kulcsár edina
A csalán a régi idõk gyógyszere. Nagyanyáink nagy becsben tartották csípõs mivolta ellenére is. Szedték, szárították, felhasználták és kincsként tekintettek rá. De vajon miért? Mire jó a csalán?
Immunerősítésben, fogyókúrában, de még a menstruációs fájdalmak elmulasztásában is segítséget nyújthat a jótékony csalán. Persze szúr, és némelyik faj csípése, mint például a jávai, akár egy évig is okozhat fájdalmat. Szerencsére azonban ezzel itthon nem találkozhatunk.
Viszont annál fontosabb tudnunk, hogy a csalán levelei béta-karotint, C-, B-, és K-vitamint, flavanoidokat, klorofillt, vasat, kálciumot és káliumot is tartalmaznak. Főzés közben azonban elveszíti a hangyasavat tartalmazó mirigyszőreit, ezért könnyen fogyaszthatóvá válik. Igazi mentőöv lehet a szervezet felfrissítésére. Ne szidjuk, inkább szedjük!
- A csalánkezelés eltünteti a tinédzserek pattanásait, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos. Jó például az övsömör és az ekcéma gyógyítására.
- A csalánt külsőleg is használják gyógyításra. Például aranyeres bántalmakra, borkiütésre.
- Friss hajtásokból tejjel frissítő turmixot készíthetünk. A pépes anyagot belekeverhetjük tejfölbe, joghurtba, kefirbe és körözöttbe. Színezhetünk vele gyúrt tésztát, palacsintát, gombócot. Tojással elkeverve, jól fűszerezve kiváló töltelék különböző tésztákba.
- A csalánsalátát a fejes salátának megfelelően ízesíthetjük, tálalhatjuk, de keverhetünk hozzá hagymát, ill. más zöldséget is.
- Nagyon jó a csalánleves és a főzelék. A levest a sóskaleveshez, a főzeléket a parajhoz hasonlóan főzzük. Akár levesnek, akár főzeléknek készítjük, először egy-két percig lobogva fövő vízben puhítsuk, csak azután turmixoljuk vagy vágjuk apróra. Ha nyersen vajban vagy margarinban megpároljuk, és jól elkeverjük, pépes krémet kapunk.
- Ha erősen hullik a hajunk, akkor főzzünk 200 g csalánlevelet, fél liter ecetet és egy liter vizet fél órán át. Hetente háromszor masszírozzuk fejbőrbe a langyos főzetet.
- Fogyasszunk napi egy csésze friss csalánból készült teát a köhögés megszüntetésére. Szintén hatásos, ha éjszakára zsírral megkent kendőt rögzítünk a mellkasunkra.
- Csalánból kitűnő ételek készíthetők. Igen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban. Különösen tavasszal ajánlatos fogyasztani. Szedhető nyáron is, de csak a zsenge leveleit használjuk. Tápértéke a virágzás előtt a legnagyobb.