Létrehozva: 2020.06.30.

Bálint György megszökött a koncentrációs táborból

Az ország kertésze közel 101 éven át volt köztünk, élete pedig igencsak eseménydúsan telt. Sorozatunk második részében a második világháború alatt átélt nehéz időkről írunk.

A felhőtlen gyerekkor után fájdalmas évek következtek Bálint György életében. Az elemi- és középiskolát Gyöngyösön végezte el, 1941-ben pedig kertészmérnöki oklevelet szerzett a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián.

A huszadik század legsötétebb időszaka azonban őt és a családját sem kerülték el: zsidó származásuk miatt egyre több joguktól fosztották meg őket. Pótanyját, Mariska nénit is el kellett küldeni a háztól, mert a zsidótörvények értelmében a család nem tarthatott alkalmazottat.

Fotó: Ripost

Apja 67 évesen, 1942. július 23-án hunyt el, hosszú betegség után. Családja többi tagjának már keservesebb sors jutott: édesanyját egy szekéren vitték el a vonatállomásra, ám oda már nem jutott el. Amint a szekér kigördült az udvarból, az asszony megmérgezte magát – túl sok szörnyűséget hallott arról, mi vár a zsidókra a koncentrációs táborokban.

György abban az évben munkaszolgálatra került, két nővérét, Bözsit és Lilit Auschwitzbe hurcolták. Bözsi, az idősebb később átkerült Bergen Belsenbe, túlélte a haláltábort, negyvenévesen tért haza. Lili és annak tizenkét éves lánya Auschwitzben lelte halálát.

Az ország kertésze fiatalemberként, 23 évesen, 1942 telén vonult be munkaszolgálatra, amit csak a nővérei és az édesanyja miatt bírt ki – egyedüli férfiként élve akart kijutni a táborból, hogy eltarthassa a szeretteit. Zsidóként azzal szerzett megbecsülést a fogvatartói körében, hogy értett a cipekedéshez, a munkához, valamint síelni tanította a tiszteket és a családjukat.

A munkaszolgálatról először a mauthauseni, majd a gunskircheni koncentrációs táborba került, ahol az embertelen körülmények mellett a halálos betegséggel, a tífusszal is meg kellett küzdenie.

„A tífuszt a tetvek terjesztették. Mindannyian tetvesek voltunk, hiszen nem tudtunk rendesen mosakodni, csak néha egy-egy kútnál. (...) Én is elkaptam, de annyi erő maradt bennem, hogy a flekktífusz ellenére ki tudtam vonulni munkára. Ez a szó szoros értelmében életbevágóan fontos volt, aki ugyanis nem ment ki dolgozni, mert betegen feküdt, haldoklott, ott benn, a szénapajtában tarkón lőtték. Csak az tudott életben maradni, akinek a szervezete elviselte a betegséget, ez pedig nem volt könnyű, mert a flekktífusz elszívta az ember erejét. Egy jó hétig szenvedtem, azután csodával határos módon meggyógyultam” – írta Bálint gazda – A százéves kertész című könyvében.

Mauthausenbe kerülve biztos volt benne, hogy a halál már közel van: a táborban iszonyatos zsúfoltság volt, a gázkamrák csikorgó hangját és a folyamatos égett szagot pedig élete végéig nem tudta elfelejteni.

„Álmodtam ezekkel később, sőt, előfordul, hogy néha még most is. Nemrégiben voltam valahol, ahol ugyanazt a csikorgó hangot hallottam. Borzasztó volt, újra feltódultak az emlékek.”

Bár ő végül megúszta a gázkamrát, emlékezett, hogy a mauthauseni őrök teljesen kivetkőztek magukból, állatias módon viselkedtek, nem tekintették élőlényeknek a foglyokat. 40-50 nap után Gunskirchenbe szállították át, ahol az őrök mindenkit rendszeresen bántalmaztak.

Május 2-án, amikor már híre ment annak, hogy közelednek az amerikaiak, néhány társával együtt a szökés mellett döntöttek. 72 kilósan került a munkaszolgálatra, 42 kilóval távozott a koncentrációs táborból. A drótkerítésen át szöktek meg, majd találtak egy német autóbuszt, tele élelmiszerrel. Tudta, hogy a legyengült szervezetet nem szabad teletömni étellel, ezért csak néhány szem kekszet vett magához: azok a társai, akik nem tudtak parancsolni a gyomruknak, néhány órával később kínok-kínjai között haltak meg, pedig már szabad emberek voltak.

A háború után egy szanatóriumba került Bad Schallerbachba, ahol lassan megerősödött a szervezete. A Braun vezetéknevet ezután Bálintra változtatta, majd egy vonat tetején, életveszélyes módon utazott haza Magyarországra, Sopronba, majd onnan Gyöngyösre, ahol azzal kellett szembesülnie, hogy a család házát elvették tőlük. Halmajra ment, a másik családi birtokra, ám már az a major is idegen kézbe került. A falubeliektől visszakapta az általuk ellopott holmikat, köztük azt az íróasztalt is, amin haláláig dolgozott.

Az íróasztal, amit még a szülei házából hozott el. (Fotó: Ripost)

Ekkor tudta meg, hogy a családjából egyedül Bözsi nevű nővére élte túl a szörnyűségeket, de kint ragadt Svédországban. A Vöröskereszt fél évvel később hozta haza őt, de különös módon sosem beszéltek egymással az átélt szörnyűségekről.

„Én sem mondtam semmit a borzalmakról. Nincs erre magyarázat, talán csak a szégyenérzet. Szégyenérzet amiatt, hogy egy józan, egészséges, munkaképes embert mások nem tekintenek embernek...”

Következik: Négyszer vett el három nőt az ország kertésze

origo.hu

Gulácsi Péter mindent elveszített

origo.hu

Végleg szakíthatott L.L. Junior és 18 évvel fiatalabb barátnője

life.hu

Harry herceg sírva fakadt: újabb pofont kapott a királyi családtól

vg.hu

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be és nem lesz bennük eladó

vg.hu

Ezt nem várta senki: újabb rendkívüli üzemanyagár-változást jelentettek be Magyarországon – véget ért az általános árcsökkentés

origo.hu

Joe Biden egy 17 perces interjú során 15 hazugságot mondott

astronet.hu

Bölcsesség és Győzelem angyala védelmez minket május 11. és 15. között

ripost.hu

Rózsaszínre festette az eget a sarki fény! Ha lemaradtál róla, van egy jó hírünk: ekkor lesz újra látható - Galéria!

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Saját fia leplezte le Zámbó Jimmy nagy titkát - Videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

LELKIZŐ

"Ez egy borzalom" - sokkoló levelet kapott a TV2 kilakoltatott sztárja

LELKIZŐ

Szomorú évforduló: Szívszorító, ami most elhangzott Berki Krisztián sírjánál – fotó

LELKIZŐ

Itt a vége: Kilakoltatják a TV2 fiatal sztárját és teljes családját

LELKIZŐ

Kimondta a bíróság Bódi Guszti válását: "Most már valamennyivel könnyebb"

LELKIZŐ

Vilmos herceg újabb részleteket árult el a rákkal küzdő Katalinról

LELKIZŐ

Szívszaggató: Avicii halálának évfordulóján elhunyt az egykori szerelme

LELKIZŐ

Szívszorító fotó, a temetőből jelentkezett Vajna Timi

LELKIZŐ

Két éve nem lépett már színpadra Tompos Kátya – galéria