Létrehozva: 2022.12.03.
Módosítva: 2022.12.03.

Orbán Viktor: Európa legboldogabb, legjómódúbb, legbiztonságosabb térségévé tudjuk alakítani Közép-Európát

Összekapcsolták a magyar-szlovén villamos hálózatot. A munka két évvel ezelőtt kezdődött, és a beruházásnak köszönhetően növekszik Magyarország energiaellátásának biztonsága. Orbán Viktor miniszterelnök az átadón arról beszélt: jelenleg biztonsági, gazdasági és energiaellátási kockázatokkal kell szembenéznie Európának, ugyanakkor bizonytalan időkben felértékelődik a jószomszédi kapcsolat.

2020 októberében a szlovéniai Kidricevóban találkozott Orbán Viktor Janez Jansa akkori szlovén miniszterelnökkel. Két évvel ezelőtt közösen rakták le annak az elektromos távvezetéknek az alapkövét, amely egészen a magyar határig fut.

 

Orbán Viktor pénteken ismét Szlovéniába utazott.

Elkészült ugyanis a több mint 80 kilométer hosszú távvezeték. Ezzel összekapcsolódott a két ország villamosenergia-hálózata.

A magyar miniszterelnök az átadóünnepségen felidézte, többek között a jugoszláv idők öröksége, hogy Szlovénia az egyetlen olyan szomszédos országunk, amellyel eddig a gáz-, az olaj- és a villamoshálózatunk sem volt összekapcsolva. Hozzátette, a jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése.

„A nagy álom, miszerint Közép-Európa ne a történelem vesztese legyen, hanem a nyertese, és az a történelmi hátrány, amelyet a történelem viharverése miatt mindannyian elszenvedtünk, ledolgozható, eltüntethető, és Európa legboldogabb, legjómódúbb, legbiztonságosabb térségévé tudjuk alakítani Közép-Európát” – mondta Orbán Viktor.

Az átadóünnepség utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt mondta, három kockázatot lát Európa és Magyarország előtt, biztonságit, gazdaságit és energiaellátásit. Hozzátette, bizonytalan időkben a jószomszédi kapcsolat felértékelődik. Jó példa erre a Szlovéniával való együttműködésünk.

„Miközben Európa recesszióra készülődik, arról beszél, hogy hogyan kerülhetné el a recessziót, eközben azt láthatjuk, hogy a szlovén–magyar kereskedelmi forgalom rekordokat dönt. Harmincöt százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom ilyen nehéz időkben. Egyre több beruházás érkezik Szlovákiába, és érkezik Magyarországra is Szlovéniából”

– fejtette ki a magyar kormányfő.

A Cirkovci–Pince között elkészült távvezeték 2 x 400 kilovoltos teljesítményű, és három országot érint. Összesen 264 tartóvezetéken keresztül jut el a magyar határig, és a horvát állam területére is belép. Összesen 160 millió euróba került a fejlesztés.

„Az elmúlt időszak fejlesztései hosszú távon garantálják hazánk villamosenergia-ellátásának biztonságát” – mondta el az M1-nek a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet a következő nagyberuházásra is.

„Most rá tudunk fordulni egy új, a magyar energiaellátás biztonsága szempontjából rendkívül fontos projektre, az erről szóló szerződést két hét múlva Bukarestben alá is fogjuk írni, amelynek értelmében Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül, részben tenger alatti vezetékeken fogunk tudni zöld-villamosenergiát Magyarországra szállítani”

– mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter szerint Magyarország ezzel nemcsak az energiaellátás biztonságát javítja, hanem a környezettudatos energiafelhasználást is.

A kormányfő hangsúlyozta: korábban az egykori jugoszláv területen élő népek és a magyarok el voltak vágva egymástól. Emiatt a magyarok minden kapcsolatot kelet-nyugat összefüggésben építettek ki, legyen szó gázról, olajról, villanyról.

 

Ez a szétválasztottság Jugoszlávia megszűnése után is megmaradt, és Magyarország egyetlen szomszédja Szlovénia volt, amellyel sem a gáz, sem az olaj, sem pedig a villamosenergia rendszer nem volt eddig összekötve – tette hozzá Orbán Viktor.

Orbán Viktor felidézte:

1999-ben az általa vezetett akkori magyar kormány hozta le a magyar határ végéig a villamosenergiavezetéket majd összekötötték azt a horvát rendszerrel.

Köszönetet mondott a szlovén kormányoknak, amelyek részt vettek a távvezeték kiépítésében, illetve a szlovén embereknek is, akik kitartottak, és szintén fontosnak érezték a villamosenergia-rendszer észak-déli összeköttetését.

A kormányfő szerint világos a feladat a magyaroknak: meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a még hiányzó többi összeköttetés is létrejöjjön Szlovénia és Magyarország között.

Kiemelte: abban hisz, hogy Közép-Európa amelyhez mindannyian tartozunk, fényes jövő előtt áll. Olyan népek élnek itt, amelyek rendkívül tehetségesek, képesek és tudnak sokat dolgozni, hajlandóak kockázatot vállalni, szeretik a hazájukat és családjukat, ez pedig olyan energiát ad, hogy sikeressé tesz bennünket – mondta.

Hangsúlyozta: bár különböző nyelveken beszélünk, az életösztönök összekapcsolnak bennünket. A politikusok, ha ezt megértik, “és jól engedelmeskednek ezeknek a népi ösztönöknek”, akkor Közép-Európa vesztes helyett nyertese lehet a történelemnek, le tudja dolgozni a hátrányát, és Európa legboldogabb legjómódúbb legbiztonságosabb térségévé tudjuk alakítani – fogalmazott.

Az átadóünnepséget követő sajtókonferencián Orbán Viktor közölte: Európa és Magyarország előtt három kockázat áll, biztonsági, gazdasági és energiaellátási. Bizonytalan időkben a jó szomszédi kapcsolat felértékelődik, ezért nagy értéknek és megbecsülendőnek nevezte, hogy Magyarország és Szlovénia jó kapcsolatban áll egymással.

Erről szólva kiemelte:

Magyarország a NATO keretén belül légtérrendészeti feladatok ellátásában is együttműködik Szlovéniával.

Emellett a két ország közti gazdasági kapcsolatok is kiválóak, a szlovén-magyar kereskedelmi forgalom 35 százalékkal nőtt, egyre több a két ország közti beruházás és létrehoztak egy közös alapot is a határmenti fejlesztésekre.

A két országot összeköti az is, hogy egymás országaiban élő kisebbségi közösségeket értéknek tekintik – jelentette ki Orbán Viktor. Jelezte: amióta a Fidesz-KDNP kormány van hatalmon, a Magyarországon élő szlovén közösség támogatásai hatszorosukra nőttek, és Szlovénia is értéknek tekinti az országban élő magyarokat.

Újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: a szerb-osztrák-magyar együttműködés célja közösen védeni a határokat a migrációval szemben, amelyben örömmel fogadnak segítséget más országoktól, akár Szlovéniától is, hogy minél jobban lehessen védeni Európa külső határait, továbbá minél délebbre lehessen vinni a hatékony határellenőrzést.

A szlovén-magyar földgázvezeték tervekről Orbán Viktor kiemelte:

egyetértés van abban, hogy a két országot össze kell kötni gázvezetékkel is.

A magyar fél nagyobb átmérőjű vezetékben, míg Szlovénia közepes vagy kisebb volumenben gondolkodik, amely kapacitását később növelné. Orbán Viktor szerint ez áthidalható, a magyar fél számára a kisebb volumenű kezdés is elfogadható.

Energetikai kérdésekben Orbán Viktor azt mondta: Magyarországnak három lehetősége van, ha tovább akarja növelni függetlenségét az orosz energiaforrásoktól Románia, Horvátország és Szlovénia irányában. Magyarországot mindhárom irány érdekli, mert a függőséget szeretné felszámolni, hogy minél több választási lehetőség legyen. Hozzátette: pragmatikus együttműködésre készül szlovén kollégájával.

Később a tőzsdei árakról szóló kérdésre válaszolva arról is beszélt: bár Magyarország Szlovéniától eltérően nagyrészt Oroszországból hozza be az energiát, a tőzsdei ár alakulása az oroszokkal kötött szerződésen keresztül a magyar árszintet is meghatározza.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

1,9 milliárd Ft: itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

ripost.hu

"A földönkívüliek egyezséget kötöttek a kormánnyal"

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Karácsony-káosz, ezt kapták öt év alatt a budapestiek

POLITIK

Egy hét alatt 380 orosz támadás Ukrajnában

POLITIK

Magyarországra küldené a migránsokat egy francia politikus

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart