Létrehozva: 2022.12.24.
Módosítva: 2022.12.24.

Jakab Péter tovább darabolja az ellenzéket

Már a bíróságon is járt.

Tovább szeleteli az ellenzéket Jakab Péter, ma már független országgyűlési képviselő, a Jobbik korábbi elnöke, aki új párt megalapítását ígérte, ám egyelőre csak egy mozgalmat hozott létre, amelyhez állítása szerint már most húszezer a „Nép Pártján” álló ember csatlakozott. Azt egyelőre nem tudni, hogy leghűségesebb jobbikos bajtársai, az ököritófülpösi disznótor egyik „hőse”, Földi István és a a zsidó származású embereket „tetűcsúszdásoknak” nevező borsodi Bíró László csatlakozott-e az új, egyelőre még nem pártként működő politikai közösséghez. 

Jakab Péter, a Jobbik bukott elnöke pénteken közösségi oldalán tudatta, hogy hivatalos értesítést kapott arról, hogy a bíróság az egyesülési törvény szerint bejegyezte a Nép Pártján Mozgalmat, amelyhez szavai szerint máris húsz ezren csatlakoztak. „Új ellenzéket építünk új emberekből. Jobboldaliakból, baloldaliakból, magyarokból, akik nem alkusznak a rezsimmel, ellenben küzdenek ellene a végsőkig! A parlamentben ma még egyedül vagyok. Az országban már nem. Sokan vagyunk, többen leszünk, szerveződünk” – írta közösségi oldalán. 

A Jobbik júliusban leváltott elnöke és frakcióvezetője a nyáron még azt ígérte, hogy új pártot alapít, ám a most bejegyzett „mozgalma” pusztán egyesület, s nem párt. Videóüzenetében arról beszél, hogy amit „Szent István ezer évvel ezelőtt felépített, az ma rohad a korrupciótól, köszönhetően annak, hogy ma ebben az országban a lopásért nem kézlevágás jár, hanem parlamenti szék dupla fizetéssel, a népnek meg marad az ezerforintos kenyér és a megfizethetetlen gázszámla. Üres tányér, hideg szoba, ez lesz.” Az ellenzékről megjegyezte, a választások óta nem tesz mást „minthogy számolgatja a saját halottait a csatamezőn.” 

A politikus arról nem tett említést, hogy az új mozgalmában vele tartanak-e egykori jobbikos hívei, a szatmári, ököritófülpösi tavaly decemberi disznótoron erőszakoskodó Földi István, illetve a borsodi Bíró László, aki az ellenzék közös jelöltje volt a szerencsi időközi választáson, s azzal vált hírhedtté, hogy a zsidókat tetűcsúszdásoknak, Budapestet pedig Judapestnek nevezte. Jakab egyébként, miután a Jobbik elnökségének támogatását elveszítette, éppen a szatmári erőszakoskodás feltételezett elkövetőjét, Földit szerette volna elnökké választani, ám a párt küldöttgyűlése tervét leszavazva Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselőt választotta elnökké.

Jakab egyébként néhány nappal a bíróság bejegyző végzése előtt egy másik videóban arról beszélt, hogy 2014-ben azért nem lehetett a Jobbik miskolci országgyűlési képviselőjelöltje, mert a pártelnökség megakadályozta a jelölését, mivel anyai ágon zsidó származású felmenője van. Ő akkor - ahogyan fogalmazott - padlót fogott amiatt, hogy így bélyegezte meg a párt, 2020-ban viszont, amikor mégis elnökké választották a Jobbikban, akkor elégtételt érzett. Közölte azt is, hogy elnökké választásakor maga kezdeményezte Kulcsár Gergely volt országgyűlési képviselő eltávolítását a Jobbikból, mert számára az elfogadhatatlan volt, hogy párttársa egy holokauszt megemlékezésen beleköpött a Duna-parti cipőkbe. 

Ebben a videóban arról is beszél, hogy a Jobbik most „összekacsintott” a Fidesszel, ezzel talán kimondatlanul is jelezni kívánta, hogy a Nép Pártja Mozgalom számára volt pártja már vállalhatatlan irányt vett. A zászlóbontáson az sem derült ki, hogy Jakab egykori kabinetfőnöke, Molnár Enikő főtitkár asszony csatlakozott-e a mozgalmához. 

Azt ígérte, a Parlamentnem kihasznál minden adandó alkalmat arra, hogy a "nép pártján" képviselje az őt támogatókat, a tizenegy lehetőségből azonban mindössze hármat használt ki Jakab Péter. A Jobbikból kilépett politikus akkor sem szociális kérdésekről beszélt.

Mindössze három alkalommal élt eddig Jakab Péter a napirend utáni felszólalás lehetőségével, pedig a Jobbikból augusztusban kilépett politikus korábban váltig állította: akár késő este is minden adandó alkalmat meg fog ragadni arra, hogy a nép pártján képviselje az őt támogatókat – derült ki a Magyar Nemzet összeállításából. A lap azt írja, az Országgyűlés mindeddig tizenegy ülésnapot tartott, így Jakab Péternek tizenegy alkalma volt a felszólalásra. A három ehhez és a volt pártelnök vehemenciájához képest nagyon kevés.

Pedig a sajtóban és közösségi oldalán is azt hangoztatta korábban, hogy nem fog csöndben maradni, és minden fontos ügyet a parlament elé visz. A Facebook-oldalán például visszaszólt Gyöngyösi Mártonnak az egyik bejegyzésében: „Volt olyan »ellenzéki« pártelnök, aki azt mondta, maradjak most csendben. A válaszom az volt: »nem«.”

Szeptember végén pedig egy újságírói kérdésre, Jakab azt felelte: „Immár nem az ülés elején, hanem a legvégén – éjfél körül – mondhattam el, mit gondolok erről a hazug rablóbandáról.” De szerinte az igazság éjfélkor is és a hátsó sorban is igazság marad.

Felszólalásait tekintve egyébként az exjobbikos politikus nem túl fantáziadús, mind a háromszor a parlament feloszlatásáról, előre hozott választásokról és kormányváltásról beszélt, amit egyetlen ellenzéki párt sem támogat.

 

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

"Meg is halhat" - Mike Tyson életéért aggódnak

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban