Létrehozva: 2022.11.13.

Országváltó magyar sztárok, őket követik a Liu testvérek

Nem Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang az első. Más zászló alatt halmozhatnak sikert sikerre a magyar sport nagy tehetségei.

Különböző okokból korábban is előfordult már, hogy magyar sztársportolók országot váltottak: a magyar futball Aranycsapatának legendás vezéréből spanyol válogatottá lett Puskás Ferenctől az osztrák színekben olimpiai, világ- és Európa-bajnok gyorskorcsolyázóig, Hunyady Emeséig, hogy csak kiemelkedő példákat említsünk. A közelmúltban újabb példák borzolják a kedélyeket.

Liu Shaolin (jobbra) és Shaoang (balra) a pekingi téli olimpián még magyar színekben versenyeztek a kínai riválisaikkal
Liu Shaolin (jobbra) és Shaoang (balra) a pekingi téli olimpián még magyar színekben versenyeztek a kínai riválisaikkal Fotó: MTI

A legnagyobb vihart az kavarta a napokban, hogy az olimpiai bajnok Liu fivérek, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához. 

Kínába tartanak a Liu testvérek

A két rövidpályás gyorskorcsolyázó nem nevezte meg, hogy melyik ország színeiben kívánja folytatni pályafutását, de minden bizonnyal Kínáról van szó: augusztus óta édesapjuk hazájában készülnek az új idényre, a második anyjukként szeretett nevelőedzőjük, a magyar válogatottól távozó kínai Csang Csing Lina irányításával.

- Váratlanul nem ért a hír, mert múlt héten beszéltem a fiúkkal. Lehetett látni előre, hogy valami nem jól alakul ebben az ügyben, mivel az edzőjük, Lina elment Magyarországról, ők pedig őt akarták követni. Nem titok, a 2026-os, milánói téli olimpián nagyon számítottunk rájuk. Óriási a potenciál bennük, ami érmekben mérhető. De az az igazság, hogy ez az ő döntésük, és ha ezt eldöntötték, akkor nem tudunk mit csinálni. Mi mindenképpen nagyon büszkék vagyunk rájuk és köszönjük, amit Magyarországért, a korcsolyasportért és az olimpiai mozgalomért tettek - reagált Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke.

A 26 éves Liu Shaolin Sándor ötkarikás aranya és bronza mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott. Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang, "Ádó" olimpián két-két arany- és bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok.

 

Rapport román színekben sakkozik

Ősz elején derült ki, hogy a magyar nagymester Rapport Richárd román színekben sakkozik tovább. 

- Rapport Richárd magyar ember, magyar állampolgár, magyar sakkbajnok, sakkolimpiai ezüstérmes. Büszkék vagyunk az eredményeire, magyarként tekintünk rá, ha román zászló alatt játszik is, ő magyar marad - fogalmazott Szabó László, az országváltás ellen hiába tiltakozó magyar szövetség (MSSZ) elnöke, aki szerint a nemzetközi szövetség (FIDE) döntésének "rendkívül rossz üzenete van a világ fiatal sakkozói számára".

- Öröm az ürömben, hogy a jelek szerint a FIDE összekapta magát, és kész áttekinteni a jelenlegi zászlóváltásra vonatkozó szabályát, amely szerint elég egy lakásbérleti szerződés abban országban, melynek színeiben a sportoló játszani akar. Ez tarthatatlan, ezért azt javasoltuk, hogy legalább egy év állampolgárság kelljen ahhoz, hogy valaki egy másik ország sakkozója lehessen - mondta a sportvezető.
A 26 éves Rapport a világranglista 15. helyén áll. Vele együtt szerb felesége, Jovana Vojinovic női sakknagymester is Romániát képviseli ezentúl.

 

Szöllősék Izraelbe szegődtek

Az év elején az alpesi síző Szöllős Barnabás vitte végbe a pekingi téli olimpia egyik magyar szenzációját: kombinációban a 6. helyen végzett - izraeli versenyzőként. 

A 23 éves sportoló és testvérei (Benjámin és Noa) 2018 óta képviselik Izraelt. Botrányos körülmények között szakítottak a Magyar Síszövetség akkori vezetésével: nem megfelelő orvosi igazolások miatt hosszú eltiltással sújtották őket. A szüleik szerint azért lehetetlenítették el őket, mert nyíltan kritizálták az akkori szövetség gazdálkodását. Az édesapa, Szőllős Péter kettős állampolgár, és korábban szintén izraeli színekben versenyzett, így a gyerekeket is tárt karokkal fogadták a közel-keleti országban.

 

origo.hu

Kamarás Iván megrázó dolgokat mondott Tompos Kátya haláláról

ripost.hu

Magasra tettük a lécet: ha ezt a kvízt meg tudod oldani hibátlanul, magasabb az IQ-d, mint 140

mindmegette.hu

Kiderült, mit eszik Szoboszlai a McDonald'sban – íme a Domi meal!

mandiner.hu

Betelt a pohár, Manfred Webernek „elege lett” Orbán Viktorból

life.hu

Lilibet Diana harmadik születésnapja: így ünnepeltek Harryék Montecitóban

hirtv.hu

Itt vannak a számok: ennyien voltak a Békemeneten

ripost.hu

Nem erre számítottunk: Kőgazdag Csabi végre válaszolt Jákob Zolinak

lakaskultura.hu

Látványos megújulás Törökvészen: így készült el a napfényes tetőtéri lakás

ripost.hu

Geszti Péter: „Tudtam előre, hogy nagy baj lesz!”

ripost.hu

Áll a forgalom Budapesten, nagy baj történt

ripost.hu

Folyton csúfolják az anyát, milyen ebédet csomagol a gyerekeinek: itt a szívfájdító igazság

ripost.hu

Ha ezt látod a lángosozónál, menekülj!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Szurkolók rohanták le a Fradi focistáit, bulizott az éjszakában a bajnokcsapat - Fotók

OLDALVONAL

Tragikus hős lett a Fradi gólkirálya, mi lesz így az Eb-n?

OLDALVONAL

„Betörték az orromat” - Legféltettebb titkairól tárulkozott ki a Fradi úszónője

OLDALVONAL

Marco Rossi elárulta leghőbb vágyát: Szoboszlaiék így alakíthatnak igazán nagyot az Eb-n

OLDALVONAL

Világsztárjuk hozza a frászt a németekre: nagy a baj Szoboszlaiék Eb-ellenfelénél

OLDALVONAL

Szégyentelen vetkőzés a nyílt utcán, mindenkit ámulatba ejtett a világhírű modell

OLDALVONAL

Már nem titok! Itt folytatja Mbappé a focit

OLDALVONAL

Döbbenetes változás: mindenkit sokkolt Szoboszlai csapattársa