Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.09.05.

Sose hitted volna: ez a közös Dárdaiban és a Fradi új edzőjében

11 érdekesség Dejan Sztankovicsról. Róma kék felének Sárkánya, Mourinho örökös barátja, Neuer réme és a Juve-szurkolók vörös posztója a Ferencváros új vezetőedzője.

Dejan Sztankovics személyében újra világhírű nagyágyút szerződtetett a Ferencváros labdarúgócsapata. A 45. születésnapját jövő hétfőn ünneplő szerb vezetőedző játékosként (javarészt) és trénerként 30+1 trófeát nyert már – honi szinten jó eséllyel a Fradinál is gyarapíthatja ezt a számot. 

Dejan Sztankovics a szerbiai sikereit ismételné a Fradi-kispadon
Dejan Sztankovics a szerbiai sikereit ismételné a Fradi-kispadon       Fotó: AFP

A Ripost összegyűjtött 11 érdekességet a zöld-fehérek új szakvezetőjéről.

1. Többszörös korrekorderként indult

Első meccsét 16 éves és 5 hónapos korában játszott a Crvena zvezda felnőttcsapatában, kisvártatva megszerezte első gólját is a szerb élvonalban, és 19 évesen már csapatkapitány lett nevelőegyesületénél. Mindhárommal új rekordot állított fel.

2. Világklasszisok közé került

Az 1998 és 2004 között szolgált Laziónál, majd az Internazionale csapatában (2004-13) olyan sztárok között játszott (messze a teljesség igénye nélkül!), mint például Pavel Nedved, Roberto Mancini, Diego Simeone, Szinisa Mihajlovics vagy éppen Zlatan Imrahimovic. Többük azóta már óriási sikereket arató edző.

Mancini (balra) a játékostársa és az edzője is volt
Mancini (balra) a játékostársa és az edzője is volt     Fotó: AFP

3. Sárkánnyá avatták

Habár a mindenki által használt beceneve a keresztnevéből következő Deki, a római drukkerek egy sokkal félelmetesebb becenevet aggattak rá: munkabírása, és tüzes vére miatt Il Dragone (A Sárkány) lett belőle.

4. Mourinhóval meggyűlt a baja

Az Internél remek kapcsolatot ápolt korábbi római csapattársával, Mancinivel (szomorú közös emlékük, hogy tavaly együtt vitték a vállukon a rákban elhunyt Mihajlovics koporsóját). 

Az azóta olasz szövetségi kapitányként Európa-bajnoki címet nyert edző helyére 2008-ban kinevezett José Mourinho eleinte éppen ezért nem bízott benne. El se vitte a nyári edzőtáborba, aztán...

5. Elutálták a Juve-drukkerek

...az ősi rivális Juventusszal kokettált, de a torinói drukkerek heves tiltakozásai miatt az átigazolástól jóformán a Torino felé tartó útról visszafordult. Számon kérték rajta, hogy 2004-ben egyszer már lóvá tette az őt csábító Zebrákat az Interért, mint ahogy azt is, hogy játékosként szerzett 26 trófeájából az egyiket (a 2005/06-os Scudettót) a Calciopoli-botrányban elmeszelt Juve kárára kapták meg utólag, a zöld gyep helyett a zöld asztalnál. Sztankovics így végül maradt, hamar visszaverekedte magát a csapatba, és az őt addig bíróló Mourinho egyik bizalmasa lett, erőssége a 2010-ben triplázó (Bajnokok Ligája-, Serie A- és Coppa Italia-győztes) gárdának is. 

6. Megleckéztette Neuert

Ahogy a Magyar Nemzet is emlékeztet: Sztankovics a karrierje egyik legemlékezetesebb gólját Manuel Neuernek lőtte, aki 2011 tavaszán még a Schalke kapusaként merész kifutással fejelte el a labdát, de az Inter szerb sztárja a felezővonaltól, kapásból a hálójába lőtt.

7. Három ország vb-résztvevője

Mindmáig egyedüliként Sztankovics képviselt három országot a foci-vb-ken. 1998-ban, a franciaországi tornán (majd a 2000-es Európa-bajnokságon is) a nyolcaddöntőig jutó Jugoszlávia, a 2006-os németországi vb-n már Szerbia és Montenegró, a 2010-es dél-afrikain pedig már az önálló Szerbia játékosa volt. Utóbbi kettőn a csoportjaik utolsó helyén végeztek.

8. Hullámvasút a kispadon

2013-as visszavonulása után pályaedző lett az Udinesénél, majd 2019-től 2022-ig három szerb bajnoki és két kupagyőzelemre vezette a Zvezdát (134 meccsből 105-öt megnyerve, 9-et elveszítve). Az áhított BL-főtáblára nem tudta bejuttatni klubját, és a tavalyi, Makkabi Haifa elleni playoff-bukás (2-3, 2-2) után önként lemondott.

9. "Special Guy" lett belőle

A "Special One" (A Különleges) tavaly az AS Roma edzőjeként találta szembe magát a korábbi játékosából lett Sampdoria-trénerrel. Sztankovics második vezetőedzői állását tavaly októbertől töltötte be a genovai csapatnál, amely végül borzalmas mérleggel (32 meccs, 3 győzelem, 9 döntetlen, 20 vereség) kiesett az olasz Serie A-ból. Mourinho megölelte, atyai csókot nyomott a feje búbjára és ezt mondta róla: "Ő egy különleges srác".

10. Büszke cigány származására

Amikor idén áprilisban a hajdani Lazio-ikont lecigányozta a Roma-tábor, Mourinho látványosan csendre intette a rasszista "szurkolókat". Utóbb így magyarázta: "Egy nagyszerű emberért és remek barátért tettem. Gyerekei vannak és családja. A szurkolóink nagyszerűek, de a barátaimat nem bánthatják". Sztankovics így válaszolt: "Köszönöm Josénak, én észre sem vettem. Ami a rigmusokat illeti, büszke vagyok arra, hogy cigány vagyok".

11. Dárdaihoz hasonlóan mindhárom fia focista
Sztankovics felesége a szlovén Ana Acimovic (korábbi belgrádi csapattársa, Milenko Acimovic húga), akivel eddig Milánóban éltek három fiukkal. Utóbbiak az Inter akadémiáján nevelkedtek, és mindhárman szerepeltek szerb korosztályos válogatottakban. A 18 éves Alekszander középpályás, idén olykor már kispados az Inter felnőttcsapatában; a 21 éves Filip kapus, most a Sampdoriához adták kölcsön, a 22 éves Stefan viszont nemrég felhagyott az élsporttal.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Veszélyes túra az andalúziai El Caminito del Rey

origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

borsonline.hu

Elpusztul a világegyetemünk, a Nagy reccs lehet mindennek a vége

vg.hu

Eladóvá vált az Andy Vajna által bérelt villa: 2,7 milliárd forintot kér érte a tulajdonos

metropol.hu

Eddig tart a nyárias meleg, az egész országot elmossa az eső

origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 6.: a Vízöntőt meglepetés éri, az Oroszlán áttör egy falat

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Marco Rossi elárulta leghőbb vágyát: Szoboszlaiék így alakíthatnak igazán nagyot az Eb-n

OLDALVONAL

Azóta sem tér magához a világ és a Forma–1: 30 éve halt meg Ayrton Senna

OLDALVONAL

Kritikus hangok, Dárdaiéknál óriási változás fenyeget

OLDALVONAL

Gödörben a Fradi csatára, meddig tart a góltalanság?

OLDALVONAL

Újabb focilegenda távozott: gyászba borult az egész nemzet

OLDALVONAL

Vad terpesztés az ágyon, meztelen combjait mutogatja az angyali szépség

OLDALVONAL

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

OLDALVONAL

Csak 33 éves volt: rejtélyes körülmények között meghalt a kosaras