Létrehozva: 2023.06.25.

Szexuális ragadozó?

Súlyosabb büntetés várhat Donát Anna apjára.

Az ügyészség nem elégszik meg a volt MSZP-s politikusra kirótt pénzbüntetéssel.

Súlyosításért fellebbez a vádhatóság Donáth László volt evangélikus lelkész, baloldali politikus elsőfokú ítélete ellen – írta meg a Mandiner. A portál felidézte, hogy a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság június 12-én bűnösnek mondta ki Donáth Lászlót kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés, valamint testi sértés vétségében, amiért még 2019-ben több alkalommal szexuálisan zaklatta és a vád szerint egy vita alkalmából fojtogatta is az általa vezetett Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik dolgozóját. A bíróság mindezekért egymillió forint pénzbírsággal sújtotta a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna édesapját.

A cikk kiemelte, hogy a volt MSZP-s országgyűlési képviselőt először tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzésben ítélte a bíróság két és fél év felfüggesztett börtönre, azonban Donáth a tárgyalás megtartását kérte, az eljárás végén pedig csak becsületsértésben találták bűnösnek, jelentősen enyhítették büntetését és csupán hatszázezer forint pénzbírsággal sújtották. A szeméremsértés esetében az eljárást megszüntették. 

 

Az ügyészség azonban az ítélet hatályon kívül helyezését kezdeményezte éppen azért, mert a bíróságnak – az eljárás megszüntetése esetén is – törvényi kötelezettsége lett volna megállapítani a tényállást a szeméremsértés vétsége miatti eljárásrészben.

 

A Fővárosi Törvényszék helyt adott az ügyészségi indítványnak, hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására kötelezte a II. és III. Kerületi Bíróságot. A múlt héten kihirdetett, elmarasztaló ítélet ellen a védelem már a tárgyaláson bejelentette a fellebbezést, az ügyészség azonban három nap gondolkodási időt kért. A vádhatóság álláspontja szerint a pénzbüntetés nem bír elég visszatartó erővel, ugyanis az, hogy a vádlott az ítélet szerint munkakörét és bizalmi viszonyát használta fel az elkövetéshez, fokozza a társadalomra való veszélyességet.

Az ügyészség ezért azt indítványozza, hogy a bíróság felfüggesztett fogház büntetetésre ítélje Donáth Lászlót. Miután mindkét fél fellebbezést nyújtott be, biztossá vált, hogy az elsőfokú ítélet nem emelkedik jogerőre, az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik majd.

Másodszor is ítéletet hirdetett az első fokon eljáró Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság a volt evangélikus lelkész, Donáth László ügyében − hívta fel a figyelmet a Mandiner. A bíróság ugyanis  kihirdetett ítéletében

bűnösnek mondta ki az egykori szocialista politikust, kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és testi sértés vétségében, emiatt pedig egymillió forintos pénzbírságra ítélték.

A bíróság bizonyítottnak találta azt a vádat, hogy Donáth László szexuálisan közeledett a sértetthez, ajánlatokat tett neki, sőt fogdosta. Ugyanígy az is bizonyítást nyert, hogy a konkrét konfliktus kapcsán a volt politikus valóban fojtogatta a sértettet. Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a védelem fellebbezett az ítélet ellen.

Mint arról lapunk is beszámolt, a volt MSZP-s országgyűlési képviselő, evangélikus lelkész botránya 2019 augusztusában robbant ki, amikor napvilágot látott, hogy több nőt is szexuálisan zaklathatott az egyik budapesti szeretetotthonban. Egy sértett feljelentést is tett, és az ügy egyszer már el is jutott a bíróságig. 2021 őszén Donáth Anna édesapját első fokon csak pénzbüntetésre ítélték, ám a döntést megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezték és új eljárást rendeltek el.

Mint ismert, a Momentumos EP-képviselő Donáth Anna apját a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel szexuális zaklatás és könnyű testi sértés miatt. Állítása szerint az evangélikus lelkész évekkel ezelőtt több esetben is szexuálisan közeledett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki. Egy esetben pedig egy konfliktus kapcsán fojtogatta.

– A volt MSZP-s országgyűlési képviselő ellen az ügyészség tavaly februárban aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt emelt vádat 

A baloldal sok esetben a szexuális zaklatások ügyét kész fegyverként használni ellenfeleivel szemben, azonban ha „saját" ügyekről van szó, inkább a botrányok eltussolására törekszik, amihez részben a mainstream balliberális sajtó védőernyőjét hívja segítségül, többnyire sikerrel – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak adott interjúban. A Századvég Alapítvány tanácsadója kifejtette, hogyan értékelhető, hogy a baloldal hallgat, mint a sír Donáth Anna apjának ügye kapcsán. A szakértő arra is kitért, mi az oka, hogy a baloldal kettős mércét alkalmaz az ilyen szexuális zaklatási ügyekben is.

A bíróság két hete ítéletet hirdetett Donáth László ügyében, aki a momentumos EP-képviselő, Donáth Anna apja. Az egykori MSZP-s politikust, Gyurcsány Ferenc bizalmasát testi sértés és szeméremsértés miatt ítélték el, és egymillió forintos pénzbírságot szabtak ki rá a megismételt elsőfokú eljárásban. Mit lehet tudni az eljárásról? Lesz még folytatása, vagy ennyivel „megússza" Donáth?

Általánosságban elmondható, hogy a Fővárosi Törvényszék hivatalos tájékoztatása szerint a bíróság két rendbeli folytatólagosan elkövetett szeméremsértés, valamint testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek a lelkészt, akit az ügyészség aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntettével, valamint folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétségével vádolt. A megismételt eljárásban az elsőfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy a sértett joghatályos magánindítványt terjesztett elő, ezért a jelen ügyben lefolytatott bizonyítási eljárás alapján a 2023. június 12-én kihirdetett ítélet szerint

A TERHELT VEZETŐI POZÍCIÓJÁVAL ÉS HATALMI HELYZETÉVEL VISSZAÉLVE A SÉRTETTET MUNKAVÉGZÉS KÖZBEN TÖBB ALKALOMMAL, AKARATA ELLENÉRE, TESTSZERTE MEGÉRINTETTE, SZEXUÁLIS TARTALMÚ AJÁNLATOKAT TETT NEKI STB.

A Törvényszék sajtóközleménye szerint a sértett minden alkalommal visszautasította a vádlott közeledését, a történtekről – egy esetet kivéve – nem tett említést az intézményvezetőnek, mert – a vádlott befolyásos pozíciója miatt – féltette az állását. Egy másik alkalommal a sértett a takarítóeszköz-tároló kocsit egy festmény előtt hagyta, annak ellenére, hogy ezt a vádlott korábban megtiltotta számára. Amikor a terhelt észlelte, hogy a sértett megszegte az utasítását, felelősségre vonta, majd megfenyegette, és két kézzel megfogta a nyakát, amit kis erővel rövid ideig meg is szorított.

A hivatalos tájékoztatás szerint a büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a terhelt büntetlen előéletét és idősebb korát, az időmúlást, valamint azt is, hogy meg kellett ismételni az eljárást. Súlyosító körülmény volt a szeméremsértés tekintetében a folytatólagos elkövetés. Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, míg az ügyészség 3 munkanapot tartott fenn a jogorvoslat megtételére.

Donáth László és lánya, Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője

FORRÁS: MTI/MOHAI BALÁZS, KOSZTICSÁK SZILÁRD

Donáth Anna apja tehát mindössze egymilliós bírságot kapott, amiért szexuálisan zaklatta, majd fojtogatta is a szeretetotthon női dolgozóját. Mi az oka, hogy maga Donáth Anna és a dollárbaloldal is mélyen hallgat az üggyel kapcsolatban?

Alapvetés, hogy a szakirodalom a nemi erkölcs elleni bűncselekmények szabályozási alapjaként a társadalom erkölcsi ítéletét jelöli meg. E körben említhető, hogy a morális hitelesség általában a politikai közélet és a demokratikus rendszer sarokköve is. Sokan úgy látják, hogy a dollárbaloldal próbál szembenézni a terhes múltjával, igyekszik leküzdeni egy ehhez kapcsolódó súlyos hitelességi válságot, erről azonban tavaly áprilisban gyakorlatilag véglegesen lecsúsztak, hiszen

BECSAPTÁK A MAGYAR VÁLASZTÓPOLGÁROKAT, ÉS GÁTLÁSTALAN MÓDON ILLEGITIM FORRÁSOKBÓL PRÓBÁLTAK VÁLASZTÁSI GYŐZELMET KOVÁCSOLNI.

Az ilyen és ehhez hasonló ügyek nyilvánvalóan alááshatják vagy tovább rombolhatják az ellenzék erkölcsi szavahihetőségét, ezért sem meglepő, hogy inkább a kínos hallgatást választja az egykori szocialista politikus ügye kapcsán.

Mi várhat most Donáth Lászlóra? Többen felvetették ugyanis, hogy mivel Donáth Anna apja bizonyítottan szexuálisan közeledett a sértetthez, ezek után mennyire hiteles, ha folytatja lelkészi hivatását?

A kérdésre alapvetően a Magyarországi Evangélikus Egyháznak kell válaszolnia. Általános jelleggel elmondható, hogy az egyháznak saját törvényei vannak, amelyek részletesen szabályozzák az egyházi szolgálat feltételeit. Emellett azonban fontos, hogy a 2005. évi III. törvény szerint a Magyarországi Evangélikus Egyház lelkészétől elvárja, hogy

a lelkész köteles magatartásával, viselkedésével és külső megjelenésével is hivatalának megfelelni.

FOTÓ: ADRIÁN ZOLTÁN - ORIGO

Ugyanezen jogszabálysértés 30. § (1) bekezdése szerint az egyházi alkalmazásban levő lelkész szolgálatával kapcsolatban felmerült, illetve beérkezett panasz elbírálására – amennyiben az illetékes egyházkerületben működik – a lelkészi becsületszék jogosult, ha az nem tartozik az egyházi bíróság hatáskörébe. A 44. § (1) bekezdés alapján pedig a lelkészi szolgálati jogviszony megszűnik az evangélikus egyház törvényes rendjének és békéjének megőrzéséről szóló 2005. évi IX. törvény 34. §-ban leírt fegyelmi büntetésekről szóló ítélet jogerőssé válásának napján.

Sokfajta emberre van szüksége egy politikai csoportosulásnak, olyanokra, (...) akikről azt gondoljuk, hogy bennük van a mi moralitásunk, mint Donáth Laciban – 2003-ban így vélekedett barátjáról Gyurcsány Ferenc. Miért hallgat most a DK elnöke, és nem nyilvánít véleményt az elítélt egykori párttársáról?

Nehéz eldönteni, hogy a hallgatás vagy a beszéd üdvösebb a baloldal vezetőjét illetően. A Demokratikus Koalíció elnöke ugyanis a Sukoró-per jogerős ítéletére fenyegetően reagált: a nyomozó ügyészek, az elmarasztaló ítéletet hozó bírák a bűnösök, míg az elítéltek ártatlanok voltak szerinte. Gyurcsány azt is leszögezte:

a bűnös eljárásban résztvevők ellen meg minden törvényes eszközzel fellépünk.

GYURCSÁNYNAK NEM EZ AZ ELSŐ ILYEN ESETE: AMIKOR PÉLDÁUL 2011 OKTÓBERÉBEN SUKORÓVAL KAPCSOLATBAN HIVATALI VISSZAÉLÉSSEL GYANÚSÍTOTTA MEG ŐT A KÖZPONTI NYOMOZÓ FŐÜGYÉSZSÉG, A VOLT KORMÁNYFŐ EGYENESEN ESKÜSZEGÉSSEL VÁDOLTA AZ ÜGYÉSZEKET.

Gyurcsány Ferenc és Donáth László továbbra is jó barátságot ápolnak egymással

FORRÁS: ORIGO

2015 októberében pedig azt nyilatkozta: a Sukoró-ügyben hozott ítéletek azt mutatják, hogy az igazságszolgáltatás egy része törvénytelenül, politikai elvárásoknak eleget téve működik.

GYURCSÁNY FENYEGETŐZÉSE EGYENESEN DÉL-OLASZORSZÁGI MAFFIATEMPÓ, UGYANIS SZICÍLIÁBAN (VOLT) SZOKÁS, HOGY A MAFFIA VEZETŐI VAGY TAGJAI MEGFENYEGETIK A BÍRÓKAT ÉS ÜGYÉSZEKET.

Hogyan hat a baloldal megítélésére ez, és az ehhez hasonló ügyek? Korábban a jobbikos Földi István szexuálisan zaklatta egyik párttársát, de például a Politico is írt arról, hogy rendszeresek a szexuális zaklatási ügyek az Európai Parlamentben. Mi lehet ezen ügyek oka, természete, és miért tussolja el őket a baloldal, amikor csak tudja?

Ami különösen megdöbbentő a hasonló természetű ügyeknél, az a nyilvánvaló kettős mérce a fősodratú politikai sajtó részéről itthon és a tengerentúlon is. Például ha Donald Trumpról van szó, minden ügyét nagyítóval vizsgálják, amikor pedig egy Tara Reade nevű hölgy 2020-ban egy régebbi – 1993-as – szexuális visszaélés vádjával állt elő Joe Biden ellen, azt igyekeztek "másként teríteni", és a vád kapcsán később fölmerült ellentmondásokat felnagyítani.

A BALOLDAL SOK ESETBEN A SZEXUÁLIS ZAKLATÁSOK ÜGYÉT KÉSZ FEGYVERKÉNT HASZNÁLNI ELLENFELEIVEL SZEMBEN, AZONBAN HA „SAJÁT" ÜGYEKRŐL VAN SZÓ, INKÁBB A BOTRÁNYOK ELTUSSOLÁSÁRA TÖREKSZIK, AMIHEZ RÉSZBEN A MAINSTREAM BALLIBERÁLIS SAJTÓ VÉDŐERNYŐJÉT HÍVJA SEGÍTSÉGÜL, TÖBBNYIRE SIKERREL.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

life.hu

A legtöbben figyelmen kívül hagyják azt a jelet, ami a párkapcsolat végét jelentheti

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

metropol.hu

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak