bukarest által említett témák között voltak a kollektív kisebbségi jogok, ám Orbán Viktor jelezte, hogy ezek léteznek és megilletik a magyarokat.

A hétvége folyamán híre ment emellett annak is, hogy Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű román nacionalista csoport vezetője arra kérte a román vezetést, tiltsa be Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem hivatalos látogatásait, valamint felszólította a hatóságokat, hogy ezentúl tiltsák be a nyári egyetem megszervezését Tusnádfürdőn, amelynek szervezői szerinte alkotmányellenes, Románia nemzetbiztonságát aláásó tevékenységet tanúsítottak.

Hozzátette: szerinte túl sok gondot okoz a román hatóságoknak azoknak a védelme, akik azért mennek Romániába, hogy ott Románia ellen lépjenek fel. „Ugyanakkor, Erdélyben valóban több mint ezer éve magyarok élnek, de román földön laknak” – írta Facebook-posztjában.

Beidézte a magyar nagykövetet a szlovák külügyminisztérium Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt. A szlovák külügy szerint ugyanis a kormányfő Szlovákiát elszakított országrésznek nevezte.

Csehszlovákia (és később Szlovákia) vagy Magyarország ugyanúgy az Osztrák–Magyar Monarchia utódállamai. Tehát a mai Magyarországtól semmit sem lehetett volna elszakítani. Az ilyen narratívák bárki által történő terjesztése a jószomszédi kapcsolatok és a térségünk stabilitása ellen irányul

 – áll a minisztérium közleményében, majd pedig kijelentették, hogy Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetlen vagy közvetett módon történő megkérdőjelezése teljesen elfogadhatatlan. 

Ezért megismételjük, hogy normális és békés kapcsolatokban vagyunk érdekeltek Magyarországgal, de egymás érzékenységének tiszteletben tartása és megértése mellett. A magyar miniszterelnök jelenlegi nyilatkozatai nem ebbe az irányba mutatnak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Veszélyes túra az andalúziai El Caminito del Rey

origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

mindmegette.hu

Betétdíjas palackokra váltott a Szentkirályi, az ásványvíz és a Pepsi is érintett

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Figyelmeztető lövések a kárpátaljai Nagyszőlősön

POLITIK

Az európaiak leginkább a háborútól és a migrációtól félnek

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja