Orbán Viktor a Blikknek: A háború és a béke pártján állók birkóznak most

POLITIK
Létrehozva: 2023.06.21.

Totális kudarc Karácsony "lakógyűlése"

7% érdeklődött egyáltalán...

A budapestiek töredéke szavazott igennel arra, hogy maradjon lezárva a Lánchíd az autóforgalom előtt. Karácsony Gergely sikerről beszél, pedig ez az algebra szabályai szerint tökéletes kudarc – így értékelte Tarlós István a hirado.hu érdeklődésére reagálva a budapesti lakógyűlés eredményét.

Portálunk is beszámolt róla, hogy lezárult a főváros által meghirdetett lakógyűlés, melynek eredményére hivatkozva Karácsony Gergelyék megfosztanák az autósokat a Lánchíd használatának lehetőségétől.

A főváros történetének legnagyobb részvételi szavazásaként emlegette Karácsony Gergely főpolgármester azt a voksolást, melyen a válaszadásra jogosultaknak mindössze a kilenc százaléka vett részt.

„Nézze, tekintsünk el attól, hogy Karácsony Gergely mit mond, mert az tulajdonképpen kísérlet a közvélemény ítélőképességének a tompítására”

– magyarázta Budapest korábbi főpolgármestere annak kapcsán, hogy a főváros jelenlegi vezetője sikerként kommunikálja a kudarcot.

Tarlós István a hirado.hu-nak kifejtette, hogy nem érdemes nemzeti konzultációkhoz hasonlítani a főváros által megrendezett lakógyűlést, hiszen az előbbiek esetében könnyen átlátható kérdések kerültek terítékre, például a migráció vagy a gyermekvédelem, ám a Lánchíd ügye szigorú szabályok szerint működő szakmai kérdés, amire a laikusoknak nincs kellő rálátása.

Súlyos dilettantizmus

„A Lánchíd lezárásáról megkérdezni önhibájukon kívül információhiánnyal küzdő felnőtteket és tizenéves gyerekeket nem demokrácia, hanem bátortalan felelősségáthárítás, másrészt pedig súlyos dilettantizmus” – fogalmazott Tarlós István, aki rámutatott, hogy a lakógyűlésen felvetett kérdések összesen hétszázalékos támogatottságot kaptak úgy, hogy még a tizenévesek is szavazhattak.

„A kilenc százaléknak a hetvenkilenc százaléka szavazott igennel, ez mindössze hétszázalékos támogatottságot jelent”

– szögezte le Budapest korábbi főpolgármestere kiemelve, hogy ha népszavazást tartottak volna ennek a támogatottságnak a háromszorosa is kevés lett volna ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen. Tarlós István szerint a számok azt tükrözik, hogy érdektelenségbe fulladt Karácsonyék kezdeményezése.

„Az algebra szabályai szerint ez tökéletes kudarc”

– mondta a lakógyűlés eredményéről Tarlós István.

„Hétszázalékos támogatottságra hivatkozva legitimálni a Lánchíd lezárását szerintem nettó csalás”

– értékelte a főváros vezetésének törekvéseit Tarlós István.

A Lánchíd hatmilliárd forintos kormányzati támogatásának feltétele mindvégig az volt, hogy a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónapot – reagált a Fidesz budapesti szervezete a főpolgármester szerdai bejelentésére.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán azt írta, hogy a budapesti lakógyűlés két kérdése kapcsolódik a Lánchídhoz: az egyik a kormány a hozzájárulási ígéretének betartásáról, a másik a megújult Lánchíd forgalmi rendjéről szól.

A fővárosi Fidesz erre reagálva azt a kérdést tette fel a Facebook-oldalán, hogy Karácsony Gergelyben „mégis hol volt ez a nagy egyeztetési kedv” a rakpart önkényes lezárása vagy a bicikliutak szakmai egyeztetés nélküli felfestésekor?

A Lánchíd hatmilliárdos kormányzati támogatásának feltétele mindvégig az volt, hogy a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónapot – hangsúlyozták.

Az erről szóló megállapodást Karácsony Gergely saját kezűleg írta alá. Most fel akarja rúgni ezt a „közösségi lakógyűlésre” hivatkozva – tették hozzá.

Megint csak a szokásos sunnyogás, terelés. Ha nem is értünk egyet, korrekt és szemtől szembe vitákat és cselekedeteket nem várhatunk el Budapest vezetőjétől?” – írták a bejegyzésben.

A felnőtt budapesti lakosok 95 százaléka szerint fontos, hogy Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely képes legyen együttműködni a magyar kormánnyal; 92 százalékuk azt is elvárja, hogy helyi és ne országos ügyekkel foglalkozzon hivatali ideje alatt – derül ki az Alapjogokért Központ ezer budapesti lakos megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából, amelynek eredményéről kedden tájékoztattak.

Az elemzőintézet közleménye felidézte, hogy kevesebb mint egy év múlva Magyarországon önkormányzati választások lesznek, amelyen a 2019 óta hivatalban lévő főpolgármester mandátumáról is dönthetnek a budapesti választók.

Az Alapjogokért Központ értékelése szerint Karácsony Gergely városvezetői ciklusa „nem nevezhető sikertörténetnek”. Hozzátették:

2018 után 2022-ben is miniszterelnöki ambíciói „dédelgetésével volt elfoglalva”, miközben a főváros ügyeit a Gyurcsány Ferenc által kijelölt főpolgármester-helyettesek és tanácsadók kezébe adta.

A kommüniké ennek következményének nevezte, hogy Budapestet csatatérként, az „ellenállás” legfőbb bázisaként használják azóta is. Emlékeztettek arra is: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egy évvel a választások előtt üzente meg Karácsony Gergelynek, hogy a fővárost még direktebb politikai célokra kell felhasználni.

„Az eredményt ismerjük: politikai és gazdasági csődhelyzet, háborúpárti kiszólások, korábbi egyezségek egyoldalú be nem tartása, a magyar kormánnyal folyamatos konfliktuskeresés jellemzi az azóta eltelt időszakot. Az már csak hab a tortán, hogy a főpolgármester szerint ezekben a vészterhes időkben nem felelőtlenség olyan álhíreket terjeszteni, minthogy Magyarország hadban áll Oroszországgal” – olvasható a közleményben.

Az Alapjogokért Központ szerint a politikai céloknak alárendelt főpolgármesterség a „számokon is tetten érhető”; fővárosi válaszadók „ugyanis nem ezt várják el a választott helyi vezetőtől”.

Ezzel szemben az a fontos számukra, hogy Budapest főpolgármestere ne felesleges vitákat és látszatintézkedéseket valósítson meg, hanem tudjon együttműködni a kormánnyal, „valahogy úgy, mint Tarlós István városvezetése idején” – közölték, azt is jelezve, hogy ebben pártpolitikai táborokon átívelő egyetértés van.

A kormánypártiak 95, míg a kormánykritikus válaszadók 94 százaléka osztozik az együttműködést pártoló állásponton – áll az összegzésben.

Az Alapjogokért Központ úgy folytatta, hogy a fővárosban élők nem csupán az együttműködés hiányát „nézik rossz szemmel”, hanem azt is, ha egy választott politikus nem a feladataira koncentrál. Karácsony Gergely gyakran országos jelentőségű ügyek képviseletével, és nem a budapestiek érdekeit szolgáló problémák megoldásával van elfoglalva.

A közlemény a „véleményklímát” egyértelműnek nevezi: a budapesti megkérdezettek 92 százaléka mondta azt, hogy a főpolgármesternek többnyire, vagy teljes mértékben helyi ügyekkel kell foglalkoznia. Mint megjegyezték, e kérdés értékelésében is egyetértés mutatkozik a kormánnyal szimpatizáló és azzal kritikus válaszadók között.

„A számokat látva nem meglepő, hogy Gyurcsány Ferenc nem hagyta még jóvá Karácsony újrázását a főpolgármesteri posztért. Ahogy 2019-ben, úgy 2024-ben is megpróbálhat a DK egy önálló jelölttel újfent úrrá lenni az ellenzéki térfélen” – zárul a közlemény.


 

origo.hu

Így meztelenkedtek a legdögösebb magyar bombázók a kommunizmus reklámjaiban - fotók

ripost.hu

Figyelem! Fontos közleményt adott ki a BKK az Azahriah-koncertek kapcsán

borsonline.hu

Sztárparádé Bochkor Gábor szülinapi buliján: ritkán látni ennyi hírességet egy helyen

magyarnemzet.hu

Kozák kontra Csipes affér: a versenytársak letették a voksukat

mindmegette.hu

Pár perc alatt kész a kávéhab, nagyszüleink egyszerű, olcsó, mégis mennyei nyalánksága

hirtv.hu

Ellepték a NAV-osok Gyurcsány emberének házát

ripost.hu

"Ez ijesztő lesz" - Szoboszlai kapitánya az új edzőnek üzent

travelo.hu

Videó: Hatalmas, legelésző szarvasrudlit sikerült lencsevégre kapni a Bakonyban

ripost.hu

Meg van írva a csillagokban: sikerre van ítélve ez a 4 csillagjegy

ripost.hu

Ez a helyesírási teszt garantáltan megizzaszt

ripost.hu

Tízmilliószoros nap, Nyilas telihold: ez a 3 csillagjegy hatalmas esélyt kap az élettől

ripost.hu

Három csillagjegy, akinek gyökeresen megváltozik az élete júniusban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Területvédelemre készül a NATO, terítéken a sorkatonai szolgálat bevezetése Németországban

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Előkerült a Magyar Péter-féle Tisza Párt alapítójának ügynökaktája

POLITIK

Magyar Péter kampánycélokra lefoglalta a katasztrófavédelem mentőhajóját

POLITIK

Orbán Viktor a Blikknek: A háború és a béke pártján állók birkóznak most

POLITIK

A kötelező katonai szolgálat mellé atomfegyvereket is akar Manfred Weber