Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.05.23.
Módosítva: 2023.05.25.

Brüsszelben tüntettek a magyar gazdák az ukrán gabona miatt

A kelet-európai uniós tagállamok gazdái az ukrán gabona importtilalmának meghosszabbítását kérik az Európai Bizottságtól.

Szerző Ripost

Több közép-kelet-európai ország termelőivel közösen tüntettek a magyar gazdák Brüsszelben az ukrán gabona miatt. A gazdaszervezetek szerint az Európai Unió eddig meghozott intézkedései, köztük a június 5-ig szóló importtilalom csupán a probléma felszíni kezelését jelentik. Ezért azt követelik az uniótól, hogy a probléma megnyugtató rendezése céljában a tilalom legalább az év végéig maradjon érvényben.

Brüsszelben tüntettek a magyar gazdák az ukrán gabona miatt (Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - Facebook)

Nem fizettethetik meg a magyar gazdákkal az Ukrajnának nyújtott segítség árát, az, hogy Ukrajna jelenleg nem tudja biztonságosan exportálni agrártermékeit, nem jelentheti azt, hogy a magyar gazdák fizetik meg a megtámadott országnak nyújtott segítség árát, mivel nem tudják eladni saját terményeiket

 - jelentette ki Győri Enikő EP-képviselő a tüntetésen, amelyen hat uniós tagország: Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Bulgária és Románia gazdái vettek részt.

Győri Enikő magyar újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett, az Európai Bizottsággal megállapodás született az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozóan. A megállapodáshoz viszont az kellett, hogy az érintett országok összefogjanak, a brüsszeli testületi ígéretek betartatásához pedig az, hogy az érintett országok gazdái hallassák a hangjukat.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában azt mondta: elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság olyan rosszul előkészített, átgondolatlan intézkedéseket erőltet rá a tagállamokra, amelyekkel súlyos károkat okoznak a közép-európai gazdáknak.

A tüntetésen magyar, lengyel, szlovák, cseh, bolgár és román gazdák vettek részt (Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - Facebook)

"A térség gazdái összefogtak, és azt kérik Brüsszeltől, hogy ismerje el a probléma súlyosságát, és hallja meg az ő hangjukat is, Brüsszelnek lépnie kell a magyar és más európai gazdák védelmében"

- mondta Nagy István agrárminiszter, aki azt is kiemelte, a magyar kormány és az Agrárminisztérium számára a magyar gazdák védelme elsődleges, mindig az ő érdekeiket tartják szem előtt. A miniszter hozzátette, a gazdák azt szeretnék elérni, hogy legalább ez év végéig érvényben maradjon az importtilalom, ugyanis a helyzet június 5-ig nem fog megoldódni, az érintett országokban a gabonatárolókat továbbra is leginkább a tavalyi ukrán gabonaszállítmányok foglalják el.

Nagy István emlékeztetett: az érintett országok számára megfelelő uniós intézkedések kellenek az ukrán import okozta, korábban nem látott mértékű regionális gabonapiaci nehézségek megfelelő kezelésére. "Jelenleg várjuk az arra vonatkozó bizottsági javaslatot, amely a jelenleg érvényben lévő uniós szabályozás június 5-e utáni fenntartására irányul" - fűzte hozzá.

Úgy tudni, az Európai Bizottság május végén dönt majd arról, hogy június 5-én túl is fennmaradhat-e az érintett kelet-európai államokba irányuló ukrán gabonaimport tilalma. A döntést megelőző tárgyalásokon Magyarországot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) 28 fős delegációja képviseli.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

borsonline.hu

Hideg zuhany: másfél év után válik a tévés műsorvezető, felesége zokogva tálalt ki

magyarnemzet.hu

Indul az akció, így juthatunk garantáltan magyar szamócához kilónként ezer forint alatt

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

travelo.hu

Hiszitek vagy sem, de Budapest a világ egyik legzsúfoltabb városa lett

ripost.hu

Vasvári Vivien szívfacsaró üzenettel vallott szerelmet a férjének

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér