Létrehozva: 2022.06.28.

Kocsis Máté: A pártoknak is részt kell venniük a közös teherviselésben

A háborús helyzet elől ők sem térhetnek ki.

A háborús infláció és a brüsszeli elhibázott szankciós politika miatt egy újfajta teherviselésben mindenkinek részt kell vennie, így a pártoknak és a frakcióknak is - minderről Kocsis Máté beszélt kedden az Országgyűlésben a frakciófinanszírozási szabályok átalakításáról szóló vitában. 

Kocsis Máté elmondta, hogy a szomszédban kitört háború miatt lett szükséges a rezsivédelmi és a honvédelmi alap létrehozására az eddigi gazdasági eredmények megóvása miatt.

A háborús infláció és a brüsszeli elhibázott szankciós politika miatt egy újfajta teherviselésben mindenkinek részt kell vennie, így a pártoknak és a frakcióknak is - idézte a Fidesz frakcióvezetőjének szavait az Origo.

Szólt arról is, hogyha a jelenlegi szabályok mellett működne tovább az országgyűlés, akkor is 3-3 milliárd forinttal kerülne többe a baloldal és a jobboldal. A javaslat értelmében hárommilliárd forintot vonnak el a baloldaltól, míg kétmilliárdot a jobboldaltól.

Eddig az volt, hogy egy ellenzéki képviselő 1,6-szor többe került, mint egy kormánypárti frakció képviselője. Mostantól kezdve is többe kerül majd egy baloldali képviselő, de módosulnak az arányok - mondta a Fidesz frakcióvezetője. 

A támogatottsági arányok azzal ugrottak meg, hogy a baloldali pártok hat frakciót alakítottak, miközben négy önállóan be sem jutna a parlamentbe. 

Kocsis Máté kifejtette, hogy az új számítási mód révén a választók akarata is jobban érvényesül majd. A választók nem frakcióalakításra szavaztak, hanem listákra. Mindenkinek részt kell vennie a közös teherviselében, hogy a magyar emberek terhei csökkenjenek - mondta a politikus.

A kormány támogatja a javaslatot

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára jelezte, hogy a kormány támogatja a törvényjavaslatot és annak céljait. 

Zsigó Róbert, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy a parlament és a frakciók működési költségeit csökkenteni kell a mostani háborús inflációs helyzetben. Kijelentette, hogy a baloldalt csak a hatalom és a pénz érdekli, ezért trükköztek a frakciók létrehozásával.

A frakciók finanszírozása kapcsán jelenleg súlyos aránytalanságok vannak, mivel a korábbi ciklushoz képest kevesebb baloldali képviselő többet keres, mint a korábbi ciklusban. 

Miközben a baloldal áprilisban 800 ezer szavazatot vesztett, addig 3 milliárd forinttal többet keresne, mint a korábbi ciklusban - mondta Zsigó. Ez teljesen igazságtalan főleg a mostani háborús inflációs helyzetben - tette hozzá. A javaslat egy új komplex számítást vezet be, és ennek révén igazságosabb lesz a támogatási rendszer, de még így is több jut majd az ellenzéki képviselőknek - mondta Zsigó.

Arató Gergely gyurcsányista képviselő támadást indított a vagyonnyilatkozati rendszer átalakítása kapcsán. Szerinte nem jó az európai parlamenti szisztéma átvétele. Arató szerint a Fidesz erőltette a baloldalra azt, hogy közösen induljon a választáson. Végül a DK-s képviselő közölte, nem szavazzák meg a közös teherviselést biztosító javaslatot. 

Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka a joggal való visszaélésnek nevezte a Gyurcsány vezette baloldal azon lépését, ahogyan hat frakcióba osztódtak. Az uniós integráció mélyítésének tartja, hogy a vagyonnyilatkozati rendszerben átveszik az európai parlamenti szabályokat. 

A nemzetgazdasági stabilitás fenntartását szolgálja a parlamentnek benyújtott kormánypárti javaslat, amely a frakciófinanszírozás átalakításával sok milliárd forintot takarít meg a költségvetésnek, és így az adófizetőknek.

Ahogy korábban megírtuk, a baloldal összesen hárommilliárd forinttal zsebelt volna be több pénzt ebben a parla­menti ciklusban, mint az előzőben, amiatt, mert a képviselőik a korábbinál több frakciót alkottak. Az „osztódás” célja a minél nagyobb támogatás megszerzése, hiszen miután a baloldal egy listán indította valamennyi képviselőjét, a választást követően hat különböző frakcióra szakadt, hogy minél több csatornán kaphassák a frakciótámogatásokat.

Képviselőcsoportonként jár ugyanis működési, ellátási, bér- és cafetériakeret is. Tehát a baloldali politikusok úgy kapnának most sokkal több pénzt, mint az előző négy évben, hogy nyolcszázezer emberrel kevesebben szavaztak rájuk, mint a múltkori választáson. Részletesen: az elmúlt négy évben egy kormánypárti képviselő havonta 2,2 millió forintba került, míg egy baloldali képviselő 3,1 millióba. Ha nem változna a számítás, akkor ebben a ciklusban egy kormánypárti képviselő 2,7 millió forintba, míg egy ellenzéki 4,5 millióba – vagyis majdnem kétszer annyiba – kerülne az adófizetőknek.

A törvénymódosítás előterjesztői szerint ez nincs rendben, havonta képviselőnként másfél millió forint többlete keletkezne a baloldalnak, holott kevesebben lettek. Az országgyűlési törvényt módosító, új finanszírozási szabályok összesen hárommilliárd forintot vonnak el az ellenzéki és további kétmilliárd forintot a kormányárti képviselőcsoportoktól, ezek az összegek a rezsivédelmi alapba kerülnének. Az indoklás szerint az a cél, hogy a közelmúltban kialakult gazdasági és háborús helyzetben ez az összeg is hozzájáruljon a nemzetgazdasági stabilitás fenntartásához.

Ha megszavazzák a képviselők, átalakulnak a politikusi vagyonnyilatkozatok is. Az erre vonatkozó, ugyancsak kormánypárti javaslat az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét vezetné be itthon. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető tegnap közösségi oldalán arról írt, sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért érdemes azon változtatni, függetlenül attól, hogy ezek a kritikák megalapozottak-e vagy sem. A Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról szóra beépítik a magyar jogba. Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán elkerülhetők a nemzetközi viták – jegyezte meg.

Ha elfogadják a módosítást, a magyar országgyűlési képviselőknek is az EP szabályai szerint kell vagyonnyilatkozatot tenniük a jövőben. Így nyilatkozniuk kell például a képviselői megbízatást megelőző három évben végzett tevékenységükről, és azokról a tevékenységekről is, amelyekből adóköteles jövedelem származik. Újdonság lesz a mostani rendszerhez képest, hogy a különböző társadalmi szervezeteknél vagy testületeknél betöltött tagságukról és tisztségükről is számot kell adniuk. A javaslat indoklása szerint mindez erősíti az uniós integrációt.

origo.hu

Ez a festői falucska volt egykor Nagy-Magyarország legészakibb települése

origo.hu

Fordulat jön a háborúban nem akárki miatt

mindmegette.hu

Megállíthatatlanul terjed a magyarok körében, egyre többen isszák ezt reggelire

hirtv.hu

Messzire küldte Zelenszkij az ukrán fegyveres erők volt parancsnokát

metropol.hu

Biztonsági őrök léptek közbe Zalatnay koncertjén

vg.hu

Hszi Csin-ping látogatása osztrák szemmel: BYD, CATL és a selyemút

origo.hu

Megrázó dolgok derültek ki Várkonyi András lányának haláláról

travelo.hu

Két szomszédunkat is beszavazták a világ 20 legszebbnek ítélt országa közé

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Autósok százai buknak meg ezen a KRESZ-teszten, pedig alap lenne tudni!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Már 380 kínai vállalat működik Magyarországon

POLITIK

Az ukránok orosz lakótelepeket lőnek

POLITIK

20 éve nagyítóval lehetett kínai beruházást találni nálunk

POLITIK

Manfred Weber kötelező katonai szolgálatot akar az EU-ban