KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.05.

New York Times: a CIA teljesen behálózta Ukrajnát

Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) bevonása nélkül ma nem születik fontos politikai vagy katonai döntés Ukrajnában.

Elképesztően részletgazdag cikket közölt az amerikai hírszerzés ukrajnai tevékenységéről a New York Time amerikai napilap online kiadása. A portál beszámolója szerint a CIA jelenleg 12 titkos kémbázist üzemeltet ukrán földön, amelyek agyközpontként működnek és kiemelten fontos szerepet töltenek be a katonai és politikai döntéshozatalban. A Times úgy értesült, hogy ezek a létesítmények közvetlen kapcsolatban állnak Washingtonnal, elsősorban az Egyesült Államok előretolt helyőrségeként működnek, másodrészt viszont innen látják el kritikus hírszerzési információkkal Kijevet az Oroszország elleni hadműveleteihez.

Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) bevonása nélkül ma nem születik fontos politikai vagy katonai döntés Ukrajnában.

A New York Times cikke szerint a CIA és az Ukrajnai Védelmi Hírszerzés (DIU) közötti partnerség 2014. februárjában kezdődött, miután Viktor Janukovics elnök megbukott és Oroszországba menekült. A kormányváltást követően az új ukrán kémfőnök, Valentyin Nalivaicsenko állítólag felhívta az amerikai és brit kollégáit, hogy segítséget kérjen tőlük a hírszerzés újjáépítéséhez, a nyugati partnerek pedig szíves örömest belementek a dologba. "Ezzel kezdődött minden, Kijev azóta Washington egyik legfontosabb hírszerzési partnerévé vált a Kreml ellen” – fogalmazott egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő a Timesnek.

Miután az amerikai hírszerzés megvetette a lábát Ukrajnában, a CIA és az ukrán partnerszervezetek kapcsolata nagyon hamar elmélyült. 2015-ben például az ukrán katonai hírszerzés akkori vezetője, Valerij Kondratyuk több tucat szigorúan titkos dokumentumot adott át az orosz haditengerészet északi flottájával és nukleáris tengeralattjáró-terveivel kapcsolatosban az amerikaiaknak. 

Ezt a bizalmat meghálálva a CIA 2016-ban megkezdte az úgynevezett 2245-ös ukrán kommandós elitegység kiképzését, ami mélységi akciókat hajtott végre az orosz szakadár területeken. Emellett pedig a mai napi jelen van Oroszországban, Kelet-Európában, Kubában és más olyan helyeken, ahol az oroszok jelentős befolyással rendelkeznek. Ez az egység hajtotta végre többek közt az Arsen Pavlov orosz parancsnok elleni merényletet, akit 2016-ban egy liftben robbantottak fel Donyeckben. Kirill Budanov tábornok, aki jelenleg az ukrán katonai hírszerzés vezetője, korábban a 2245-ös alakult tagja volt, és elsőosztályú CIA kiképzésben részesült.

A Times cikke szerint a háború 2022-es kirobbanás után a CIA totálisan átvette az irányítást Ukrajnában. Az elmúlt két évben az amerikai hírszerzés többek közt létrehozott egy kémbázis-hálózatot az orosz határ közelében, amely mindenféle információt gyűjt Oroszországról, valamint koordinálja az ukrán csapatokat. Az amerikai kémek innen jelölik ki az orosz célpontokat, amelyekre aztán az ukránok csapást mérhetnek. A létesítmények föld alatti bunkerekben alakították ki, és a legmodernebb kommunikációs berendezésekkel és nagy számítógépes szerverekkel szerelte fel őket. Ezek az eszközök állítólag orosz, fehérorosz és kínai műholdak feltörésére is alkalmasak.

A New York Times külön kiemelte, hogy William Burns, a CIA vezetője néhány hete titokban Kijevbe látogatott - a háború kirobbanása óta immáron 10. alkalommal - és átfogó tárgyalásokat folytatott az ukrán kormány és a hadsereg vezetőivel.

Tavaly év végi hír, hogy Mike Pompeo, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) korábbi vezetője Ukrajna legnagyobb telekommunikációs cégének igazgatója lett.

A Kyivstar közleménye szerint Pompeo „független, nem ügyvezető igazgatóként” csatlakozott a vállalathoz, ahol a befektetési lehetőségek felkutatása az első számú feladata - jelentette a Bloomberg amerikai hírügynökség.

 

Mike Pompeo, a CIA korábbi igazgatója, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

A Kyivstar az ukrán telekommunikációs piac legnagyobb szereplője. A 1994-ben alapított magáncégnek nagyjából húsz millió ügyfele van az országban. A vállalatot korábban 47 százalékban tulajdonolta az orosz Alfa Group, jelenleg viszont a holland székhelyű VEON multinacionális távközlési vállalat a többségi tulajdonosa. 

Kaan Terzioglu, a VEON-csoport vezérigazgatója azt mondta, hogy a vállalat nagyon várja már azt a „tudást és tapasztalatot”, amellyel Pompeo hozzá tud majd járulni a telefontársaság ukrajnai működéséhez. Hogy Pompeo pontosan mit tud majd adni a cégnek, az egyelőre nem világos, hiszen a CIA korábbi igazgatójának semmilyen telekommunikációs tapasztalata sincs. Az egyetem elvégzése után az amerikai hadseregben szolgált harckocsiparancsnokként, 1996 és 2006 között a Thayer Aerospace űrkutatási vallatnál volt vezető beosztott, 2011 és 2017 között Kansas állam kongresszusi képviselője volt. Donald Trump korábbi amerikai elnök pedig 2016-ban először a CIA igazgatójának, majd 2018-ban külügyminiszternek nevezte ki.

Fontos elmondani, hogy miután Joe Biden amerikai elnököt beiktatták a hivatalába, Mike Pompeo az Ukrajnának nyújtott katonai támogatások egyik leghangosabb támogatójává vált.

Mike Pompeo érkezésével párhuzamosan a VEON azt is bejelentette, hogy teljes mértékben kilépett az orosz piacról, és a múlt hónapban befejezte a leányvállalatai eladását az országban. A holland multinak jelenleg Ukrajnában, Üzbegisztánban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Pakisztánban és Bangladesben vannak érdekeltségei.

A VEON továbbá ígéretet tett arra, hogy a következő három évben 600 millió dollárt fektet be Ukrajnában, és elindítja az „Invest in Ukraine NOW!” elnevezésű programját, amellyel „Ukrajna helyreállítása és újjáépítése iránti elkötelezettségét” kívánja kifejezni.

Pompeo kinevezése kapcsán érdemes elmondani, hogy a világ nagy pénzügyi befektető cégei és pénzintézetei egyre többet beszélnek Ukrajnáról és a háború utáni újjáépítésről. Már látszik, hogy Ukrajnában nemcsak a spekulánsok és a nagy hadiipari konszernek nyerészkednek, hanem a befektetési alapok is ott állnak a sorban és megpróbálnak kiszakítani maguknak egy szeletet a tortából. Egyes vélemények szerint az ukrán vezetés egyenesen kiárusítja Ukrajnát a nyugati érdekeknek.

A világ egyik legnagyobb pénzintézete, a BlackRock elnök-vezérigazgatója, Larry Fink egy korábbi interjúban el találta mondani, hogy  már régóta dolgoznak azon, hogy Ukrajnában a háború után szerepet kapjanak. Nem is akármilyen Ukrajnát képzelnek el, hanem egy „nyitott társadalmat”.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

vg.hu

Durva csapás lenne a nyugati cégeknek, ha Oroszország visszavágna a vagyonelkobzásért

metropol.hu

Most aztán foghatja a fejét Marco Rossi: Ádám Martinról van szó

hirtv.hu

Magyar Péter nemcsak hergeli híveit a jobboldali sajtó ellen, de már propagandistákat is felvenne

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

VV Virág luxusmárkával villog, durván nekimentek a kommentelők

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

"A világ legkísértetiesebb otthonában élek – tele van elátkozott babákkal, sírkövekkel és koporsókkal"

KÜLFÖLD

Kitálalt a bennfentes: Kim Dzsong Un évente 25 szűz lányt választ ki, hogy szolgálják őt

KÜLFÖLD

Hátborzongató: az ikerlányokba szállt halott testvéreik szelleme

KÜLFÖLD

Az anya azt hitte, súlyos refluxa van: kiderült, csak 6 hónapja van hátra