Létrehozva: 2022.04.26.
Módosítva: 2022.04.26.

Mi lesz most a szerencsétlen MSZP-vel?

Ujhelyi István szerint a szegfű elhervadt.

Szerző Ripost

Ujhelyi István szerint a szegfű elhervadt, ezért azt javasolja, hogy az MSZP változtasson nevet, és a cölöpöket meghagyva az alapokig bontsa vissza az MSZP építményét. Tóth Bertalan társelnök viszont egyenesen sikerként éli meg a szocialisták választási eredményét.

„Ezúton megerősítem, hogy amennyiben közösségünk többsége egyetért a párt radikális átalakításával, annak megvalósításában kész vagyok vezető szerepet vállalni és ennek érdekében elindulni a tisztújításon a társelnöki posztért” – ezekkel a szavakkal ajánlotta fel szolgálatait az MSZP férfi vezetői posztjának betöltésére Ujhelyi István európai parlamenti képviselő közösségi oldalán. A közvélemény-kutatások szerint önállóan jócskán a parlamenti bejutási küszöb alatt tántorgó MSZP egykori alelnöke, mint írja, nem pusztán tisztséget, hanem elsősorban úttörő feladatot és kötelezettséget akar vállalni.

Ujhelyi még pártja szombati választmányi ülésén a szocialista párt újjászületését új elnevezésben jelölte meg: „Legyen pártunk új neve Esély – Magyar Szociáldemokraták Pártközössége – javasolta. A párt választmánya előtt úgy fogalmazott: – Ha valóban változtatni akarunk, akkor magunkon kell elkezdeni a változást.” A „cölöpöket” meghagyva, de az alapokig vissza kell bontani az építményt – jelentette ki a szegedi politikus, hozzátéve, azért, mert a szegfű elhervadt. „Nem ugyanazt kell, csak jobban csinálni, hanem egészen mást és egészen más formában” – adta meg a receptet, de hogy ezen mit is kell érteni, az nem derült ki.

Ujhelyi felajánlkozása azért is sajátságos, mert a párt 2019-es választási mélyrepülése idején, az európai parlamenti választáson ő volt az MSZP kampányfőnöke, a bukás egyik fő felelőse, Szanyi Tibor helyett mégis őt „jutalmazták” EP-mandátummal. Holott a 2019-es európai parlamenti választáson az MSZP a Párbeszéddel közös listán indult, és történetének addigi legalacsonyabb támogatottságával, 6,61 százalékkal a korábbi két EP-s mandátum helyett csak egyre lett jogosult.

Továbbá Ujhelyi egyszer már lelépett a szocialisták léket kapó hajójáról, Botka László miniszterelnök-jelölt 2017-es belső megpuccsolása után sértődötten vonult ki az elnökség üléséről és hagyta hátra az MSZP alelnöki posztját.

Tóth Bertalan férfi társelnök az MSZP választmányi ülésén közölte, hogy a tisztújító kongresszuson nem jelölteti magát újra a társelnöki posztra, ugyanakkor a tragikus választási vereségért ő sem vállalja a felelősséget. A társelnök szerint a gyászos szereplésnek az orosz–ukrán háború, a kormány választás előtti osztogatása, a hatpárti együttműködésből kiszűrődő belső ellentétek az okozói, amelyek nem a kormányváltás irányába hatottak.

Tóth Bertalan a párt belső parlamentjén azt mondta: az általa egységesnek nevezett ellenzék 2022-ben lényegében annyi szavazattal kapott kevesebbet országosan, mint ahányan 2018-ban a Jobbikra szavaztak. Az MSZP-ben a 2018-ban egyéni mandátumot szerző és most közös jelöltként indított szocialista képviselők többsége megőrizte a választók bizalmát, és Vajda Zoltán győzelmével az MSZP öt egyéni győzelmet tudhat magáénak – értékelt diadalittasan a pártvezető.

Mindezt párhuzamba állította azzal, hogy bezzeg a Demokratikus Koalíció a harminckét ellenzéki előválasztási győzelméből négy választókerületben szerzett országgyűlési képviselői mandátumot. Ez alapján leszögezte, az összefogás gondolata és az előválasztás sikeres volt. „Ezért azt gondolom, hogy nekünk a jövőben is arra kell törekednünk, hogy a demokrata pártokat egységbe kovácsoljuk” – magyarázta Tóth Bertalan. Tóth a DK-t a maga 7,5 százalékos parlamenti súlyával szintén törpepártnak nevezte.

Mint korábban már többször is szóba került, a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt nyomoz a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaélések ügyében, amely során márciusban a nyomozók házkutatást végeztek a zuglói MSZP-s polgármestert, Horváth Csabát és az akkor még Zugló egyéni országgyűlési képviselőjét, Tóth Csabát érintően, majd gyanúsítottként hallgatták ki az országgyűlési képviselőt, akinek a mentelmi jogát felfüggesztette az országgyűlés.

A korrupciós ügy egyik szála Baja Ferenchez vezetett, aki Karácsony Gergely főpolgármester informatikai tanácsadójának adta ki magát, míg a másik érintett Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, aki az ügyben érintett cég munkatársa, Fuzik Zsolt vallomása szerint 2019. augusztus 6-án az V. kerületi Olimpia parkban 40 millió forint vesztegetési pénzt vett át tőle.

A vizsgálat kapcsán megkerestük a főügyészséget, hogy tervezik-e a hamarosan megalakuló új országgyűléstől a baloldali listán mandátumot szerző Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség tájékoztatása szerint az eljárás sikeres lebonyolításának érdekében, nem áll módjukban információt adni.

A befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban a főügyészség Tóth Csabával együtt, eddig négy személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

 


 

origo.hu

Megvan a veszprémi kézibotrány első áldozata

origo.hu

Őrjöngve káromkodott és üvöltözött a templomból épp kijövő emberekkel Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Megnősül Leblanc Győző fiatalabb fia – "Boldog vagyok, hogy a fiam esküvőjén ott lehetek, és japán unokám lesz"

hirtv.hu

Míg Magyarországot bírálja Brüsszel a kínai elnök látogatása miatt, addig Franciaországot nem kritizálja + videó

ripost.hu

Zokogva jelentették be: Családja körében távozott a magyar úszóedző

origo.hu

Ismert magyar honvédezredes halt meg az M1-esen tragikus balesetben

mindmegette.hu

Ezzel a magyaros menüvel várják Budapesten Hszi Csin-pinget, a kínai elnököt

ripost.hu

Kiakadt Kőgazdag Aurél: nem engedik érettségizni

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Karácsony ki akarja tiltani a 10 évnél idősebb kocsikat Pestről

POLITIK

Hatalmas offenzívára készülnek az oroszok

POLITIK

Miért akarnak a nyugat-európaiak Ukrajnában meghalni?

POLITIK

Újabb olasz intézkedések az illegális migráció ellen