Létrehozva: 2022.06.24.

Hat hónap alatt százezernél is több illegális migráns próbált átjutni a kerítésen

Elképesztő adatok.

Meghaladta a százezret azon migránsok száma, akik az idén megpróbálták illegálisan átlépni a déli magyar határt – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a kormány Facebook-oldalán. „Ez azt jelenti, hogy többen érkeztek már eddig idén a déli határhoz, mint Székesfehérvár teljes lakossága” – hangsúlyozta az államtitkár.

Átlépte a százezret azoknak a száma, akik megpróbáltak illegálisan átlépni a magyar déli határon – mondta a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

„Ez azt jelenti, hogy többen érkeztek már eddig idén a déli határhoz, mint Székesfehérvár teljes lakossága ”

– hangsúlyozta az államtitkár.

Tavaly ebben az időszakban 43 ezren próbáltak meg átlépni a magyar határon illegálisan. A mostani százezres szám azt mutatja, hogy több mint kétszer közel két és félszeres volt már az év első hónapjaiban is azoknak a száma, akik megpróbáltak idén átjönni a magyar határon – tette hozzá Rétvári Bence.

Az embercsempészek száma is természetesen megugrott ezzel arányosan. Közel 750 embercsempészt fogtak el a magyar rendőrök, miközben a tavalyi évben ezen időtartam alatt még 400-at sem – fejtette ki az államtitkár.

Majd hozzátette, hogy

jól látható, hogy folyamatosan nő a migrációs nyomás a magyar déli határon. És még messze van az ősz, amikor begyűrűzik az afrikai országokba és máshova az ukrán-orosz háborúnak a hatása, amely nyilvánvalóan még inkább növelni fogja a kibocsátó országokban a migránsok számát.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet, hogy itt lenne az ideje, hogy az Európai Unió komolyan foglalkozzon a külső határok védelmével és végre érdemben segítse azokat az országokat, amelyek az Európai Unió külső határát védik, hiszen az várható, hogy forró nyár után forró ősz lesz a magyar déli határon, és egyre több és több illegális bevándorló fog megjelenni a magyar déli határszakaszon.

A magyar rendőrök osztrák és cseh kollégáikkal, valamint a polgárőrökkel együttműködve több csoportban 155 határsértőt tartóztattak föl Csongrád-Csanád megyében péntekre virradó éjszaka – közölte a rendőrség a honlapján.

A Röszke, Mórahalom és Öttömös külterületén feltartóztatott csoportok tagjai ellenőrzésük során szír, pakisztáni, afgán, tunéziai vagy indiai állampolgárnak, illetve palesztinnak vallották magukat.

A magyar és osztrák rendőrök hajnali 3 óra előtt Ásotthalom külterületén ellenőriztek egy cseh személygépkocsit és annak ukrán sofőrjét. A jármű átvizsgálása során öt határsértőt találtak, akik magukat török állampolgárnak vallották.

A 39 éves ukrán sofőrt előállították, ellene embercsempészés bűntett gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Több mint kilencszáz bevándorló vár kikötésre a dél-olaszországi partoknál várakozó civilhajókon, miközben Lampedusa tábora ismét túlzsúfolt – közölte a római belügyminisztérium.

A német felségjelzésű Sea Watch 4 és Sea Eye, valamint a spanyol Aita Mari a Földközi-tenger Olaszországhoz tartozó övezetében vár arra, hogy a hatóságok biztonságos kikötőt jelöljenek ki számukra. A három civilhajón több mint kilencszázan vannak.

Az Aita Mari nevű hajót 2017 óta a Salvamento Maritimo Humanitario spanyol civilszervezet működteti. A hajó legénysége interneten közölt információi szerint a fedélzetre az utóbbi egy hét alatt 114 embert vettek fel. Sürgősségi kikötést kértek, mivel beszámolóik szerint a különböző nemzetiségű csoportok a hajón egymásra támadnak.

A 2015 óta aktív Sea Watch 4 fedélzetén több mint háromszázan vannak, a szintén hét év óta dolgozó Sea Eye hajóján majdnem ötszázan várnak, köztük több várandós nő is. A rossz egészségügyi állapotban levő embereket az olasz hatóságok már partra szállították.

Lampedusára is folyamatosan érkeznek a kisebb csoportok: a sziget 350 fős táborában jelenleg 850-en vannak. A Luciana Lamorgese belügyminiszter kedden a legtöbb migráns csoportot befogadó szicíliai kikötőben, Pozzalóban mérte fel a helyzetet.

Év eleje óta közel 25 ezer bevándorló érkezett a tavalyi év ugyanezen időszakában mért valamivel több mint 19 ezerhez képest. A földközi-tengeri műveletekben részt vesz a Sea Watch 3, az Ocean Viking és a Mare Jonio hajó is. Utóbbi a Mediterranea Saving Humans olasz szervezet hajója, mely idén tizenkét csoportot szállított Olaszországba.

A keleti határ védelméről tájékozódott Novák Katalin köztársasági elnök, akit katonai tiszteletadás mellett fogadtak a debreceni Kossuth Laktanyában.

A tájékoztatás szerint Novák Katalin, a Magyar Honvédség főparancsnoka Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka és Kun-Szabó István főhadsegéd társaságában jelentést hallgatott meg a Magyar Honvédség Észak-keleti Ideiglenes Alkalmi Kötelék vezetési pontján.

A köztársasági elnök ezt követően Fehérgyarmatra indult. Körútján elkíséri a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola egyik kadétja, aki kiváló tanulmányi eredményéért vehet részt az elnöki látogatáson.

Több mint a duplájára nőtt az illegális bevándorlók száma a déli határon, ahol az idén eddig százezernél is több migránst fogtak el a magyar határőrizeti szervek – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1-en.

Bakondi György azt mondta: sokan menekülnek Afganisztánból, újabban Indiából, Pakisztánból és Afrikából is. Az érkezők zöme továbbra is fiatal férfi, akik nagy csoportokban próbálnak átjutni a magyar határon.

A belbiztonsági főtanácsadó összesítése szerint eddig 230 alkalommal támadtak rá migránsok a magyar rendőrökre és katonákra, gyakran megrongálják a határkerítést és annak műszaki berendezéseit, továbbá volt, akinél lőfegyvert is láttak.

Kitért arra is, hogy a magyar migrációs politika 2015 óta nem változott. Idén eddig meghaladta a 101 ezret a déli határnál feltartóztatott migránsok száma, ez több mint kétszerese a tavalyinak – ismertette. Közölte azt is, hogy a magyar kormány figyelemmel kíséri az észak-afrikai térségnek az ukrajnai háború miatt akadozó ellátását, amely komoly éhínséghez és újabb migrációs hullámhoz vezethet.

Bakondi György egyúttal jelezte: Magyarország felajánlotta segítségét Ukrajnának abban, hogy az Észak-Afrikába irányuló búzaszállítmányokat magyar területen keresztül juttassák célba.

 

origo.hu

Halálosan megfenyegették az iszlamisták a szlovákiai magyar iskolásokat

origo.hu

Félelmetes bejelentés érkezett: hamarosan megérkeznek az amerikaiak Ukrajnába

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

magyarnemzet.hu

Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború

ripost.hu

Érik a botrány? Teljesen ki kelt magából Vilmos herceg

vg.hu

Üzemanyag: kihirdették az új árakat – szerdától megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

origo.hu

Félmeztelenül fotózták a Miss Balaton győztesét

travelo.hu

Látványos, rövid kisfilmen pillanthatunk bele a Fertő-Hansági nyári ludak életébe

ripost.hu

Jó hír az autósoknak! Szerdától tovább csökkennek az üzemanyagárak

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában