KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.19.

Polgárháborús állapot kezd kialakult Amerikában az illegális migráció kezelése miatt

Tagállami és szövetségi fegyveres hatóságok feszültek egymásnak az amerikai-mexikói határon az illegális migránsok miatt. A kialakult helyzet gyulladásponthoz közeli.

Klasszikus értelemben vett polgárháborús állapot alakult ki a Texas állambeli Eagle Pass városban, ahol a szövetségi ügynökségek és a tagállami hatóságok már a törvényeket sem tartják be, csak hogy ők gyakoroljanak hatalmat a mexikói-amerikai határ felett. Nagyon leegyszerűsítve a helyzet úgy néz ki, hogy a Joe Biden irányítása alatt álló szövetségi határőrség az összes illegális migránst beengedné az országba, a texasi Nemzeti Gárda viszont egyet sem, a szemben álló felek pedig mindent megtesznek az akaratukat érvényesítése érdekében. A két hatóság között mostanra annyira feszültté vált a helyzet, hogy a kötelező érvényű bírósági döntéseket sem tartják be, sőt, már az is előfordult, hogy páncélozott járművekkel akadályozták a másikat. Szakértők szerint elég egyetlen szikra, hogy a feszült helyzet tovább eszkalálódjon.

A texasi Nemzeti Gárda katonai lezárták az amerikai-mexikói határt a szövetségi ügynök elől

A méltán híres Spectator magazin által csak "apró polgárháborúnak" nevezett helyzet azután robbant ki, hogy Texas állam tisztségviselői megtiltották a szövetségi határőrség ügynökeinek, hogy bejussanak Eagle Pass határ menti területeire, azon belül is elsősorban az Shelby Park nevű közparkba. Ezt a területet a határőrség az elmúlt hetekben a migránsok állomásoztatására és feldolgozására használta. A szövetségiek miatt a park gyakorlatilag egy hatalmas migránsgettóvá változott, ahová folyamatosan áramoltak be az illegális bevándorlók. 

Ebből lett elege Texas államnak, és a hét elején a Nemzeti Gárda katonái átvették a hatalmat a park fölött. A szövetségi ügynököket kiszorították, a terület Mexikó felőli határára szögesdrótból falat emeltek, az illegális migránsokat pedig módszeresen letartóztatták. Michael Perry, a Nemzeti Gárda szóvivője elmondta, hogy az intézkedés célja a migránsok illegális átkelésének megakadályozása volt. A döntéssel egy időben a Texas állam tisztviselői azt is megakadályozták, hogy a határőrség hajói járőrözzenek ezen a területen.

Texas állam "területfoglalása" után az Igazságügyi Minisztérium arra kérte az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságát, hogy kötelezze Texast a határőrség visszaengedésére a Shelby Parkba. A tárca érvelése szerint az ügynökök kizárása akadályozza a járőrözést és a sürgősségi segítségnyújtást a rászoruló migránsoknak.

Erre reagálva Ken Paxton texasi főügyész visszautasította a követelést, mondván: "A tények és a jog Texas mellett áll, és az állam továbbra is alkotmányos felhatalmazását fogja használni a területe védelmében."

A texasi Nemzeti Gárda által elfoglalt Shelby Park korábban hatalmas migránsgettóként működött

A Fehér Ház szóvivője, Angelo Fernández Hernández pénteki nyilatkozatában az Eagle Pass-i eseményekről kijelentette, hogy Texas jogtalanul jár el, és a határ átpolitizálására törekszik.

Joaquín Castro, Texas állam demokrata párti képviselője szerint "a texasi tisztviselők a texasi Nemzeti Gárdát használják fel, hogy beavatkozzanak a szövetségi feladatokba, ezért Joe Biden elnöknek fontolóra kellene vennie a texasi Nemzeti Gárda föderalizálását."

Az Eagle Pass városban kialakult polgárháborús állapot jól mutatja, hogy elképesztő politikai szakadék tátong a republikánus vezetésű Texas állam és a Biden-kormány között a déli határon kialakult migrációs válság miatt. Texas egyre inkább arra törekszik, hogy saját kezébe vegye a mexikói-amerikai határ szövetségi hatáskörbe tartozó ellenőrzését, mert elégedetlen Washington határpolitikájával.

Az Egyesült Államok déli határán elfogott illegális bevándorlók száma 2022-ben és 2023-ban is meghaladta a kétmillió főt. Az USA belbiztonsági adatai szerint csak 2023 decemberében az amerikai határőrség több mint 200 ezer bevándorlót fogott el, akik illegálisan lépték át az USA-Mexikó határt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

vg.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb váratlan üzemanyagár-csökkenés jön napokon belül

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Arab nyelvű plakátokkal kampányolnak a német kereszténydemokraták

KÜLFÖLD

„Nem tudják megmondani mennyi időm van még” – Agydaganattal küzd az angyalarcú 19 éves lány

KÜLFÖLD

14 órán át nem jött a mentő, belehalt a rohamba a 19 éves fiú

KÜLFÖLD

Hátborzongató történet: egy nő hátából készített könyvborítót egy orvos!