Szentkirályi Alexandra visszalép, kéri támogatóit, hogy Vitézyre és a Fidesz–KDNP-listára szavazzanak

POLITIK
Létrehozva: 2022.12.25.

Pontosan mit is ünneplünk karácsonykor?

Utánanéztünk, honnan ered ez a szokás, mit ír róla a Biblia és milyen tévhitek élnek ezekkel kapcsolatban az emberek fejében.

A betlehemi játékok bárki által könnyedén feleleveníthető szereplői a pásztorok, a három napkeleti bölcs, a jászol, ami egy istállóban áll, a Kisjézus és az éjszakai eget bevilágító csillag. Ezek mára a karácsony jelképei lettek. Pedig valójában Jézus nem istállóban, nem decemberben, nem szenteste és nem éjszaka született, a bölcsek nem bölcsek és nem is hárman voltak, a csillag pedig nem is csillag volt.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Mit is ünneplünk december 24-én?

A szenteste valójában még az advent része. Ez a karácsony előestéje, az ünnepekre való felkészülés napja. A keresztény vallást gyakorló családok például ezen a napon böjtölnek és istentiszteletre mennek. A böjtöt tartók ezen a napon az éjféli mise előtt csak növényi eredetű ételt ettek, jellemzően babot, lencsét, diót, almát, mézet, vagy mákot.

Mit ünneplünk december 25-én?

Jézus születésének napját, pedig valójában nem is ezen a napon született. Azért ezt a napot „jelölték ki” Jézus születésnapjának, mert az ókorban ezen a napon több pogány ünnep is volt. Rómában december 25-én volt például Saturnus (Saturnalia), a földművelés istenének ünnepe, a Mithrásznak, a felkelő nap istenének születésének napja és a téli napforduló ünnepe is. Mivel könnyebb volt úgy elfogadtatni a néppel egy keresztény ünnepet, ha aznapra amúgy is esett egy pogány ünnep, december 25-e lett Krisztus születésének napja, amit I. Gyula pápa nevezett ki annak. A karácsonyt magát egyébként a IV. században, a kereszténység államosításakor nyilvánították hivatalos ünneppé.

Mit ünneplünk december 26-án?

Szent Istvánt, no nem a királyt, hanem az első vértanút. A történet szerint Szent Istvánt a jeruzsálemi zsinagóga elöljárói Jézus istenségnek való hirdetése miatt a város szélén agyonkövezték. Emiatt a hívők kr.u. 36-ban az apostolok segédévé választották. A néphagyományban pedig István napja az egészség és a termésvárás napja volt.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

De akkor mikor is született Jézus?

Mivel a Bibliában egy szó sincs Jézus születésnapjának dátumáról ezért nem tudni pontosan. Annyi biztos csak, hogy nem decemberben. Elméletek szerint inkább március 25-én, vagy január 6-án, esetleg november 25-én.

Hányan voltak valójában a bölcsek, és kik voltak ők?

Királyok semmiképp. A tükörfordítás szerint (magoi) iskolázott emberek, pogány varázslók, mágusok, gyógyítók, papok, csillagászok, egyszóval valamilyen bölcs emberek voltak, és valószínűleg nem is hárman. Ezt egyrészt onnan tudni, hogy a Gáspár, Menyhért és Boldizsár nevek csak a VII. század óta léteznek, vagyis Jézus születésének idejében még nem léteztek. Másrészt az írások csak a három ajándékról szólnak - tömjén, mirha, arany - és nem a három napkeleti bölcsről. További érdekes tény, hogy nem a jászolban látták meg a bölcsek a kis Jézust, hanem már bent a házban. Ráadásul évekkel a születése után, József és Mária ugyanis valószínűleg még a családjával élt Betlehemben a látogatáskor és a kisfiú ekkor már nagyjából kétéves lehetett.

Hol született Jézus?

Nem egy fogadóban, az eredeti görög nyelvben a "kataluma" szó ugyanis nem egy klasszikus értelemben vett motelt, hanem amolyan vendégszobát jelent. Akkoriban a legtöbb házban volt egy ilyen helyiség a rászorulóknak fenntartva. Az is biztos, hogy nem istállóban született, mivel erre vonatkozó említés sincs a Bibliában. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a rokonaiknál szült Mária, egy olyan magánházban, ahol azok az állataikat is tartották. Ezen kívül még annyit lehet tudni, hogy nem éjszaka született Jézus. A Bibliában ugyanis van egy utalás arra, hogy Józsefék már jóval Krisztus születése előtt néhány nappal a városba értek. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a népszámlálás is több napig tartott.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)

Mi lehetett a Betlehemi csillag, amit a bölcsek és a pásztorok is követtek?

Egyes feltételezések szerint a 75 évente megjelenő Halley-üstökös. Mások szerint a Jupiter és a Ruegulus találkozása, amolyan bolygó együttállás. 

 

origo.hu

Sokkot kaptak a tudósok, amikor meglátták, mit öklendezett fel a tigriscápa

ripost.hu

Ez gyors volt, Szoboszlai rengeteg csapattársát küldték el

borsonline.hu

Nagyon furcsán hangzik, ami kiderült Debreczeni Zita és Gianni fiáról, főleg egy olyan családban, mint az övék

vg.hu

Nem volt jó ötlet Zelenszkijtől felbosszantani Kínát

ripost.hu

Bajban a népszerű magyar zenekar, a rendőrség már nyomoz

mandiner.hu

Román történész üzent a magyaroknak Trianon évfordulóján

ripost.hu

Ez gyorsan ment: Jürgen Klopp megtalálta új csapatát, már alá is írt nekik

astronet.hu

Nagy nyári horoszkóp 2024.: szerelem, pénz, szerencse

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

ripost.hu

Kőkemény kvíz: nagyanyáink még tudták, ma már szinte senki sem ismeri ezeket a szavakat

ripost.hu

Újabb buszbaleset történt Budapest mellett, jelenleg is nagy erőkkel folyik a mentés

ripost.hu

„Sajnos ez az igazság” – tovább dagad a botrány az elhunyt Berki Krisztián miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Te nyerted meg a 2,7 milliárd forintot? Ezek az ötöslottó nyerőszámai

MANI

Kiderült, kinek a pénzére utaznak a kiberbűnözők - meglepő, de nem az idősekére!

MANI

Fontos határidő jár le: eddig van idő nyilatkozni!

MANI

Erre figyelj nyaralás előtt és alatt: nem csak az akciókkal lehet pénzt spórolni!

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!