Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
OTTHONKA

Szerző P. E.

Létrehozva: 2023.10.29.

Ettől a módszertől menekül el a vakond a kertedből

Hiába köszöntött be az ősz, a vakondok túrásai még megkeserítik az életünket.

Szerző P. E.

Joggal gondolhatnánk, hogy a hideg idő beköszöntével végre búcsút inthetünk a vakondtúrásoknak. Azonban ezek az állatok rendkívül kitartóak, és ha jól érzik magukat egy területen, nehéz őket elriasztani. Túrásaikkal elcsúfítják a pázsitot, és a növények gyökereiben is kárt tehetnek, de a Fanny magazin néhány házi és modern módszere segítségével távol tarthatjuk őket a kertünktől.

vakond
Fotó: Pixabay

Hasznos vagy káros a vakond?

Annak ellenére, hogy kertjeinkben bosszantóvá válhatnak, hasznos segítők is lehetnek. Tevékenységük során fellazítják a talajt, és elpusztítják a kártevőket, ami javítja a talaj minőségét és elősegíti a növények egészséges növekedését. Mivel hazánkban védett állat, irtani nem szabad, egyedüli megoldásként a riasztás jöhet szóba.

1. Csináljunk huzatot!

Sokan próbálkoznak azzal, hogy kitúrják a vakond járatát, illetve megnagyobbítják annak nyílását. A módszer során létrejövő huzatot a vakondok nem kedvelik, és inkább elhagyják a területet. Sajnálatos módon ez sem tartós megoldás, nem beszélve arról, hogy a kert feltúrása a tulajdonosoknak is további károkat okozhat.

2. Az illata elriasztja

Az állatok érzékenyek a szagokra, ezért klasszikus módszer a járatba kellemetlen illatú anyagokat helyezni. Az egyik legősibb praktika, hogy a kerttulajdonosok gázolajba vagy petróleumba mártott ruhát gyűrnek a járatokba, de akár kávézaccot, hámozott fokhagyma gerezdet is szórhatunk a földtúrásokba. Ha szerencsénk van, a vakondok elkerülik kertünket.

3. Ültessük a kertbe!

Egy másik természetes megoldás, ha olyan növényeket ültetünk a kertbe, amelyek illata elűzi a hívatlan látogatókat. A nagy sárfű, más néven vakondűző kutyatej gyökerében termelődő tejnedv szagát a vakond nem kedveli. Egy másik választás a gyalogbodza lehet: ennek a növénynek a szárát szórjuk a vakondtúrások közelébe, és jó eséllyel megússzuk a vakondok látogatását.

4. A nyíláson keresztül

Az ammóniatöltetű patronnal olyan szagokat teremthetünk, amit a vakondok nehezen viselnek el. Használata egyszerű: tegyük a vakondjáratok nyílásába a légnyílásokkal lefelé. Fontos, hogy időnként helyezzük át más járatokba, de mindig figyeljünk arra, hogy a légnyílások ne legyenek elzárva, hogy a szagok megfelelően áramolhassanak.

5. Kifüstöljük az alagútból

Tehetünk a járatokba vakondriasztó füstpatront is. Miután meggyújtottuk, a ricinusolajban gazdag füst bevonja a vakondok járatát, fizikai gátat képezve az alagút felületén, és mellékízt ad táplálékforrásuknak. Ennek hatására a vakondok máshol keresnek élelmet. Ügyeljünk rá, hogy tömjük be a többi vakondtúrás nyílását, hogy ne szivároghasson ki a füst.

6. Csapjunk nagy lármát!

Köztudott, hogy nem szeretik a hangos zajokat, ezért az üres sörösüvegek is a segítségünkre lehetnek. A hosszú nyakú üveget majdnem a pereméig ássuk be a földbe. A szél hatására az üveg rezegni kezd, amely hangja elriaszthatja a vakondokat. Több üveget érdemes elhelyezni a kert különböző részein, különösen azokon a területeken, ahol a vakondok gyakran járnak. 

7. Magas frekvencián

Az üveges technika modern verziója az ultrahangos vakondriasztó. A készülék magas frekvenciájú ultrahangot bocsát ki, amelyet az emberi fül nem érzékel, de a talajban élő állatokat arra kényszeríti, hogy elhagyják a védett területet. A  készüléket a kártevők járatainak közelében, legalább 20 cm mélyen kell a talajba szúrni. Helyezzünk el több riasztót a kertben, és ügyeljünk arra, hogy a vakondot a kívánt irányba tereljék.

8. A napfény erejével

Praktikus választás lehet a földbe szúrható napelemes vakondriasztó is, mivel nem igényel elemcserét. A hatótávolságuk változó, 400-1000 Hz közötti hangokat bocsátanak ki, amelyek 24 órán keresztül, bizonyos másodpercenként ismétlődnek. A kert teljes területének lefedéséhez általában több ilyen eszköz együttes használata szükséges. 

9. Kerítés a földben

A pázsitot megvédhetjük azzal is, hogy a gyep alá vakondhálót telepítünk. Ez egy erős műanyag háló, amely megakadályozza az állatokat abban, hogy a felszínre hordják a földet. Hátránya, hogy csak a kert telepítésekor lehet lefektetni, utólag már igen munka- és költségigényes beruházás. A hálót a gyártó által ajánlott mélységben telepítsük.

10. Trágyázzuk a gyepet

Sajnos a vakondháló nem alkalmazható a veteményes kertekben, ezért ilyen esetekben más eszközöket kell bevetni. Léteznek speciális vakondűző gyeptrágyák, amelyek ricinusolajjal vannak átitatva. Az olaj kellemetlen szagot áraszt, amely elűzi a nemkívánatos látogatókat. Vegyük figyelembe, hogy csak néhány héttel a kiszórás után kezd hatni, mivel időbe telik a pellet feloldódása.

11. Ismételjük meg többször

Ha azonnal cselekednünk kell, kipróbálhatjuk a ricinus granulátumot is. Szórjuk ki a védett helyre, majd locsolással gyorsítsuk fel a készítmény beoldódását a földbe. Vásárláskor nézzük meg, mekkora terület védelmére elég, és milyen időközönként szükséges megismételni a kijuttatást, hogy az illatanyag állandósuljon a talajban.

12. Csaljuk őket csapdába

Hatékony módszer, ha az állatot túrás közben csípjük nyakon. Az élvefogó csapdát tegyük a szabaddá tett járatba úgy, hogy ne kerüljön rá föld, majd fedjük be pázsittal vagy deszkával, hogy a fény ne jusson a járatba. Miután a vakond bekerült az alagútba, nem tud kijönni onnan. Az élvefogott állatot helyezzük át egy erdős részre vagy rétre.

 

Szerző P. E.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

origo.hu

Macron újabb döbbenetes nyilatkozata háborúba taszíthatja Európát

borsonline.hu

Hideg zuhany: másfél év után válik a tévés műsorvezető, felesége zokogva tálalt ki

hirtv.hu

Mentőhelikopter szállította kórházba a soproni cirkuszi balesetben súlyosan megsérült férfit

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

magyarnemzet.hu

Indul az akció, így juthatunk garantáltan magyar szamócához kilónként ezer forint alatt

origo.hu

Továbbra is nagy a titkolózás Berki Krisztián haláláról

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Kukacos lesz-e idén a cseresznye, különös megállapítást tett egy gazda

OTTHONKA

Erre figyelj, ha ősz óta nem használtad a fűnyíród

OTTHONKA

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

OTTHONKA

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer