Létrehozva: 2022.02.22.
Módosítva: 2022.02.22.

A magyarok fizetik az egyik legalacsonyabb árat az üzemanyagért az Európai Unióban

Az európai uniós tagállamok közül Magyarországon a negyedik legalacsonyabb a benzin ára.

Szerző Ripost

Ez a kormány által bevezetett üzemanyag-árstopnak köszönhető. Több európai uniós országban ugyanis – ahol nem vezettek be hatósági árazást – a benzin ára elérheti literenként a 733 forintnak megfelelő összeget is – derül ki a Holtankoljak.hu február 21-én közölt adataiból.

Míg Magyarországon az üzemanyagárstopnak köszönhetően a benzin és a gázolaj literenkénti ára nem lehet magasabb 480 forintnál, több nyugat-európai EU-s országban ez a benzin estében akár 733, illetve a gázolaj esetében akár a 727 forintnak megfelelő literenkénti árat is elérheti.

Több mint a másfélszeresét kell fizetniük például a svédeknek vagy a hollandoknak a magyar üzemanyagáraknak, ugyanis a benzint Hollandiában, a gázolajat pedig Svédországban árulják a legdrágábban az Európai Unióban.

Hazánkban a benzin és a gázolaj árát május 15-ig árstop védi, vagyis eddig biztosan nem lehet drágább a 95-ös benzin és a gázolaj ára 480 forintnál.

A Holtankoljak.hu adatai között véltük felfedezni olyan magyar benzinkutakat is, amelyek még az árstop által szabályozott 480 forintnál is olcsóbban árulják az üzemanyagot. A hazánkban vásárolható 95-ös benzin literenkénti legalacsonyabb ára hétfőn 469,9 forint, míg a gázolaj literenkénti legalacsonyabb ára 474 forint – ismertette a Holtankoljuk.hu. Az árakat a hirado.hu elemezte.

Orbán Viktor miniszterelnök február 12-én tartott évértékelő beszédében jelentette be, hogy a kormány meghosszabbítja a november 15-én bevezetett üzemanyagárstopot, így az még három hónapig, vagyis május 15-ig biztosan érvényben lesz.

Ma 480 forintot fizetünk, árstop nélkül jóval 500 forint felett járnánk

– fogalmazott akkor Orbán Viktor, és úgy értékelt, hogy az árstop ezen a területen is bevált. Elmondta, hogy az emelkedő inflációt a kormány nem nézte tétlenül, bevezette a négy stop politikáját, azaz az üzemanyagárstop mellett a rezsistopot, a kamatstopot és az élelmiszerárstopot.

További három hónappal meghosszabbodik a benzinárstop – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

 

A kormányfő közölte, az üzemanyag ára Magyarországon az ötödik legalacsonyabb Európában.

Ma 480 forintot fizetünk, árstop nélkül jóval 500 forint felett járnánk

– fogalmazott Orbán Viktor és úgy értékelt, hogy az árstop ezen a területen is bevált. Elmondta, hogy az emelkedő inflációt a kormány nem nézte tétlenül, bevezette a négy stop politikáját, azaz az üzemanyagárstop mellett a rezsistopot, a kamatstopot és az élelmiszerárstopot.

A benzinárstopnak köszönhetően a magyarok fizetik az egyik legolcsóbb üzemanyagárat az Európai Unióban. A benzinárstop a magyar emberek védelméről szól, ami a baloldalnak most sem számít – fogalmazott Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás még januárban arról beszélt, hogy a benzinár november közepén kezdődött befagyasztása a kormány rezsicsökkentési politikájának szerves része: „ahogy a rezsiárak, úgy a benzinárak brutális elszabadulását sem nézzük tétlenül”.

A jobboldali kormány úgy véli, hogy be lehet és be is kell avatkoznia, ha egy áremelkedés a magyar emberek megélhetését és a magyar gazdaság működését jelentősen veszélyeztetné.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az európai energiaárak és azokkal együtt az infláció is tovább nő. Az áremelkedés Magyarországra is begyűrűzik, ám

a kormány egyedülálló intézkedésekkel: a rezsicsökkentés fenntartásával, az élelmiszerárstoppal, a benzinárstoppal és a kamatstoppal védi a lakosságot, emellett a családi adóvisszatérítéssel, a béremelésekkel és a 13. havi nyugdíj kifizetésével emeli a jövedelmeket.

Az ITM korábban hangsúlyozta: a rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar emberek jogszabályban rögzített áron kapják az áramot és a gázt. Így a magyar lakosság védett a világpiacon kialakult áremelkedésekkel szemben, és továbbra is Európa legalacsonyabb energiaárait fizeti.

A hagyományos üzletek mellett az élelmiszert értékesítő webshopokban is vizsgálja február elsejétől a rögzített árak betartását a fogyasztóvédelem – figyelmeztetett  közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A kijelölt termékeket a tavaly október közepinél drágábban kínáló, az előírt mennyiséget készleten nem tartó vagy a tájékoztatásban mulasztó kereskedő az első jogsértést sem ússza meg figyelmeztetéssel – jelentette be Schanda Tamás, a minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Kiemelte: a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szakemberei az általános gyakorlattól eltérően kötelezően bírságot szabnak ki, amely 50 ezertől akár több millió forintra rúghat.

Emlékeztetett: a járvány, az európai energiaválság és elszabadult energiaárak miatt egész Európában jelentősen nőnek az élelmiszerárak, és ez sajnos Magyarországra is begyűrűzik. A kormány a magyar családok védelme érdekében döntött az élelmiszerárstopról.

Az intézkedés február elsejétől a tavaly október 15-i szinten rögzíti a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej árát. A rezsicsökkentés, a benzinárstop és a kamatstop után ezzel újabb beavatkozás javítja a magyarok megélhetését. A nagy mennyiségben fogyó élelmiszerek limitált árának köszönhetően havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a háztartások. Az árstop különösen a gyermekes családokat és az időseket védi –írták.

origo.hu

Megmérgezték a TV2 párkeresőjének szereplőjét, szinte teljesen megvakult

origo.hu

Lengyelország evakuálására készül a lengyel védelmi miniszter

borsonline.hu

Azonnal ki kellett üríteni a Tescót - már a helikopter is leszállt a parkolóban

metropol.hu

Erre senki sem számított: fotóval jelentette be a váratlan hírt Szoboszlai Dominik

origo.hu

Órákon belül hatalmas napkitörés éri el a Földet

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Harry herceg elszólta magát: így fogadta visszatérését a királyi család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Zelenszkij leváltotta saját testőrparancsnokát

POLITIK

Már 380 kínai vállalat működik Magyarországon

POLITIK

Az ukránok orosz lakótelepeket lőnek

POLITIK

20 éve nagyítóval lehetett kínai beruházást találni nálunk