Létrehozva: 2015.08.27.

Te milyen ember vagy, ha pénzről van szó?

A pénz szó hallatán mindenki máshogy reagál. Akad, aki bátran elárulja mennyit keres, sokan viszont pofátlanságnak tartják még a kérdést is. Pedig érdemes beszélni róla, mert a pénz az egész életedet meghatározza!

Szerző Lipa Blanka

Pszichológusok állítják, az emberek lelki beállítottság szerint ötféle módon viszonyulhatnak a pénzhez. Megdöbbentő, de ezen és nem a családi háttereden, a kapcsolataidon, vagy az elvégzett iskoláidon múlik, hogy tevékeny éveid során mennyit tudsz összelapátolni. 

A tét nem kevés: hisz annak kell eldőlnie, hogy lehetsz-e jómódú, netán dúsgazdag avagy inkább a kispénzűek táborát erősíted majd. A pénzhez való viszonyod folyamatosan alakul az évek során, így ha odafigyelsz néhány dologra, idővel a te bankszámlád is erőtől duzzadhat.

Ej, ráérünk arra még!

Az egyik legismertebb típus. Nincs ideje, de inkább hangulata a pénzzel foglalkozni. Utál sorban állni a bankban, sőt a közelébe se szeret menni. Fizetéstől fizetésig él. Rövid távon ez pozitív, hiszen a mindennapi pénzügyi stresszt kiiktatja az életéből.

A tartozások azonban felhalmozódhatnak. Ennek a típusnak fogalma sincs, hogy épp mit kéne befizetni, kinek kéne megadnia a kölcsönt, vagy épp ki tartozik neki.  Hosszú idő után azonban a halogatás pánikba csaphat át.

Nekem biztos nem sikerül!

Az aggódó típus állandóan szorong a pénzügyei miatt. Gyűlöli azt, akinek van pénze, sőt magát a pénzt is gyűlöli, hiszen az minden rossz forrása. Persze állandóan pénzhiánnyal küzd. Mivel az egész élete a pénz megszerzéséről szól, nemcsak lelki gondokkal, hanem egyre több egészségügyi problémával is szembesülnie kell.

Elmozdulni erről a pontról nem is tud majd addig, míg úgy érzi, hogy ő áldozat. És addig nem is érhet el komoly sikereket az életben.

Ezt azért még megveszem...

Ez a típus akkor is megveszi magának az éppen meglátott cipőt, ha otthon legalább 20 pár sorakozik az előszobában. Tudja, hogy nincs pénze és spórolnia kéne, de egyszerűen képtelen ellenállni. Õ az, aki azzal vigasztalja magát, hogy a sok munkáért cserébe megérdemli, hogy vegyen magának valamit.

Hiszen ez az egyetlen dolog, ami boldoggá teszi. Csakhogy így elfolyik a pénz! Ha sikerül is olykor visszafognia magát, spórolni sose tud.

Elélek száraz zsemlén és vízen...

A gyűjtögető típus megbízható és gyakorlatias. Viszont rettentő spórolós. Azonban ha megkérdezed, konkrétan mire gyűjt, nem  tud neked válaszolni. Csak úgy gyűjt. Néha azzal vigasztalják magukat, hogy nagyobb dologra, lakásra, autóra.De legtöbbször nincs is cél,  nincs kinézett ruha. Esetleg ködös távlati tervek. Ezek megvalósulásáig a család minden tagja kénytelen az elvárt megszorítások szerint élni. Se étterem, se mozi, se egy hosszú hétvége, a nyaralásról nem is beszélve. Évek telhetnek el közös élmények nélkül! Ez pedig egyértelműen a család rovására megy!

Mire pedig összegyűlik az elegendő összeg, sokszor már késő. Nem lesz kivel elkölteni.

Ez nekem jár!

A racionális típus tökéletesen átlátja a pénzügyeit. Nem esik túlzásokba, csak annyit költ, amennyit megengedhet magának. Ha mégis túlköltekezik, akkor utána tud okosan spórolni és nem kerül mínuszba.

Hallgat az ösztöneire, megérzéseire, amik nem is hagyják cserben. Ha azonban az érzései elnyomják a józan ész szavát, akkor bajba kerülhet.

Szerző Lipa Blanka

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

magyarnemzet.hu

Szoboszlai barátja tett róla, hogy Liverpoolban már ne reménykedjenek

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANIMÉKER

Újabb helyen lehet majd gyógyszert venni

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANIMÉKER

Krausz Gábor újragondolta a magyarok kedvenc ételeit egy hotelben, ahol kamatmentes részletfizetés is van

MANIMÉKER

Nyugdíjjogosultság: tényleg lehet szolgálati időt vásárolni?

MANIMÉKER

A szó elszáll... Ezért éri meg eltartási szerződést kötni

MANIMÉKER

Tiéd lett az 1 milliárd 310 millió? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai