Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2022.03.19.
Módosítva: 2022.03.22.

Orbán Viktor: Meg fogjuk őrizni a békét

Akármilyen nehézségek is jönnek, meg fogjuk őrizni a szerb-magyar barátságot, meg fogjuk őrizni a békét - mondta Orbán Viktor szombaton a szerbiai Újvidéken

Szerző Ripost

A Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád-Újvidék szakaszának ünnepélyes átadásán, az újvidéki vasútállomáson a kormányfő beszédében kiemelte: „itt van mindannyiunk fejében és szívében az a háború, ami Magyarország keleti határainál zajlik”.

Ez a háború a legrosszabbkor jött és „most komoly kihívás elé állít bennünket, hiszen olyan szépen fejlődtünk, olyan nagy lendülettel indultunk meg és annyi szép tervünk van még” - mondta Orbán Viktor.

A világ most bizonytalanná vált, a szerbeknek és magyaroknak sok mindent újra kell gondolniuk - mondta, hozzátéve: „abban reménykedem, hogy ebben az újragondolásban Vucic elnök úrnak és nekem lesz szerepem” a következő választás után.

„Békét akarunk, és az összes nagy tervünket a nehéz körülmények ellenére az önök elnökével közösen meg fogjuk valósítani” - jelentette ki Orbán Viktor.

Az ünnepségen - amelyre a miniszterelnök Aleksandar Vucic szerb elnökkel együtt vonattal érkezett Belgrádból - Orbán Viktor elmondta: soha nem volt olyan közeli és szoros a barátság a magyarok és a szerbek között, mint most.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Alekszandar Vucic szerb államfő (j) a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatására indul Belgrádból Újvidékre

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Alekszandar Vucic szerb államfő (j) a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatására indul Belgrádból Újvidékre

Fotó: Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kiemelte: az elmúlt 70 évben országokat kötöttek össze kelet-nyugati irányban „és közben elfeledkeztünk arról, hogy milyen fontos összekötni területeket észak-déli irányból”. Így állt elő „az a méltatlan helyzet”, hogy Belgrádból eljutni Budapestre sok-sok órát vett igénybe, ami „nem normális dolog a 21. században” - vélekedett.

Közölte: elhatározták, hogy összekötik a két országot, a két fővárost, „és ezzel könnyebbé tesszük a szerbek és a magyarok életét is.” Megjegyezte: „az igaz, hogy mi kicsit el vagyunk maradva önökhöz képest”, de „szeretném megígérni önöknek, hogy 2025-re Belgrádtól Budapestig ez a vasútvonal járható lesz”.

Hangsúlyozta: „a magyarok és a szerbek két nehéz sorsú történelmi nép”, de a szerb elnökkel folytatott együttműködés eredményeképpen „ma ez a két nép közel áll egymáshoz”. Kijelentette: „ez a mai nap arra bizonyíték, hogy mi ketten fantasztikus dolgokat fogunk még csinálni”.

„Isten éltesse a szerb-magyar barátságot, sok sikert és nagy győzelmet kívánok önöknek!” - zárta szavait Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Éveket fektettünk a Szerbia és Magyarország közötti barátság felépítésébe

„Az önök elnöke és én hosszú éveket fektettünk a Szerbia és Magyarország közötti barátság felépítésébe. Ez egy teljesen új megközelítés, ami nehézségekkel jár, de azt hiszem, meggyőztük a magyarok és a szerbek többségét, hogy a jövő útja az együttműködés a két ország között” - jelentette ki a kormányfő.

„Szerencsés ember vagyok, mivel ebben parterem van, Szerbia elnöke, aki a sok beszéd helyett cselekszik. Összesen tizenhat évet töltöttem a hivatalomban, tudom, hogy sok ember csak beszél és beszél a barátságról és az együttműködésről, de semmit sem tesz. Most azonban itt egy elnök, aki nagyon pontos, nagyon eltökélt és cselekszik. Hálásak vagyunk neki” - mondta Orbán Viktor Aleksandar Vucicról.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy elszigeteltek maradunk országaink észak-déli kapcsolatának megteremtése nélkül. „Személyes hitem, hogy ha az országok együttműködnek egymással, jobbak az esélyeink, hogy a jövőt megnyerjük” - jelentette ki Orbán Viktor.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j3) és Alekszandar Vucic szerb államfő (j2) nyilatkozik a sajtónak a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatásán a vajdasági Újvidéken

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j3) és Alekszandar Vucic szerb államfő (j2) nyilatkozik a sajtónak a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád és Újvidék közötti szakaszának felavatásán a vajdasági Újvidéken

Fotó: Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szerb elnök: Amikor mindenki más lehajtott fejjel hallgat, Magyarország felemeli a szavát Szerbiáért

Amikor Brüsszelben sokan lehajtott fejjel hallgatnak, akkor magyar barátaink felemelik hangjukat Szerbia védelmében - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb államfő szombaton Újvidéken, ahová Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen érkezett.

A szerb államfő köszönetet mondott a magyar kormányfőnek azért a támogatásért, amelyet Budapest évek óta Belgrádnak nyújt.

„Ebben a nehéz válságban egy dologról egyeztünk meg. Bármi, ami hiányzik Szerbiának, azt először Magyarország fogja felajánlani, és bármi, ami hiányzik Magyarországnak, azt először Szerbiától várhatja” - fogalmazott a szerb államfő.

„Így kell barátságot építeni és erre a barátságra nagyon büszke is vagyok” - jelentette ki Aleksandar Vucic.

Magyarország és Szerbia békét akar

Belgrádban tárgyalt Alekszandar Vucic szerb államfővel Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A megbeszélésen, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett, az orosz ukrán háborúról, Európa biztonsági helyzetéről, a Nyugat-Balkán uniós perspektíváiról valamint a szerb-magyar gazdasági együttműködés aktuális kérdéseiről volt szó.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic leszögezte: Magyarország és Szerbia is békét szeretne. Országaink érdeke, hogy kimaradjunk a háborúból, mert háborúban nem lehetséges a gazdasági fejlődés.

 

A két vezető szombaton közösen részt vesz a Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád-Újvidék szakaszának ünnepélyes átadásán, Újvidéken.

Szijjártó: Magyarország és Szerbia történelmi barátságot kötött egymással

Az ukrajnai háború rámutatott a békés egymás mellett élés fontosságára Közép-Európában, ezért is lényeges, hogy Magyarország és Szerbia az ellenséges viszonyát stratégiai partnerséggé, sőt barátsággá tudta alakítani - közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Belgrádban.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ezen történelmi barátság fő haszonélvezői a szerb és a magyar emberek a határ mindkét oldalán. Illetve hozzátette, hogy Magyarország és Szerbia erőforrásként tekint egymás nemzeti közösségeire, a két gazdaság pedig erősíti, segíti egymást, az együttműködés rekordokat dönt.

Szijjártó Péter rendkívül fontosnak nevezte a jelenlegi helyzetben, hogy a felek hozzájárulnak egymás energiabiztonságának garantálásához, s rámutatott, hogy hazánk a földgáz jelentős részét déli irányból kapja.

„Az elmúlt időszakban felröppent álhírek és hazugságok ellenére a déli földgázszállítási útvonal menetrendszerűen, zavartalanul, szerződés szerint működik” - fogalmazott.

A miniszter végül kiemelte: mindkét ország sorsdöntő választás előtt áll, amelyet ráadásul egy időben, április 3-án rendeznek. Így a vajdasági magyarok aznap két szavazáson is voksolhatnak, mivel a magyar kormány lehetővé tette, hogy „a nemzet minden tagja lakóhelyétől függetlenül részt vehessen a közös jövőnkről szóló közös döntésekben” - mondta.

Az elmúlt napokban kipostáztak mintegy 80 ezer szavazási levélcsomagot a vajdasági magyarok számára, akik emellett mostantól a szabadkai főkonzulátuson is leadhatják a voksukat mindennap reggel 6 és este 10 óra között, a szavazás napján pedig este 7 óráig - tájékoztatott, arra buzdítva az érintetteket, hogy éljenek is a lehetőséggel.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

F1 Miami Nagydíj: Verstappen hibája és egy baleset történelmi sikerhez vezetett

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

borsonline.hu

Ez igen! Marsi Anikó a saját kezével újítja fel a házát - Videó

hirtv.hu

Mentőhelikopter szállította kórházba a soproni cirkuszi balesetben súlyosan megsérült férfit

life.hu

Védelmező mágiák: így tarthatjuk távol az ártó erőket

mandiner.hu

Simán győzött, és még picit reménykedhet a Liverpool

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér