Létrehozva: 2021.08.13.

Bedőlt a nyaralás, mert nem létezett a lefoglalt szállás – Ezek a hatóság tanácsai

Minden adott volt a nagyszerű nyaraláshoz, csak a lefoglalt szállás nem. Dühítő helyzetbe került a magyar pár, a történetük kapcsán megkerestük a hatóságot.

Szilvia és András ráfizetésbe torkollt álomnyaralásának története, melyben nem létezett a lefoglalt szállás, sok olvasónknál kiverte a biztosítékot.

Mint megírtuk: a pár rövid keresgélés után Artemidára, egy Athénhez közeli kis városkát választotta idei nyaralása helyszínéül. A szállást a booking.com oldalán foglalták le és fizették ki. Ám csak Görögországban derült ki, hogy az adott szálláshely valójában nem létezik! Így a pár saját költségén, a tervezettnél és befizetettnél jóval drágábban tudott csak szállást találni a településen. Már az is hosszas reklamációjukba került, hogy a befizetett összeget visszakaphassák, azt pedig egyenesen vérlázítónak találták, hogy a cég mindössze 70 eurónyi kártérítéssel akarta kiszúrni a szemüket.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Hiába a sokadik megkeresésük, mint mondják: a booking.com gyakorlatilag nem reagál, pedig a lefoglalt szállás miatti bonyodalmak hozzájuk vezethetők vissza. Budapest Főváros Kormányhivatalának Fogyasztóvédelmi Főosztálya ugyanakkor hosszas választ írt a Ripost.hu megkeresésére.

A következő, sok olvasónk számára is hasznos választ kaptuk tőlük a booking.com oldal kártérítés fizetési gyakorlatával kapcsolatos levelünkre.

„Amennyiben a fogyasztó – a szerződés hibás teljesítése miatt – kártérítési vagy pénzvisszatérítési igényt kíván érvényesíteni egy vállalkozással szemben, akkor ebben a kérdésben a Polgári Törvénykönyv 1:6. §-ára figyelemmel a bíróság jogosult dönteni, mint szerződéses jogi tárgyban.” – írják. Ugyanakkor megjegyzik, létezik ingyenes lehetőség is.

Képünk illusztráció
Fotó: 123RF / 123RF

„Az igényérvényesítés másik lehetséges eszköze a Békéltető Testület előtti ingyenes eljárás kezdeményezése, melynek keretében egyszerűen, gyorsan oldható meg a felek közötti jogvita. Online szolgáltatási szerződéssel összefüggő határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén az eljárásra a lakóhely szerinti békéltető testület illetékes.

Egyebekben a fogyasztóknak lehetőségük van az Online Vitarendezési Platform igénybevételére is, melynek keretében online vásárlás esetében online lehet a vitarendezési eljárást kezdeményezni. Erről az ITT kapható bővebb tájékoztatás.”

S hogy mit tehetünk, ha az érintett vállalkozás székhelye nem Magyarországon, hanem az Európai Unió valamelyik tagállamában található?

„Határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén, abban az esetben, ha a kifogásolt vállalkozás székhelye az Európai Unió valamely tagállamában, az Egyesült Királyságban, Norvégiában, illetve Izlandon található, a magyarországi lakcímmel rendelkező fogyasztónak lehetősége van az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezetében működő Európai Fogyasztói Központhoz (a továbbiakban: EFK) fordulni. Az EFK ingyenesen segít a külföldi céggel való kapcsolatfelvételben, a fogyasztó és a vállalkozás közötti vita rendezésében, továbbá tájékoztatást nyújt a jogérvényesítési lehetőségekről is.

A fogyasztóvédelmi hatóság jelen esetben a panaszkezelést, illetve a tájékoztatást ellenőrizheti. A vállalkozásoknak az írásos fogyasztói panaszokra 30 napon belül érdemi választ kell küldeniük. A megtévesztő tájékoztatás kapcsán vizsgálhatja a hatóság, hogy elkövetett-e tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot a vállalkozás azzal, hogy nem aktuális információt jelenített meg az oldalon.” – tájékoztat a Budapest Főváros Kormányhivatalának Fogyasztóvédelmi Főosztálya.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Friss képek az orosz-ukrán háborúról

origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

metropol.hu

"Idős nőket tart fogva, csicskáztat" - rejtélyes férfi tartja rettegésben az újbudaiakat

hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

vg.hu

Durva csapás lenne a nyugati cégeknek, ha Oroszország visszavágna a vagyonelkobzásért

origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 4-5.: Meghatottság, öröm

magyarnemzet.hu

A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Európa a tűzzel játszik, kiszélesedhet az ukrán háború

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal

POLITIK

Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

POLITIK

Akár 40 százalékos árcsökkenést is hozott az Árfigyelő