Létrehozva: 2022.11.05.
Módosítva: 2022.11.05.

Újabb, migránsokat szállító civilhajó érkezett az olasz partokhoz

Az új kormány nem enged.

A szicíliai Siracusa felé tart a Mission Lifeline német nem kormányzati szervezet (NGO) Rise Above nevű hajója, melyen lázadás tört ki, a hajó egyelőre nem kapott kikötési engedélyt – közölte Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter péntek este.

Ugyanazt a kritériumot alkalmazzuk, amelyet a többi NGO-hajóval szemben követünk”  hangoztatta a tárcavezető, hozzátéve, hogy kizárólag az egészségügyi ellátásra szoruló emberek szállhatnak le a civilhajókról.

A 94 migránst szállító Rise Above az olasz hatóságok felé jelezte, hogy lázadás tört ki a fedélzeten.

A belügyminiszter a pénteki kormányülést követő sajtótájékoztatón nyilatkozott, elmondta, hogy a szicíliai Catania partjai felé közelít a német zászló alatt hajózó Humanity1 nevű hajó, amely több mint egy hete vár kikötésre 179 emberrel a fedélzetén.

A belügyminiszter közölte, hogy

a hajó olasz vizeken maradhat, de nem köthet ki.

Az olasz fél ellátást és egészségügyi segítséget biztosít a rászorulóknak, elsősorban a gyermekeknek és a várandós nőknek, akiket szükség esetén partra szállítanak.

A többieknek azonban a hajón kell maradniuk, és a hajónak utána vissza kell térnie nemzetközi vizekre” – szögezte le Matteo Piantedosi.

Olaszország nem tekint el a humanitárius kötelességtől, de ragaszkodik ahhoz, hogy a hajók felségjelzését biztosító országok cselekedjenek

– mondta Matteo Piantedosi.

A dél-olaszországi partoknál már négy civilhajó várakozik: a Rise Above és a Humanity1 mellett a norvég felségjelzésű Ocean Viking, amelyet a francia SOS Méditerranée szervezet működtet, és a szintén norvég felségjelzésű Geo Barents, amelyet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) tart fent. A hajókon több mint ezren vannak.

Olaszország korábban Berlin és Oslo együttműködését kérte a hajókon utazók befogadásában, de a német és a norvég fél is nemet mondott hangoztatva, hogy Olaszországnak a hajókhoz legközelebbi biztos kikötőként kell lépnie. Párizs pénteken közölte, hogy kész átvenni az Ocean Vikingen érkezőket, ha Olaszország engedélyezi a hajó kikötését.

A sajtótájékoztatón résztvevő Matteo Salvini korábbi belügyminiszter, jelenleg a kikötőkért is felelős infrastrukturális és közlekedési tárca vezetője megerősítette, hogy Olaszország, ahogy eddig is tette, segítséget és ellátást biztosít, de megtiltja, hogy külföldi civilszervezetek hajói olasz vizeken állomásozzanak.

A La Repubblica napilap adatai szerint

a Giorgia Meloni vezette kormány október 22-i eskütétele óta több mint kilencezer migráns érkezett Olaszországba,

közülük valamivel kevesebb mint ezer az NGO-hajókkal.

Több mint nyolcszáz emberrel a fedélzetén három nem kormányzati szervezet (NGO) hajója vár kikötésre az olaszországi partoknál, Giorgia Meloni kormányfő és Matteo Piantedosi belügyminiszter továbbra is nemet mond nekik.

A római külügyminisztérium csütörtökön megerősítette, hogy korábban szóbeli jegyzékben felszólította Berlint, vegye át a Humanity 1 német felségjelzésű hajóval érkezők közül azokat, akiket menedékkérelemre jogosultnak nyilvánítanak. A tárca hozzátette, hogy a német féltől információkat kértek a hajón tartózkodókról.

Az október 23-i keltezésű diplomáciai dokumentumot a RAI3 közszolgálati televíziócsatorna hozta szerdán nyilvánosságra. A berlini külügyi tárca válaszában mielőbbi segítségnyújtást sürgetett Rómától az NGO-hajón tartózkodók számára, akik között több mint száz kiskorú is van.

Fedélzetén 179 emberrel a Humanity 1 az olaszországi felségvizektől mintegy 18 kilométerre várakozik.

Szintén kikötésre vár 572 emberrel a fedélzetén a Geo Barents nevű hajó, melyet az Orvosok Határok Nélkül szervezet tart fent, valamint több mint kétszáz embert szállít az Ocean Viking, amely az Sos Mediterranee francia szervezet hajója, és norvég felségjelzésű.

A hajók október 22. és 29. között vették fedélzetükre az embereket nemzetközi vizeken. Olaszország nem adott kikötési engedélyt. Az Ocean Viking csütörtökön már ugyanazt kérte Spanyolországtól, Franciaországtól és Görögországtól.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a Corriere della Sera napilapnak szerdán adott interjújában kijelentette, hogy az új jobboldali kormánnyal Róma nem vállalja tovább azokat az embereket, akiket külföldi hajók vesznek fel a tengeren a fedélzetükre. Hangsúlyozta, hogy az NGO-hajók „rendszeresen a hatóságok minimális bevonása nélkül végzik tevékenységüket”.

Megjegyezte, hogy az olaszországi partokra érkezők 16 százaléka NGO-hajókkal jön, miközben a helyi hatóságoknak a „maradék” 84 százaléknak is segítséget kell nyújtani. Piantedosi szerint az NGO-kkal érkezőket a hajóik felségjelzését biztosító európai országoknak kell befogadni. Úgy vélte, a migrációs áramlatot kizárólag az indulások leállításával lehet megoldani.

A belügyminiszter korábban rendelettel nyilvánította veszélyesnek a Humanity 1 és az Ocean Viking kikötését nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.

Giorgia Meloni egy pénteken megjelenő, de részletekben már közölt könyvben úgy nyilatkozott, „nem szabad elfelejteni, milyen jog érvényes a tengeren. Ha egy nehéz helyzetbe jutott hajóval találkozol, meg kell mentened a fedélzetén levőket. De ha az afrikai partok és Olaszország között mész oda és vissza migránsokat szállítva, nyíltan megsérted a tengeri jogot és a nemzetközi törvényeket. Aztán ha NGO hajóról van szó, tételezzük fel, hogy német zászló alatt, két lehetőség adódik: vagy Németország elismeri és vállalja, vagy kalózhajóvá válik”.

Lampedusa polgármestere, Filippo Mannino bejelentette, hogy csütörtökön ismét több mint ezerötszázan voltak a sziget háromszázötven fős táborában, ahol az érkezőket helyezik el. Ezzel egy időben a Sea Watch német NGO bejelentette, hogy Sea Watch5 névvel egy ötödik hajót is elindít a Földközi-tengeren.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél