KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.03.

Újabb ukrán korrupciós botrány: őrizetbe vették Zelenszkij tanácsadóját

A kormány intézkedései ellenére Ukrajnában továbbra is burjánzik a rendszerszintű korrupció. Most épp 900 millió forintnak megfelelő összeget loptak el.

Korrupciós bűncselekmények és sikkasztás gyanúja miatt őrizetbe vették Volodimir Zelenszkij elnöki hivatalának egyik vezető tanácsadóját. Az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SZAP) tájékoztatása szerint az őrizetbe vett tisztségviselő 900 millió forintnak megfelelő hrivnyát lopott el az Ukrán Vasúthoz (Ukrzaliznicja) köthető túlárazott beszerzéseken keresztül - írja a Kyiv Independent ukrán hírportál.

Újabb ukrán korrupciós botrány: őrizetbe vették Zelenszkij tanácsadóját 

Volodimir Zelenszkij őrizetbe vett tanácsadóját Artem Shylo néven azonosította az ukrán sajtó. Az ügyészség tájékoztatása szerint a 33 éves tisztségviselő létrehozott egy kamucéget Bulgáriában, aminek segítségével mesterségesen felfújt áron szerzett be Üzbegisztánból vásárolt transzformátorokat az ukrán állami vasúttársaság számára. Az eredeti ár és a beszerzési ár különbözetét - nagyjából 95 millió hrivnyát - pedig zsebre vágta. 

A NABU nyomozóinak nagyjából 53 millió hrivnyát (az okozott kár kicsivel több mint felét) sikerült lefoglalnia azokról a bankszámlákról, melyeken keresztül Shylo becsatornázta magához az elsikkasztott pénzt. Rajta kívül még négy embert vettek őrizetbe a "széleskörű korrupciós programban" való részvétel gyanújával.

Zelenszkij őrizetbe vett tanácsadója korábban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) számítógépes bűnözéssel foglalkozó osztályán, később pedig a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemmel foglalkozó főosztály vezetőjeként dolgozott. Ezzel kapcsolatban több ukrán lap is kiemelte, hogy Shylo már a titkosszolgálati karrierje során korrupciógyanúba keveredett: a szolgálati ideje alatt több mint 4 millió dolláros ingatlanvagyonra tett szert.

Ukrajnában szinte minden hétre jut egy hasonló kaliberű korrupciós botrány, ami jól mutatja: a kormány határozott lépései ellenére továbbra is burjánzik a rendszerszintű korrupció az országban.  Ezt igazolja egy, a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség által végzett novemberi felmérés, amely szerint az orosz–ukrán háború után a magas szintű korrupció áll a második helyen az ukránok fő problémái között. A lakosság 87,9 százaléka és a vállalkozások 81,3 százaléka szerint emelkedett a sikkasztások szintje az országban a 2022-es mértékhez viszonyítva. Sokan ebben Volodimir Zelenszkij felelősségét is látják, ugyanis a válaszadók mintegy 50 százaléka úgy gondolja, hogy a korrupció leküzdése az elnök és hivatalának a felelőssége.

Mielőtt Moszkva 2022 februárjában támadást indított volna Kijev ellen, Ukrajna folyamatosan ott szerepelt a világ legkorruptabb országainak toplistáján. A háború kirobbanása után azonban a nyugati sajtóorgánumok és befolyásos közszereplők varázsütésre a szabadság és a demokrácia bástyájaként kezdték el beállítani az országot. Az ukrajnai korrupció mértéke azonban továbbra is aggodalomra ad okot, és jelentősen akadályozhatja az ország európai uniós csatlakozási szándékát.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, miért romlott meg a kapcsolat Kulcsár Edina és édesanyja között

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

metropol.hu

Petra a HEL-es srácokkal együtt ment edzeni

hirtv.hu

Oroszország úgy veszi, hogy a NATO hadgyakorlata egyértelmű jele annak, hogy az észak-atlanti hadsereg beszáll a háborúba + videó

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

ripost.hu

Borzasztó busztragédia: 20 ember meghalt, szakadékba zuhant egy autóbusz

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

ripost.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

"A világ legkísértetiesebb otthonában élek – tele van elátkozott babákkal, sírkövekkel és koporsókkal"

KÜLFÖLD

Kitálalt a bennfentes: Kim Dzsong Un évente 25 szűz lányt választ ki, hogy szolgálják őt

KÜLFÖLD

Hátborzongató: az ikerlányokba szállt halott testvéreik szelleme

KÜLFÖLD

Az anya azt hitte, súlyos refluxa van: kiderült, csak 6 hónapja van hátra