Létrehozva: 2022.10.23.
Módosítva: 2022.10.23.

A börtönbiznisz haszonélvezője volt a Brüsszelben Magyarország ellen dolgozó ügyvéd

Magyar György fia.

A magyar adófizetőknek nagyjából tízmilliárd forintjába került az a börtönkártérítési perdömping, amelynek egyik haszonélvezője az időközben már Brüsszelben hazánk ellen dolgozó Magyar Gábor ügyvédi irodája volt. A börtönbiznisszel jól járt az apja és egyben ügyvédtársa, Magyar György baloldali politikus, az ellenzéki előválasztás szervezője is- írja az Origo.

A 2017-től Brüsszelben Magyarország ellen dolgozó baloldali aktivista korábban ügyvédként az úgynevezett börtönbiznisz kapcsán vált ismertté. Magyar Gáborék családi ügyvédi irodája volt az egyik haszonélvezője azoknak a dömpingszerűen beadott kártérítési pereknek, amelyekkel esetenként több millió forintot jártak ki a fogva tartott bűnözőknek. Nagyjából tízmilliárd forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek a Soros-hálózat által is ösztönzött és támogatott börtönbiznisz - erről írt a Magyar Nemzet még 2020-ban.

A lap birtokába került dokumentumokból az is kiderült, hogy egyes ügyvédek alkalmanként milliós kártérítéseket értek el rossz börtönkörülményekre hivatkozva olyan bűnözőknek, mint ifj. H. Dezső, aki 2008-ban több társával meglincselte Szögi Lajost Olaszliszkán.

 

A különböző forrásokból származó dokumentumok adatait összevetve megállapítható, hogy 2015 tavasza és a következő év februárja között több mint másfél millió eurót ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a hozzá forduló fogvatartottaknak, ami akkori árfolyamon számolva nagyjából félmilliárd forintot jelent.AZTÁN 2017 MÁRCIUSÁTÓL 2019 VÉGÉIG TOVÁBBI 8,5 MILLIÁRDOT FIZETETT KI AZ ÁLLAM MÁR SZABADULT, ILLETVE BÜNTETÉSÜKET TÖLTŐ ELÍTÉLTEKNEK.

Magyar György és Magyar Gábor

Az első nagy összegű kártérítéseknek gyorsan híre ment a börtönökben, valószínűleg annak is, hogy például a Helsinki Bizottság ezekben az években több mint százmillió forintos támogatást kapott Brüsszelből, az Európai Bizottságtól, a Soros-hálózattól, valamint az Oak Alapítványtól különböző, részben a fogvatartottak jogvédelmét, jogtudatosságát, illetve jogérvényesítését elősegítő kampányokra.

A PEREK INDÍTÁSÁT UTÓBB MÉG EGY FORMANYOMTATVÁNY ELKÉSZÍTÉSÉVEL IS MEGKÖNNYÍTETTÉK, AMI AZ ELŐZŐEKKEL EGYÜTT ODA VEZETETT, HOGY STRASBOURGOT VALÓSÁGGAL ELÁRASZTOTTÁK A MAGYAR ÜGYEK.  

 

Kijelenthető tehát, hogy valóságos biznisszé vált a magyar áll

am perlése és Magyar Gábor irodája az egyik haszonélvezője volt a kártérítési ügyeknek. A 2018-ban MSZP-s színekben képviselőjelölt, majd a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagjaként politikusként is aktív Magyar György fia 2015-ben a Népszava kérdésére megjegyezte: „Sajnos egyre több komoly ügy kerül Strasbourgba, lassan egy külön magyar osztályt lehetne létrehozni." Arról persze már szemérmesen hallgatott, hogy a dömping egyik haszonélvezője éppen a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda lehetett – legalábbis a nevük feltűnően sokszor került elő az EJEB döntéseiben.

Magyar György is jól járt a börtönbiznisszel - írta az Origó 2020-ban. Az ügyvéd-politikus a Lóerő nevű autós portálnak korábban azzal kérkedett, hogy neki „a Lexus tökéletesen elég", és mindig is ilyen márkájú autója volt, van és lesz. A 20 milliós kocsival kapcsolatban hozzátette, hogy ez neki „elég", vagyis még szerénynek is tartja magát. Szintén az Origó cikkében olvasható, hogy Magyar nem csak a gépjárművek terén áll jól: „a cégadatbázis szerint Budapest egyik legelitebb és legdrágább árfekvésű helyén, a belvárosban van a bejelentett lakcíme".

Baloldali aktivistaként, a Soros-hálózathoz köthető szereplőként került 2017-ben az Európai Bizottsághoz Magyar Gábor, aki közreműködött a hazánkat elítélő jogállamisági jelentések elkészítésében is. A szintén baloldali politikus-ügyvéd, Magyar György fia többek között részt vett a Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott egyik képzésen, illetve jogi szakértője volt egy Soros-pénzből is gazdálkodó londoni intézménynek.

A Soros-birodalomhoz kapcsolja múltja Magyar Gábort, aki évek óta Magyarország ellen dolgozik az Európai Bizottságban. A hazánkat elítélő úgynevezett jogállamisági jelentések elkészítésében közreműködő brüsszeli bürokrata – aki a baloldali politikus-ügyvéd, Magyar György fia –A JELEK SZERINT MÁR AZ 1990-ES ÉVEKBEN ELKÖTELEZTE MAGÁT A NYÍLT TÁRSADALOM ESZMEISÉGE MELLETT,hiszen 1995-ben elvégezte a Soros György által támogatott New School for Social Research „Demokrácia és sokszínűség" programját New Yorkban. Jó néhány évvel később, egy 2011-es életrajza szerint, a londoni székhelyű Fair Trials International jogi szakértői tanácsadó testületének tagja volt. A New School for Social Research és a Fair Trials International megtalálható Soros György szervezete, az Open Society Foundations fizetési listáján.

Magyar Gábor

FORRÁS: MAGYAR NEMZET

A Magyar György és Társai nevű családi ügyvédi irodában Magyar Gábor 2009 és 2017 között praktizált.  

   APA ÉS FIA AZ ÜGYVÉDI TEVÉKENYSÉG MELLETT A POLITIKÁBAN IS SZEREPET VÁLLAL, CSUPÁN FORMAILAG TÉR EL EGYMÁSTÓL KETTEJÜK KÖZÉLETI PÁLYÁJA.

 

Magyar György nyíltan politizál, hiszen elnökségi tagja a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomnak és a 2021-es baloldali előválasztás lebonyolításában részt vevő Civil Választási Bizottság elnöke volt. Sőt már 2018-ban az MSZP-Párbeszéd siófoki országgyűlési képviselő-jelöltjeként indult a választásokon. Magyar Gábor viszont nem ennyire közvetlen módon, de legalább olyan lelkesen – balliberális aktivistaként – az Európai Bizottságnál dolgozik 2017 óta, rendre Magyarország érdekeivel szemben.

Emlékezetes, hogy tavaly májusban őt nevezték ki a Magyarországról készülő jogállamisági jelentés előkészítő delegációja kapcsolattartójának.MAGYAR GÁBOR ÁLLÍTOTTA ÖSSZE PÉLDÁUL AZOKNAK A MAGYARORSZÁGI CIVIL SZERVEZETEKNEK A LISTÁJÁT, AMELYEKKEL AZ EB KONZULTÁLT A HAZAI JOGÁLLAMISÁG HELYZETÉT FIRTATÓ DOKUMENTUM ELKÉSZÜLTEKOR.A Magyar Nemzet uniós forrása szerint a 2021-es jogállamisági dokumentumokban betöltött funkció nem volt új fejlemény, egy ideje tudni lehetett, hogy Magyar – aki az uniós bizottság jogérvényesülési és fogyasztópolitikai főigazgatóságának munkatársa – főszerephez jut a jelentésírásnál. Végül ismét elítélő jelentés született Magyarország ellen, ami hemzsegett a légből kapott információktól és hazugságoktól. Az ügyvéd-aktivista egyébként már brüsszeli szerepvállalása előtt sem titkolta, hogy ellensége az Orbán-kormánynak. Mielőtt ugyanis kiutazott elfoglalni az Európai Bizottságban kijelölt hivatalát, egy „búcsúinterjúban" azt mondta: „Úgy éreztem, hogy ügyvédi működésemmel lényegében legitimálok egy olyan rezsimet, amely már nem felel meg az emberi jogokat tiszteletben tartó demokratikus jogállam követelményeinek. A jogállam színfalai állnak, vannak szereplők a színpadon, a szöveg is ismerős, de az önkényes rendezői utasítások hatására egy teljesen más történet bontakozik ki. 

Én ebben a drámában nem szeretnék statiszta lenni, inkább felcsapok színikritikusnak.

Magyar Gábor 2017-ben távozott Brüsszelbe, az Európai Bizottságba, ahol feladata „a joguralom, és ezen belül az igazságszolgáltatás helyzetének vizsgálata a tagállamokban". Akkor a Magyar Ügyvéd Blogon megjelent „búcsúinterjúban" azt mondta: „Úgy éreztem, hogy ügyvédi működésemmel lényegében legitimálok egy olyan rezsimet, amely már nem felel meg az emberi jogokat tiszteletben tartó demokratikus jogállam követelményeinek. A jogállam színfalai állnak, vannak szereplők a színpadon, a szöveg is ismerős, de az önkényes rendezői utasítások hatására egy teljesen más történet bontakozik ki. Én ebben a drámában nem szeretnék statiszta lenni, inkább felcsapok színikritikusnak."

Hamar „bizonyított"

A PÁRTATLANSÁG ALAPKÖVETELMÉNY LENNE AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ALKALMAZOTTJAKÉNT, MAGYAR GÁBOR MÉGIS MÁR A KINEVEZÉSEKOR EGYÉRTELMŰVÉ TETTE ÁLLÁSPONTJÁT.

Nem is telt el sok idő és bizonyította „rátermettségét", hiszen már a 2018-as országgyűlési választások idején brüsszeli bürokrataként ténykedett. Nem sokkal az április 8-i választások előtt az Európai Bizottság kiadta a szokásos országjelentését, amelyben a hazai baloldal kampánytémáit taglalták: az oktatás, az egészségügy, a korrupció, az igazságszolgáltatás, a szegénység, illetve a romák helyzetét. Mindez nem volt meglepő annak fényében, hogy az Origo akkori információi szerint a jelentés „igazságszolgáltatás hatékonyságára és az ügyészség szervezetére" vonatkozó részének elkészítésében Magyar Gábor segített.

Főszerep a jelentésnél

A baloldal 2018-as választási bukása nem szegte kedvét az ügyvédből lett brüsszeli bürokratának, azóta is lelkesen dolgozik, például a 2021-es jogállamisági jelentés készítésekor is ezt tette. A Magyar Nemzet tavaly májusi beszámolója szerintMAGYAR GÁBORT KINEVEZTÉK A HAZÁNKRÓL KÉSZÜLŐ JOGÁLLAMISÁGI JELENTÉS ELŐKÉSZÍTŐ DELEGÁCIÓJA KAPCSOLATTARTÓJÁNAK. Ő ÁLLÍTOTTA ÖSSZE PÉLDÁUL AZOKNAK A MAGYARORSZÁGI CIVIL SZERVEZETEKNEK A LISTÁJÁT, AMELYEKKEL AZ EB KONZULTÁLT A HAZAI JOGÁLLAMISÁG HELYZETÉT FIRTATÓ DOKUMENTUM ELKÉSZÜLTEKOR.

A lap uniós forrása szerint a jogállamisági dokumentumokban betöltött funkció nem új fejlemény, egy ideje tudni lehet, hogy Magyar – aki az uniós bizottság jogérvényesülési és fogyasztópolitikai főigazgatóságának (DG JUST) munkatársa – főszerephez jut a jelentésírásnál.

„Izgága baloldali politikai aktivista"

A Fidesz európai parlamenti delegációja még 2021 tavaszán kifogással élt, mondván: Magyar Gábor – Magyar György, az ismert baloldali ügyvéd fia – nem független uniós tisztviselő, hanem „a valóságban egy izgága baloldali politikai aktivista". A Deutsch Tamás delegációvezető által jegyzett és Vera Jourová alelnöknek, valamint Didier Reynders biztosnak címzett levélben egyebek mellett azt kérdezték az Európai Bizottságtól,hogyan lehet elvárni valakitől, aki ennyire elfogult és nyíltan kritikus véleményt hangoztat Magyarország kormányáról, hogy képes legyen pártatlanul felmérni a magyarországi jogállamiság helyzetét?A Magyar Nemzet birtokába jutott válaszlevélben Jourová és Reynders biztosok a Bizottság egyik tisztviselőjével szembeni személyes támadásnak nevezték a kormányzati érveket. Mint azt a hárommondatos válaszlevélben írták, „a jelentést nem egyetlen személy, hanem az egész Bizottság munkája eredményének tekintik, amelyhez ráadásul nemcsak a kormányok, hanem a civil szervezetek is hozzájárulhattak".

Jourová és az úgynevezett input

Az EB vezérkarának állítását azonban erősen árnyalják a tények. Magyar – mint említettük – a DG JUST jogállamisággal és igazságszolgáltatással foglalkozó főosztályán dolgozik, ahol kifejezetten a magyar ügyek tartoznak a keze alá, például ő a szakértője a hazánk elleni hetes cikkely szerinti, jogállamiságinak csúfolt eljárásnak is. A Magyar Nemzet májusi cikkében uniós forrásra hivatkozva arról is szó esik, hogy ez a főigazgatóság az EU illetékes biztosait, így főként Věra Jourová liberális bizottsági alelnököt szolgálja ki háttérinformációval, úgynevezett „inputtal". Elméletileg a biztosi kabinet és a főigazgatóság között lehet véleménybeli eltérés, de ez esetben gyanítható a politikai alapú érdekegyezség.Amit Věra Jourová Magyarországról mond, az javarészt Magyar Gábortól származó információ is– ezt már egy másik, névtelenséget kérő forrás mondta el a lapnak.

Egyértelmű tehát, hogy a hazánkat alaptalanul elítélő jogállamisági jelentésekhez a muníciót gyakorlatilag a hazai baloldal Magyarországon, illetve Brüsszelben ténykedő aktivistái – köztük Soros György által támogatott, civilnek álcázott szervezetek – szolgáltatják.

 

origo.hu

Újabb váratlan fordulat Jennifer Lopez és Ben Affleck színjátékában – friss fotók

ripost.hu

Kiakadtak a makóiak: pisafantomok sokkolnak a buszvégállomáson

borsonline.hu

Sosem ér véget a gyászunk: újabb színész halálhíre érkezett

magyarnemzet.hu

Van egy vulkán a Kárpát-medencében, amely akár még az idén kitörhet

ripost.hu

Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

ripost.hu

Áll a forgalom Budapesten, nagy baj történt

mindmegette.hu

Jó hír a vásárlóknak: a Lidl testvérboltja is megjelenhet Magyarországon

ripost.hu

Ez kínos! Egy pesti étteremben találkozhatott Szoboszlai jelenlegi és volt barátnője

ripost.hu

Nem erre számítottunk: Kőgazdag Csabi végre válaszolt Jákob Zolinak

ripost.hu

Kőgazdag Csabi 170 milliós sportautói: "Mindkettő az enyém"

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Ukrajnai háború. A NATO-főtitkár emeli a tétet, még több pénzt kér a tagállamoktól

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Csapásra készül a NATO Oroszoroszág ellen

POLITIK

Hogy látja Szentkirályi Alexandra a választási erőviszonyokat?

POLITIK

Így rajzolták meg a trianoni Magyarország maradék területét

POLITIK

Orbán Viktor: Nem leszünk feláldozható vazallusok a nagyhatalmak sakktábláján