Létrehozva: 2022.03.27.

Világhírű építésziroda tervezi a megújuló Nyugati pályaudvart

Világhírű, korábban már tizenegy pályaudvart is megtervező építésziroda tervezi majd a teljesen megújuló, háromszintessé váló Nyugati pályaudvart, amelyet alagút köt majd össze a Déli pályaudvarral, és amelynek környékén szintén alagutakba kerül majd a vasúti közlekedés, így parkosodhat a Podmaniczky út mentén az ipari terület.

A több mint negyvenéves múltra visszatekintő, 600 munkatársat foglalkoztató, a világ minden részén épületeket tervező Grimshaw Architects építésziroda és magyar partnereinek pályázata nyerte meg a teljesen megújuló Nyugati pályaudvar tervpályázatát – jelentették be szombat délelőtt.

Az eseményen Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója elmondta, a pályaudvar teljes átalakításának fő indoka, hogy az a jelenlegi óránkénti 42 helyett 93 vonat fogadására legyen alkalmas, egyúttal a jelenlegi 18 millió utas dupláját tudná fogadni a pályaudvar.

A fejlesztés két legfontosabb eleme, hogy a Nyugati pályaudvar háromszintessé válik, és a vasúti közlekedés az utcaszintről a felszín alá kerül, másrészt pedig egy alagút megépítése a Déli és a Nyugati pályaudvarok között.

Vitézy elmondta, világszerte trend, hogy az évszázadokkal ezelőtt kialakult, fejpályaudvarokon alapuló vasúti közlekedésről átkerül a hangsúly az átmenő forgalmon alapulóra; ebbe a trendbe fog illeszkedni a tervek szerint 12 év múlva elkészülő új pályaudvar is, különösen a két nagy pályaudvart összekötő alagút révén, amelyről május végére készül majd el a megvalósíthatósági tanulmány.

 

Az alagutak révén a vasúti forgalom a Nyugati pályaudvar környékén is lekerül a felszín alá, és csak a Dózsa György útnál bukkannának fel a vonatok a föld alól. Így a jelenlegi, a Podmaniczky út mellett húzódó ipari terület felszabadulna, így a Városmajor területének kétszerese, 17 hektárnyi terület válhat parkká, amelyen a játszóterek és sportparkok mellett hangfogó falként is funkcionáló épületek is lesznek majd. A terület átjárhatóvá válik, az itt található, műemléki Nyugati Motorszín kulturális funkciót kap.

A jelenlegi utcaszint az Eiffel csarnokkal közösségi térré alakul majd át boltokkal és kávézókkal, de természetesen megmarad a műemléki csarnok is. A mögötte megépülő új, kortárs épület „nem akar attrakcióvá válni”, csak „izgalmas randevút ad egymásnak a múlt és a jövő” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, a tervpályázat zsűrielnöke.

A felújítás során a tervek szerint elkészül az 5-ös metró is, a Nyugati térről pedig eltűnik a „lepusztult” buszpályaudvar és a parkoló, a helyét szintén parkosítják. Felújítják majd a Nyugatiba vezető szakaszokat is Rákospalotáig és Kőbányaig – ennek része a Rákosrendező megújítása is.

A Grimshaw nyertes pályázata fizikailag nem építi egybe az új csarnokot és az Eiffel csarnokot, amely teljes egészében körbejárható lesz – mondta el Fürjes. A Grimshaw Architects tervezte többek között az amszterdami Bijlmer ArenA és a londoni Waterloo nemzetközi vasúti pályaudvarokat, valamint a melbourne-i Southern Cross pályaudvart, amely elnyerte az Egyesült Királyság egyik legfontosabb építészeti díját is. Ez az iroda tervezte a 2020-as Világkiállítás fenntarthatósági pavilonját is. Összesen 11 pályaudvart terveztek eddig, de munkáik között hidak, kulturális intézmények, repterek és ipari létesítmények is szerepelnek, valamint olyan épületek, mint a leicesteri Űrközpont vagy egy sanghaji Disney-élménypark.

origo.hu

Norvégia bejelentést tett a világháborúról, nagy a baj

ripost.hu

Nem csitulnak a kedélyek, Kozák Danuta nehéz helyzetbe került

borsonline.hu

Egész Magyarországon elismert volt a hétfői motorbalesetben elhunyt férfi

hirtv.hu

A verbális abúzus és a bocsánatkérés után még Kozák Danuta húzza a rövidebbet?

metropol.hu

Vége a találgatásoknak: ekkor nyitja meg első üzletét Magyarországon a várva várt szupermarket - videó!

mandiner.hu

Ez lehet az EP-választás végeredménye a legújabb becslés szerint

ripost.hu

Elképesztő jóslat látott napvilágot Szoboszlai és a magyar válogatott Eb-szerepléséről

mindmegette.hu

Mérgező vegyületet találtak a Tesco népszerű termékében, kivonták a forgalomból

ripost.hu

Kőkemény kvíz: nagyanyáink még tudták, ma már szinte senki sem ismeri ezeket a szavakat

ripost.hu

Ez gyorsan ment: Jürgen Klopp megtalálta új csapatát, már alá is írt nekik

ripost.hu

Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kiderült, bevetik az F-16-osokat az oroszországi célpontok ellen

POLITIK

Ukrajna amerikai rakétákkal lőtt orosz légvédelmi rendszereket, Moszkva „halálos következményekkel” fenyeget

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Putyin üzent: a Nyugat az orosz elnök szavait emészti

POLITIK

Orbán Viktor: Akkora békepárti győzelmet aratunk, hogy abba Brüsszel is beleremeg

POLITIK

Magyar Péter mellett gyülekeznek a Soros-katonák

POLITIK

Ha Magyar Pétert külföldről pénzelik az bűncselekmény