KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.05.

Szlovákia hamarosan teljesen légvédelem nélkül marad

Hatalmas bajban Magyarország szomszédja.

Magyarország északi szomszédja teljesen légvédelem nélkül maradhat, miután Olaszország bejelentette, hogy hamarosan visszahívja az ideiglenesen Szlovákiába telepített légvédelmi rendszereit - jelentette a helyi sajtó. Robert Fico szlovák miniszterelnök egyértelműen az előző kormányt tette felelőssé a kialakult válsághelyzetért.

Operational deployment of MAMBA
Hatalmas bajban Magyarország szomszédja: Szlovákia hamarosan teljesen légvédelem nélkül marad

Az orosz-ukrán háború kirobbanása után Eduard Heger korábbi szlovák kormányfő az ország teljes rakétavédelmi rendszerét eladományozta Ukrajnának, hogy segítse Kijevet az orosz agresszió elleni védekezésben. Az Ukrajnának akkor átadott S-300-as légvédelmi rendszert Szlovákia még 1993-ban, Csehszlovákia felbomlásakor örökölte meg. Az eredetileg Nyitrán állomásozó S-300-as üteg több szállítójárműből, parancsnoki egységből, radarral felszerelt járműből és kilövőegységből tevődött össze. A rendszer 48, némileg modernizált rakétát tartalmazott.

A fegyveradomány miatt légvédelem nélkül marad Szlovákiába először amerikai Patriot rakétákat telepítettek a NATO-szövetségesek, amit közel egy évvel ezelőtt olasz gyártmányú SAMP/T Mamba légvédelmi rendszerre cseréltek le Róma jóvoltából. 

Jelenleg 145 olasz katona szolgál Szlovákiában, akik a SAMP/T Mamba légvédelmi rendszert kezelik. A kontingens állomáshelye a Pozsonytól északra található Malacky (Malacka) katonai légibázison van, de hamarosan az egész egységet kivonják az országból, mert az olaszoknak "máshol van rá szüksége". 

"Az előző kormány először egy működőképes, masszív orosz Sz-300-as rakétavédelmi rendszert adományozott Ukrajnának. Aztán egy ideig itt voltak az amerikai Patriotok, de azokat már elvitték, és most az olaszok is távoznak. Kérdezem, ki a fene fogja most megvédeni az atomerőműveinket?" 

- fogalmazott Robart Fico, aki hozzátette, hogy az olasz kormány értesítette őket arról, hogy a kölcsönbe adott légvédelmi rendszert most más helyszínre szándékoznak áthelyezni.

Szlovákia új kormánya korábban többször kijelentette, hogy nem támogatja a további fegyverszállításokat Ukrajnának. A Robert Fico vezette kabinet 2023. november 8-án elutasított egy újabb, összesen 40,3 millió euró értékű katonai segélycsomag átadását Ukrajnának. Ezt a csomagot még az előző védelmi minisztérium hagyta jóvá. A kormány álláspontja szerint az ország azért nem tud további védelmi támogatást nyújtani Ukrajnának, mivel saját védelmi képességeinek fenntartása a prioritás.

Szlovákia kizárja annak lehetőségét, hogy szlovák katonákat küldjön Ukrajnába – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök néhány napja ismét Pozsonyban a kabinet és a kormány biztonsági tanácsának ülése után, ismertetve Pozsony álláspontját még a Párizsban kedden megrendezésre kerülő, Ukrajna megsegítésének témájában összehívott támogatói konferencia előtt.

„Abban egyeztünk meg (a kormány és a biztonsági tanács ülésén), hogy soha nem adunk be szlovák katonák Ukrajnába küldését célzó javaslatot” – jelentette ki Robert Fico, akinek szavait a TASR szlovák hírügynökség idézte.

Hozzáfűzte:

Szlovákia nem fog kétoldalú alapon olyan ajánlatot tenni Ukrajnának, amely azt célozná, hogy egy ilyen együttműködés keretében szlovák katonákat küldjön Ukrajna területére.

Megjegyezte: kormánya ugyanakkor tiszteletben tartja más NATO vagy EU tagországok esetleges ilyen irányú lépéseit.

Robert Fico a Párizsba keddre összehívott találkozót „haditanácsnak” nevezte, s rámutatott: annak téziseiből kitűnik, hogy több NATO és EU tagország annak lehetőségét fontolgatja, hogy kétoldalú megállapodások keretében katonákat küldjön Ukrajnába.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az ilyen jellegű kétoldalú megállapodások óriási biztonsági kockázatot jelentenek, s a külföldi katonák ukrajnai jelenléte Szlovákia számára is biztonsági kockázatot jelent.

A szlovák miniszterelnök megismételte azon korábban tett kijelentését is, miszerint az Ukrajnában zajló konfliktusnak nincs katonai megoldása.

Elmondta: országa továbbra is a polgári, illetve az „emberéletben kárt nem okozó” segítségnyújtásra fog összpontosítani. Ez utóbbival kapcsolatban kifejtette: Szlovákia továbbra is segít Ukrajnának az aknamentesítésben, de nem fog fegyvereket vagy lőszert szállítani a szomszédos országba.

Robert Fico a párizsi találkozóval összefüggésben azon véleményének is hangot adott, miszerint annak tézisei azt bizonyítják, hogy Ukrajnában „távolról sem úgy zajlanak a dolgok, ahogy azt várták.”

Leszögezte, hogy a Nyugat Ukrajnával kapcsolatos stratégiája csődöt mondott. Hozzátette: bár „a hideg futkos a hátán” a találkozó téziseivel kapcsolatban, mégis elmegy a találkozóra, hogy ott konstruktív légkörben tárgyaljon.


 

 

origo.hu

Az összes légióst és több magyar játékost is elküldött az NB I kiesője

ripost.hu

Áll a bál Moszkvában: Sztankovicsnak máris hadat üzentek

mindmegette.hu

Eltűnhet a föld színéről a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

ripost.hu

Ledöbbentek a rajongók: elképesztő dolog derült ki Michael Jacksonról

magyarnemzet.hu

Tompos Kátya elénekelte a kedvenc dalát, és ezt most bárki megnézheti + videó

ripost.hu

Ne dobd ki a banánhéjat, mert aranyat ér, mutatjuk, mit kell vele tenni

travelo.hu

Retro hangulatú éjszakai vonat jár Budapestről a horvát és szlovén tengerpartokra

ripost.hu

Ez most jól jön, Szoboszlai óriási előnybe került a Liverpool edzőjénél

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt helyesen megoldod, az emberek felső 2 százalékába tartozol

ripost.hu

Ugrik a Porsche, új autót kap Gulácsi Péter és Orbán Willi

ripost.hu

Tömegkarambol a 7-es főúton, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

5 évig szenvedett: Szexrabszolgaként tartottak fogva egy 12 éves lányt

KÜLFÖLD

5 konkrét terv, amivel a Nyugat háborúba sodorhatja Európát

KÜLFÖLD

Dől a nyugati hadianyag Ukrajnába, újabb segélyt küld Amerika

KÜLFÖLD

Rémisztő kijelentést tett Macron párttársa, kockáztatják a totális háborút

KÜLFÖLD

Rendőrök lepték el az utcát, szörnyűség nyomait rejtette egy lakás

KÜLFÖLD

Íme Hitler szolgálólányainak dermesztő világa

KÜLFÖLD

Képmutatásból jeles: Emmanuel Macron az orosz szankciók ellen lobbizik

KÜLFÖLD

Súlyos beteg egy ötéves kisfiú: 5 százalék esélye van az életre