Létrehozva: 2022.09.12.

A Jobbik elnöke kiáll a szankciók mellett

Kerül amibe kerül?

Az Oroszországgal szembeni szankciós politika nagyon helyes, még akkor is, ha ez magával vonja a közintézmények fűtésének korlátozását – mondta Gyöngyösi Márton a Jobbik házi tévéjében. A Jobbik elnöke 2014-ben, a krími népszavazáskor még úgy fogalmazott, „az Oroszország ellen bevezetett szankciók és az orosz válaszlépések komoly gazdasági károkat okoznak minden európai országnak, köztük hazánknak is”.

A brüsszeli szankciós politika még akkor is helyes, ha az energia vonatkozásában olyan következményekkel jár, mint a közintézmények, üzlethelyiségek fűtésének korlátozása – mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, EP-képviselő a párthoz köthető N1TV-ben. A korábban oroszbarát és EU-ellenes politikát képviselő Gyöngyösi az Egyenleg nevű adásban most úgy fogalmazott, az orosz–ukrán háború okozta energiaválság következményei Nyugat-Európában a mindennapi beszéd részét képezik, és mindenki tudja, hogy erre valamilyen megoldást kell találni. 

Például diverzifikálni kell a forrásokat mind a gáz, mind a kőolaj tekintetében, és más energiák vonatkozásában, és ha szankciós politikát folytatunk Oroszországgal szemben, ami nagyon helyes, annak lehet egy olyan következménye, hogy energia vonatkozásában kínálati oldalon lesz egy visszaesés 

– fogalmazott Gyöngyösi, aki szerint éppen ezért „Németországban teljesen egyértelmű, hogy alternatív forrásokat kell keresni, és a keresletet vissza kell fogni”. 

Németországban senkinek nem okoz meglepetést, amikor a kormány bejelenti, hogy közintézményekben, üzlethelyiségekben hogyan kell alkalmazkodni az új helyzethez 

– mondta a Jobbik EP-képviselője.

Eközben a magyar kormány azon rendelkezésére, miszerint a közintézményekben csökkenteni kell az energia használatát, 

a Jobbik energiadiktatúrát emlegetett, és úgy reagált: „18 fok mellé 18-as karika járna a ma bejelentett horrorintézkedésekre”. 

Gyöngyösi Márton fenti nyilatkozata – melyben az unió Oroszországgal szembeni szankcióit nagyon helyesnek nevezte – azért is érdekes, mert nem is olyan régen a Jobbik politikusa még 

az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségéről, Oroszország elleni szankciók káros hatásairól beszélt. 

2014-ben a Jobbik még az ukrán konzulátus előtt demonstrált, együttérzéséről és támogatásáról biztosítva az Ukrajna egy részét megszálló Oroszországot. Gyöngyösi Márton akkor azt mondta, hogy Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaiért vívott küzdelemben, a referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségére, mert a népek önrendelkezését, az emberi és kisebbségi jogokat csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják.

– Nyilvánvaló, hogy Oroszország nem érdekelt a Nyugattal való viszonyának romlásában. Nem szolgálja a feszültség az európai országok valós érdekeit sem, hiszen az Oroszország ellen bevezetett szankciók és az orosz válaszlépések komoly gazdasági károkat okoznak minden európai országnak, köztük hazánknak is 

– mondta Gyöngyösi Márton, aki szerint a magyar külügy szégyene, hogy az EU és az Egyesült Államok véleményét hangoztatja a sajátja helyett – jelentette ki pár éve Gyöngyösi, aki akkoriban még egy unióellenes Jobbik országgyűlési képviselője volt.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik jelenlegi alelnöke 2003-ban antidemokratikusnak és diktatórikusnak nevezte az Európai Uniót, és akkoriban még könyvet is írt a tagság veszélyeiről Eutanázia címmel. A Jobbik közel tizenöt éven át ellenezte az uniós tagságot, még a 2014-es választási programjukban is a kilépés mellett foglaltak állást. A párt ezzel szemben ma már a bennmaradás mellett tartana népszavazást.

Népszavazással erősítené meg Magyarország uniós tagságát a Jobbik. Döntésüket Gyöngyösi Márton augusztus elején azzal indokolta, a kormány a kétharmados parlamenti többség birtokában bármikor kivezetheti az országot az EU-ból.

Gyöngyösi Márton
Fotó: MTI/Kovács Attila

Hosszú út vezetett azonban a Jobbik jelenlegi álláspontjához, a párt ugyanis a kezdetektől fogva ellenezte az európai uniós tagságot.

Z. Kárpát Dániel, aki talán az utolsó olyan jobbikos, aki a párt megalakulása óta aktív tagja a mozgalomnak, 2003-ban a Demokratának Önkéntes diktatúra? címmel adott interjúban még 

antidemokratikus rendszernek titulálta az EU-t, a 2004-es csatlakozási népszavazást pedig már előre illegitimnek nevezte.

Romano Prodinak, az uniós bizottság akkori elnökének szavait idézve, miszerint a hatalmi ágak, a törvényhozás, a végrehajtás és az igazságszolgáltatás demokratikus szétválasztása akadályozná az EU működését, a politikus feltette a kérdést: 

ki az, aki józan ésszel egy ilyen diktatórikus szervezethez önszántából csatlakozik?

Megítélése szerint a nép híján volt a tisztességes tájékozódás lehetőségének, ami az unió demokráciájának előszobája, amit ő „EUkráciának” nevezett.

Z. Kárpát azt is közölte: miközben uniós anyagokat fordított, látta, hogy „a már bent lévők is egyre elégedetlenebbek és csalódottabbak attól, amit az EU-tól szép ígéretek helyett kaptak”. „Nem vehettem részt a nép átverésének előkészítésében” – jelentette ki, majd megírta Eutanázia című könyvét. Ebben 

az uniós együttműködést behódolásnak, az EU-s ígéreteket agymosásnak nevezte, nem létező európai érdekekről, Magyarország félrevezetéséről, a kimaradás előnyeiről írt, illetve az EU és a Szovjetunió alapelveinek megegyezéséről értekezett.

Az ország elhamarkodott EU-csatlakozása elleni tiltakozásként 

a Jobbik nem indult a 2004-es európai parlamenti választáson.

A párt közölte: „élesen ellenzik azt a globalista jellegű politikát, amely az egyes tagországok önállóságának és sajátos nemzeti arculatának fokozatos elvesztésével jár”.

A Jobbik a következő években következetesen hazánk kivezetését hirdette az Európai Unióból. Vona Gábor akkori elnök 2011-ben egy EU-ellenes demonstráción például azt hangoztatta, az országnak ki kell lépnie az unióból, a kérdésről pedig népszavazást kell tartani. A rendezvény végén a Jobbikból azóta távozott Novák Előd és Murányi Levente elégetett egy EU-s zászlót is.

A 2014-es „Kimondjuk. Megoldjuk.” című választási programjukban azt írták, Magyarország nem azáltal tartozik Európához, hogy belépett az unióba, és akár az Európai Közösséggel szemben is hűek maradnak az európai alapértékekhez. Megítélésük szerint a lisszaboni szerződés valójában egy nemzetek felett álló szuperállam megteremtésének lehetőségét nyitotta meg, amihez a párt nem akar asszisztálni. Ezzel szemben a Nemzetek Európája koncepcióját képviselték, és kimondták, 

[…] a Jobbik a nemzeti érdekekért akár a valódi konfrontációt is vállalja Brüsszellel. Ha hazánk és az unió érdeke között kell választanunk, mi nem fogunk félni a nemzetünk mellett dönteni.

Megoldásként a párt népszavazást kezdeményezett volna az uniós tagságról. „Amennyiben az unió továbbra is a brüsszeli központú birodalomépítés irányba halad, hazánknak meg kell fontolnia, hogy saját megmaradása, érdekérvényesítése és gyarapodása céljából kilépjen ebből a közösségből, és újra gondolja nemzetközi viszonyrendszerét” – olvasható a 2014-es programban.

A Jobbik új elnökéről érdemes felidézni néhány – máig az emlékezetünkbe égett – incidenst.

Miután a britek népszavazáson döntöttek a kilépés mellett 2016-ban, Gyöngyösi Márton azt mondta: Nagy-Britannia megteremtette azt a precedenst, „ami a Brüsszellel szembe menést, és az unión kívüli élet feltételeit lefekteti”.

Gyöngyösi Márton azóta az Európai Parlament tagja, a Jobbik pedig – évtizedes elveit feladva – ma már az unióban maradás mellett kezdeményez népszavazást.

Gyöngyösi listázná a zsidókat

Talán olvasóink közül is sokan emlékeznek Gyöngyösi Márton 2012-ben felháborodást keltett mondataira. Annak idején a jobbikos politikus egy alkalommal a következőket találta mondani a parlamentben:

itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak

húzta alá akkor Gyöngyösi. A politikus szavaitól a pártja akkor nem határolódott el.

Pedig az Index egy 2012-es cikkében még arra is kitért, hogy nem teljesen világos, hogy milyen körben tartaná szükségesnek a zsidók összeírását Gyöngyösi.

Gyöngyösi Márton és az oroszok

De a „magánrepülőző” jobbikos, Szabó Balázs ügye kapcsán tavaly a Mandiner beszámolt arról is, hogy napvilágot látott többek között Gyöngyösi Márton EP-képviselő oroszbarát múltja is.

A Jobbik akkor, Szabó tagságának felfüggesztése után közölte, elkötelezettek az európai értékek és az euroatlanti kapcsolatok fejlesztése és a demokrácia mellett, és sem most, sem a jövőben nem fogják tolerálni azt,

ha valaki a Jobbik nevével visszaélve, átláthatatlan hátterű intézmények szervezésében kétes tisztaságú választásokat próbál meg hitelesíteni.

Mit gondolnak, ki volt még orosz érdekszférába tartozó országok választásait megfigyelni? Csak nem a Jobbik (akkori – a szerk.) elnökhelyettese, Gyöngyösi Márton?

tette fel a kérdést kapcsolódó cikkében a Mandiner.

Az oroszbarát megfigyelő

Az újdonsült Jobbik-elnök kapcsán ugyanis kiderült az is, hogy Gyöngyösi 2014-ben választási megfigyelésen vett részt az Európai Unió által el nem ismert Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokban, amiért a jobbikos politikust az RTL akkori műsora szerint kitiltották Ukrajnából.

De a történet itt sem ért véget. Gyöngyösi később ugyanis a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásról is pozitívan nyilatkozott.

A Jobbik a népek önrendelkezésének diadalaként értékeli a krími szavazást. A referendum legitim és eredményes

– idézte akkor a párthoz köthető alfahir.hu Gyöngyösi Mártont. A Jobbik politikusait az annexiót követően 2015-ben meg is hívták a Krímbe, amiről ugyan Gyöngyösi azt nyilatkozta, hogy a párt a legmagasabb szinten fogja képviseltetni magát, de a Mandiner úgy tudja, ő maga végül nem utazott el a félszigetre.

Aki helyeselte a Krím félsziget orosz annexióját

Pedig Gyöngyösi múltja kapcsán az Alfahírnek nyilatkozó Mateusz Piskorski (az oroszbarát lengyel Változás nevű párt politikusa) még arra is kitért, hogy szerinte a Jobbik képmutató Szabó ügyében, hiszen emlékszik, hogy személyesen találkozott Gyöngyösi Mártonnal Donyeckben, és hallotta, hogy támogatásáról biztosította a Donyecki Népköztársaságot és a Luhanszki Népköztársaságot. Pikorski felidézte azt is,

hogy Gyöngyösi helyeselte a Krím félsziget orosz annexióját is.

A korábbi pálfordulások alapján talán már nem is lepi meg a kedves olvasót, hogy mostanában korábbi „véleményével” szembe menve konkrétan követeli az Oroszország elleni gazdasági szankciók elfogadását.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

mandiner.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katalinnak és Pottyondy Edinának

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Potyautas: Egy óvatlan macska 1000 kilométer utazott csomagként feladva

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Akiknek végtelen a türelme: ez a négy csillagjegy sosem jön ki a sodrából

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél