Létrehozva: 2023.05.16.

Egyre erőteljesebbek az ukrán támadások

Lesz-e áttörés?

Volodimir Zelenszkij Olaszországot, Franciaországot, Németországot és Nagy-Britanniát érintő többnapos európai körútja után kedden visszatért az ukrán fővárosba, ahol rögvest összehívta a haditanácsot – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Meghallgattam a stratégiai-műveleti csoportok vezetőinek beszámolóját a harci cselekmények állásáról a területükhöz tartozó frontvonalon. Áttekintettük az általános műveleti helyzetet és a hírszerzési adatokat” – írta az államfő a Telegramon. Az értekezleten módosították a fegyver- és lőszerellátás menetrendjét, a harci egységek és tartalékos erők közötti elosztását is. Ezenkívül Zelenszkij tájékoztatása szerint meghallgatták az újonnan létrehozott dandárok harckészültségi ellenőrzésének eredményeit.

Az ukrán légierő parancsnoksága közölte, hogy számításai szerint több mint 120 millió dollárba került Oroszországnak az Ukrajna ellen keddre virradóan végrehajtott nagyszabású légicsapás. Szerhij Najev, a Donyec-medencei fronton harcoló ukrán Egyesített Erők parancsnoka hozzátette, hogy május eleje óta ez volt a nyolcadik légitámadás, amelyet az orosz erők Kijev ellen intéztek. „Az ellenség különböző irányokból indított támadást, a drónoktól a robotrepülőgépekig minden rendelkezésére álló erőforrást felhasználva. A főváros elleni tűz sűrűsége maximális volt, de minden célpontot észleltek és megsemmisítettek” – emelte ki a parancsnok.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat keddi közleményében azt írta, hogy az orosz megszállás alatt lévő zaporizzsjai atomerőműben szinte naponta szigorítják az oroszok az ott dolgozó ukránok munkavégzésének és tartózkodásának szabályait. A vállalat közlése szerint jelenleg mintegy 2,5 ezer szakember dolgozik az atomerőműben.

A műszak előtt az orosz fegyveresek gondosan ellenőrzik a dolgozókat, munkahelyükre kizárólag a felüljárón mehetnek be, tilos az erőmű területén mozogniuk, sőt az utcára sem mehetnek ki” – közölte a vállalat. Ezenkívül az Enerhoatom értesülései szerint az oroszok azt követelik, hogy a dolgozók a munkahelyükön csak egyenesen előre nézzenek, és ne beszéljenek egymással, ami abszurd módon nehezíti a munkájukat. Az ukrán vállalat szerint a megszállók így próbálják eltitkolni lőállásaikat és a nagy mennyiségű katonai felszerelést a nukleáris létesítmény területén.

Az ukrán vezérkar legfrissebb keddi összesítése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége megközelítette a 200 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett három orosz harckocsit, 13 tüzérségi rendszert és 12 drónt.

Idén megnégyszereződhet a hadiipari termelés Oroszországban a 2021-2022-es évekhez képest – jelentette ki Gyenisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter a TASZSZ hírügynökség által kedden közölt interjúban.

„A 2023-as megnövekedett megrendelés megnövelt kapacitást és megfelelő nyersanyagellátást igényel. Ma nincsenek megoldhatatlan problémák ezen a téren, minden érdekelt gyártónak lehetősége van csatlakozni a különleges hadművelet igényeinek megfelelő ellátáshoz. Ezért idén a hadseregnek szánt termékek gyártási volumenének legalább négyszeres növekedésére számítunk a 2021-2022-es időszakhoz képest” – mondta.

Manturov szerint

a csapásmérő eszközök gyártása és leszállítása több mint hétszeresére nőtt a tavalyi évhez képest, és Oroszországnak sikerült elérnie azt a szintet, „amely biztosítja a harckocsik ütemes ellátását”.

Azt mondta, hogy az első negyedévben annyi harckocsit gyártottak, mint 2022 egészében.

Manturov nyilatkozata értelmében a könnyűipari vállalkozások száma a hadiipari komplexum nyilvántartásában 2022 októbere óta mintegy félezerrel bővült, arányuk pedig megtízszereződött. Hozzátette: nemcsak a regiszterben szereplő vállalatok szállítanak felszerelést, hanem a regionális költségvetésekből finanszírozott cégek is.

A hónapok óta ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut „patkányfogó” az orosz csapatok számára – jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a fronton tett keddi látogatása során.

„A Wagner-zsoldosok úgy másztak be Bahmutba, mint egy patkányfogóba” – magyarázta a parancsnok.

Az aktív védekezés révén az ukrán egységek több ponton ellentámadást indítottak Bahmut környékén – tette hozzá. „Az ellenségnek több erőforrása van, de mi keresztülhúzzuk a terveiket” – mondta Szirszkij, aki több katonának kitüntetést adott át.

Az ukrán csapatok az elmúlt napokban néhány kilométerrel visszavetették az oroszokat Bahmuttól északnyugatra és délnyugatra.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoshadsereg vezetője viszont ismét azt állította, hogy előrehaladást értek el Bahmutban, és már csak néhány utca van az ukránok kezén. Kedden egy videót is megosztott, amelyben egy térképen mutogatja azokat a városrészeket, amelyeket még tartanak az ukrán erők.

Az egykor hetvenezer lakosú Bahmut a kelet-ukrajnai Donyeck megyében található. A stratégiailag fontos városért hónapok óta véres harcok dúlnak.

Az urán vezérkar közlése szerint az oroszok fő erőfeszítéseiket változatlanul a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka irányára összpontosítják, az említett településeknél 37 katonai összecsapás volt a nap folyamán.

Bahmut és Marjinka városok továbbra is a harci cselekmények epicentrumában vannak. Bahmut irányában az orosz erők továbbra is támadó műveleteket hajtanak végre, heves harcok folynak a városért – fejtette ki a vezérkar. Hozzátette, hogy az ukrán erők számos támadást visszavertek Marjinka környékén.

Hozzátették, hogy az Oroszország által még 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigeten az orosz belügyminisztérium és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) razziákat tart a vasút- és autóbusz-állomásokon, ahol főleg a krími tatárokat vetik alá ellenőrzésnek.

Az urán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán erők a nap folyamán az orosz csapatok egy lőszerraktárát, egy parancsnoki állását, két csapatbázisát, három tüzérségi egységét és két elektronikus hadviselési állomását találták el. Az ukrán légierő hétfőn hét csapást mért orosz katonai összpontosulásokra és hetet légvédelmi rakétarendszerekre.

Az orosz erők eközben két rakétatámadást indítottak a Donyeck megyei Kosztyantinyivka ellen Sz-300-as típusú légvédelmi rendszerrel. Ezenkívül 38 légicsapást hajtottak végre, és több mint 25-ször nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira és ukrán településekre.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn bejelentette, hogy „megnyitotta a kaput” ukrán vadászpilóták kiképzése előtt, egy nappal azután, hogy munkavacsorán fogadta hivatalában Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Ezt több erre hajlandó európai országgal tesszük. Úgy hiszem, hogy tárgyalások folynak az amerikaiakkal is” – mondta a köztársasági elnök a TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott interjúban. Emmanuel Macron ugyanakkor úgy vélte, hogy harci repülőgépek esetleges jövőben szállítása Kijevnek elméleti vita lenne.

Most a képzés megkezdésére van szükség, ebben állapodott meg több európai ország” – tette hozzá, de a kiképzés folyamatáról nem szolgált részletekkel.

Párizs mostanig arra hivatkozva napolta el harci gépek esetleges átadását Ukrajnának, hogy a pilóták kiképzése hosszú hónapokat venne igénybe. A kiképzés megkezdése elemzők szerint arra utal, hogy hosszú távon megnyílt a lehetőség a harci repülőgépek átadására.

A fegyvereket illetően az államfő nem kívánta elmondani, hogy milyen új ígéretek hangzottak el francia részéről az ukrán elnök vasárnap esti látogatásán.

Újabb lőszerek szállításáról döntöttünk” – jelezte Macron. Azt is megemlítette, hogy azon ukrán csapatok képzése, amelyek feladata az ellentámadás és az ellenállás lesz, a járművek, az ágyuk javítását érinti.

Erre is szüksége van Ukrajnának” – hangsúlyozta a francia elnök válaszul azokra a bírálatokra, miszerint Franciaország jóval elmarad az ukrajnai fegyverszállítások terén Németországhoz vagy Nagy-Britanniához képest.

Emmanuel Macron úgy vélte, „Franciaország stratégiája egyszerű: segíteni Ukrajnát ellenállni, és megszervezni az általa választott pillanatban az ellentámadást annak érdekében, hogy mindenki a tárgyalóasztalhoz üljön, olyan feltételekkel, amelyeket Ukrajna választ meg egy számára tartós béke létrehozásához”.

A vasárnapi esti munkavacsorát követően a francia és az ukrán elnök közös közleményt adott ki, amelyben a két ország bejelentette, hogy Franciaország több ukrán zászlóaljat képez ki tucatnyi páncélos járművel és könnyű harckocsikkal, köztük AMX–10 RC típusúvak.

Párizs az év elején jelentette be, hogy növelni kívánja a Kijevnek nyújtott segítséget AMX–10 RC típusú könnyű harckocsik szállításával, de azok számát soha nem hozta nyilvánosságra.

Emmanuel Macron szerint Oroszország „geopolitikailag már elvesztette” a háborút Ukrajnában és „egyfajta vazallusi viszonyba” kezdett Kínával szemben. A francia államfő ezt a L'Opinion című francia liberális lap internetes oldalán vasárnap este megjelent interjúban.

Beszéljünk világosan: nem egy különleges hadműveletről van szó, hiszen Vlagyimir Putyin (orosz elnök) mozgósításról döntött. Egyébként Oroszország a történelmi szövetségeseiben is kétséget ébresztett, a legfontosabb partnerében. De facto elkezdett egyfajta vazallusi viszonyt Kínával szemben, és elvesztette hozzáférését a Balti-tengerhez, ami kritikusnak bizonyult számára, miután felgyorsította a svéd és finn döntést a NATO-csatlakozásról” – vélte a francia elnök.

Oroszország geopolitikailag már veszített – fogalmazott Emmanuel Macron. Ez elképzelhetetlen volt még két évvel ezelőtt. Ez tehát geopolitikai vereség. Legyünk tényszerűek: Oroszország nem nyerheti meg a katonai háborút. És itt rajtunk múlik, hogyan segítjük az ukránokat az ellentámadásban, hogyan készíthetjük elő a biztonsági garanciák kérdését a tárgyalásokra, amelyekre elkerülhetetlenül sor fog kerülni – tette hozzá.

Én mindig azt mondtam, hogy hosszú távon az európai biztonsági szerkezetnek teljes mértékben biztosítania kell a jövő Ukrajnáját. De azt úgy kell megvalósítani, hogy ne legyen konfrontálódás Oroszországgal, és fenntartható egyensúlyok jöjjenek létre. Ehhez azonban még sok lépésre van szükség” – vélte a francia államfő.

Az ukrán elnök hétvégi európai körútja utolsó állomásaként Róma, Berlin és Aachen után az esti órákban érkezik Párizsba, ahol a francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint „Ukrajna sürgős katonai és humanitárius szükségleteit” fogja megvitatni a francia elnökkel.

A ma esti megbeszélés középpontjában az a támogatás áll, amelyet Franciaország továbbra is biztosít Ukrajna sürgős szükségleteire válaszul, katonai és humanitárius téren” – olvasható az Elysée-palota közleményében. Emmanuel Macron meg fogja erősíti Franciaország és Európa megingathatatlan támogatását Ukrajna törvényes jogainak helyreállításában és alapvető érdekeinek megvédésében – tette hozzá az elnöki palota.

A két elnöknek lehetősége lesz arra is, hogy megvitassa a béke visszatérésének hosszabb távú kilátásait Európában, különösen a Zelenszkij elnök által javasolt béketerv alapján, amelyet Franciaország támogat” – közölte a francia elnökség.

 

 

 

origo.hu

Brutális idő lesz: bármikor jöhet felhőszakadás, jégeső

ripost.hu

Ha ezt látod a lángosozónál, menekülj!

borsonline.hu

Mintha egyenesen Zámbó Jimmyt hallanánk: A Király hangszínén énekel a 19 éves magyar tehetség

mandiner.hu

Brutális orosz „csodafegyver” aprítja az ukrán védelmet – zárul a putyini harapófogó

ripost.hu

Így vedd fel a harcot a meztelen csigák ellen

ripost.hu

Nem erre számítottunk: Kőgazdag Csabi végre válaszolt Jákob Zolinak

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. június 3.: a Kos szerencsés, a Skorpió szinte belelát a másik lelkébe

ripost.hu

Teljes a káosz Dárdai Pál után; megszólalt a mellőzött hátvéd

ripost.hu

Így romantikázik Olaszországban Kucsera Gábor és Tápai Szabina

ripost.hu

Két perc alatt rúgták ki, megalázták BL-döntő előtt a világsztárt

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Németországban máris kezdeni akarják a sorozást

POLITIK

Világháborúval fenyegető, Ukrajnát támogató javaslatokról egyeztet a NATO Prágában

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Zűrzavar és agresszió. Ezt hozta össze Magyar Péter

POLITIK

Megfélemlítéssel kampányolnak Pikóék a VIII. kerületben

POLITIK

A békepárti európaiak erőt meríthetnek a magyar Békemenetből

POLITIK

Évek óta vannak nyugati tervek az európai sorkatonaságra