Létrehozva: 2019.08.13.

Döbbenetes, mi derült ki az erős paprikáról! Óvatosan edd!

Szereted a csípõs, fûszeres ételeket? Jobb, ha változik egy kicsit az ízlésed, mert nem túl jó hírek érkeztek a lángolóan erõs fogásokkal kapcsolatban.

Egy 4500 fő bevonásával készült kutatás szerint az, aki napi 50 gramm erős paprikánál is többet fogyaszt, jobban ki van téve az időskori memóriaproblémák kockázatának. A kutatók szerint 15 év alatt akár 56 százaléknyit is visszaeshet a memóriád, ha napi rendszerességgel fogyasztasz extrém mennyiségű erős chilipaprikát.

Azt egyelőre a tudósok sem tisztázták, mi lehet ennek az oka. Egyes kutatások szerint az erős paprika csípősségért felelős hatóanyaga egyenesen javítja az agyi teljesítményt. Ugyanakkor az is biztos, hogy a kapszaicin egy időre blokkolja a fájdalomérző idegeket – lehetséges, hogy hosszú távon is károsítja őket? Ez az elmélet már felmerült, de a kutatók is figyelmeztetnek, hogy ezt egyelőre semmi nem bizonyítja.

Persze nem kell teljesen elkerülni a csípős fűszereket. Egy másik, katari és ausztrál tudósok részvételével lezajlott kutatás szerint a chili fogyasztása jól hat a testsúlyra és a vérnyomásra. Ugyanakkor érdemes átgondolni az erős fűszerek és a memória közötti újonnan feltárt összefüggéseket is. A kutatók 4582, 55 év feletti felnőtt adatait vizsgálták, akik egy korábbi kínai egészségügyi és táplálkozási kutatás résztvevői voltak. 3302 ember kognitív teljesítményét 1997-ben, 2000-ben, 2004-ben ls 2006-ban is felmérték: 10 szót kellett felidézniük egy listáról, és 20-től visszafelé számolniuk. A résztvevőknek a saját memóriájuk általános állapotát is értékelniük kellett. A chilifogyasztást egy háromnapos étrendi napló segítségével ellenőrizték.

Az eredmény arra utalt, hogy minél több chilit fogyaszt valaki (már csak azért is, mert a kínai ételek egy része kifejezetten csípős), annál rosszabbul forog az agya. Akik naponta akár 50 grammnál is több chilit ettek, kétszer akkora valószínűséggel számoltak be rossz memóriáról, mint azok, akik nem élnek csípős ételekkel. A kutatás 15 éve alatt a sok csípős ételt fogyasztó emberek 56 százalékkal nagyobb valószínűséggel számoltak be romló memóriáról. A legnagyobb kockázatot a kutatók a kifejezetten sovány emberek esetében tapasztalták.

A kutatók megjegyezték: a nyugati szokások mellett a napi 50 gramm csili elfogyasztása kifejezetten extrémnek számít.

Forrás: Daily Mail

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

mandiner.hu

Az év betelefonálását élte át az ATV műsorvezetője, nem is bírta nevetés nélkül (VIDEÓ)

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

2 egyszerű arcápolási trükk, amitől sokkal gyorsabban eltűnnek a ráncaid

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot