Létrehozva: 2015.07.12.

Nyári ételmérgezések: a bajok a hűtődben kezdődnek!

Ha nem figyelsz a hûtõd tisztaságára vagy épp lusta vagy azonnal betenni az ételt a hidegre, pár perc is elég és az estédet egy kiadós hasmenéssel zárhatod.

Nyáron sajnos gyakoriak az ételmérgezések. Ezek hátterében nem mindig a veszélyes szalmonella áll. Ami pedig még ennél is meglepőbb, hogy az ételfertőzések 60 %-a a háztartásokban fordul elő, nem pedig az éttermekben vagy nyilvános büfékben.

Szakemberek szerint a nagy melegben pár perc is elég ahhoz, hogy megromoljon az étel, ezért a konyhai higiéniára ebben az időszakban még nagyobb figyelmet kell fordítani.

Veszélyes élelmiszerek

Nyáron szinte minden étel megromolhat, ami tartalmaz egy kis nedvességet. A tej és a tejtermékek a legveszélyesebbek. Sokszor nem érzed, hogy a tej már romlott lenne, hiszen az ízén még nem érződik. Azonban a benne levő baktériumok már rég szaporodásnak indulnak és a gyomorrontás garantált.

A tejtermékek után a húsok a legveszélyesebbek. Szintén nem érződik az ízükön, hogy már nem alkalmasak fogyasztásra. Húst még főzve se hagyj hűtés nélkül 10 percnél tovább. Ha pedig a fagyasztott húst szeretnéd kiolvasztani, azt se a konyhapultra tedd, ahogy eddig.

Vedd ki a fagyasztóból egy nappal a felhasználás előtt és tedd át a hűtő részbe. Így nem lesz fertőzött.

Megelőzés

Tartsd tisztán a konyhát. A fertőtlenítést most ne csak a látható helyeken végezd el. Gyakrabban takarítsd a hűtő rekeszeit, a konyhapultot és a szemetes környékét is.

A hűtőszekrényben külön tárold az élelmiszereket felhasználásuk szerint. A húst a hús mellé tedd, a gyümölcsöt a gyümölcs mellé. Ezeket pedig külön- külön csomagold be.

A gyümölcsöt és a tojást akkor is mosd meg mielőtt beteszed a hűtőszekrénybe, ha nem használod fel aznap.

Még a görögdinnyének sem árt egy mosás a hűtés előtt.

A szemetet naponta többször vidd le. Ne várd meg míg megtelik a kukád, mert az abban levő maradék élelmiszer nem csak büdös, de a baktériumok melegágya lehet.

Ha ételmérgezésre gyanakszol

Az ételmérgezést okozhatják baktériumok, gombák de akár vírusok is. Ezek alapján a tünetek is sokfélék lehetnek, de alapvetően mindegyik hasmenéssel, hányással esetleg has és fejfájással, rosszulléttel jár.

Ha rosszul érzed magad, esetleg hasmenésed is van mindenképp igyál sok folyadékot. Nehogy kiszáradj.

Ha nem múlnak a tüneteid másnapra, akkor irány az orvos.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentést tett Putyin, senki nem mert ellenkezni vele

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

mandiner.hu

Kedves Árpád! Amikor egy nő emberi méltóságát megsérted, minden nőét megsérted

origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 5.: a Rák meghatódik, a Skorpió nagy hatással van valakire

mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Hitéről vallott Peller Mariann: „Soha senkire nem szeretnék ráerőszakolni semmit”

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

2 egyszerű arcápolási trükk, amitől sokkal gyorsabban eltűnnek a ráncaid

MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot