KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.01.

Antiszemita támadás: felgyújtottak egy zsidó temetőt Bécsben

Az elmúlt hetekben ez már a harmadik antiszemita támadás az osztrák fővárosban.

Gyújtogatás miatt teljesen kiégett a bécsi központi temető zsidó részének díszterme, melynek külső falára több horogkeresztet is felfestettek az elkövetők - írja az Exxpressen osztrák hírportál. A lap beszámolója szerint a tűzoltókat szerda reggel riasztották a helyszínre, de mire kiérkeztek, a lángot nagyrészt maguktól kialudtak, így csak a parazsat kellett eloltaniuk. Személyi sérülés szerencsére nem történt, az anyagi kár azonban jelentős.

Antiszemita támadás: felgyújtottak egy zsidó temetőt Bécsben

A bécsi rendőrség azt közölte, hogy kezdetben nem volt egyértelmű, mi okozta a tűzet, de a helyszíni vizsgálatok nyilvánvalóvá tették, hogy gyújtogatás történt. Az elkövetők felkutatásában az osztrák hírszerzés, az Állami Alkotmányvédelmi és Terrorizmus Elleni Hivatal (LVT) munkatársai is részt vesznek.

A bécsi központi temető szerdán kiadott sajtóközleményében azt írta, hogy a zsidó díszteremben jelentős anyagi kár keletkezett, a történtek miatt pedig fokozott rendőri védelmet kértek mindenszentek és halottak napjára.

A zsidó temető dísztermének külső falára horogkeresztet festettek.

Alexander Van der Bellen szövetségi elnök egy közleményben fejezte ki mély megdöbbenését a gyújtogatás kapcsán. "Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt az antiszemita incidensek száma Ausztriában. Ennek véget kell vetni" - fogalmazott az államfő.

Karl Nehammer kancellár azt mondta, hogy "az antiszemitizmusnak nincs helye az osztrák társadalomban, és minden politikai és alkotmányos eszközzel küzdeni fognak ellene".

A gyújtogatás sorozatban már a harmadik nagyobb antiszemita támadás volt az elmúlt hetekben Bécsben. Múlt héten egy Palesztina-párti tüntetés résztvevői rángatták le az izraeli zászlókat egy zsinagógáról, néhány nappal korábban pedig egy kóser hentesbolt kirakatát törte be egy bevándorló fiatal, miközben „Allahu akbart” kiáltott.

A történtek kapcsán fontos elmondani, hogy a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadása után Ausztriában megemelték a terrorkészültségi szintet, és jelentősen megerősítették a zsidó intézmények rendőri védelmét.

Hétfőről keddre virradó éjszaka Párizs szinte valamennyi kerületében, valamint több elővárosban is Dávid-csillagok jelentek meg a zsidók tulajdonában lévő üzletek és a zsidók lakta házak falain. A párizsi ügyészség által közölt adatok szerint csak a 14. kerületben körülbelül hatvan Dávid-csillagot festettek fel ismeretlenek. A hatóságok gyűlöletbűncselekmény, valamint rongálás miatt indítottak nyomozást a történtek miatt - írja a Le Monde francia napilap online kiadása.

Párizs-szerte Dávid-csillagot festettek a zsidók házaira

A párizsi rendőrség közlése szerint a felfestett Dávid-csillagok mindegyike kék színű, a formájuk pedig szinte teljesen megegyező, ezért úgy vélik, egy jól szervezett csoport áll az antiszemita akció mögött. Jogi szakértők szerint az elkövetők maximum 4 év börtönnel és 30 ezer euró pénzbírsággal is büntethetőek.

 

„Ez a megjelölés az 1930-as évek és a második világháború folyamatait idézi, amelyek több millió zsidó kiirtásához vezettek”

 – írta sajtóközleményében a párizsi önkormányzat, melyben elítélték az „antiszemita atrocitásokat”.

A francia főváros több száz helyen bukkant fel kék Dávid-csillag

Anne Hidalgo párizsi polgármester azt mondta, hogy amint szembesült ezekkel az "aljas falfestéssekkel", felszólította az ügyészséget, hogy azonosítsa, emeljen vádat, és ítélje el a tettesek.

Emmanuel Grégoire, a párizsi önkormányzat első helyettese utasította a takarítószolgálatokat, hogy városszerte mossák le a Dávid-csillagokat. Valamint leszögezte, hogy "az antiszemitizmus továbbra is gyilkol, ezért soha nem hagyják abba ellene a harcot."

A történtek kapcsán fontos felidézni, hogy a Politico brüsszeli hírportál a napokban arról közölt cikket, hogy a párizsi zsidók rettegésben élnek. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása óta Franciaországban 2500 antiszemita cselekményről szóló bejelentés érkezett a hatóságokhoz. Ez azt jelenti, hogy Franciaországban az elmúlt három héten több antiszemita támadás történt, mint az elmúlt egy évben összesen.

A francia belügyminiszter a támadások óta több rendőrt és katonát telepített a zsidó iskolákba, imahelyekre és közösségi házakba, Párizs zsidó negyedében, Sarcellesben pedig katonák őrzik az iskolákat. Egyes szülők igyekeznek nem kimutatni a félelmüket a gyermekeik előtt, s abban bíznak, hogy ez az egész nem tarthat sokáig, mások viszont annyira megijedtek, hogy még az oktatási intézményekből is kiveszik gyermekeiket.

"Valahányszor fellángol a helyzet a Közel-Keleten, Franciaországban megnövekszik az antiszemita bűncselekmények száma"

– mondta a Politicónak Marc Hecker izraeli–palesztin szakértő.

Mindenképp fontos elmondani, hogy Franciaország ad otthont a legnagyobb zsidó közösségnek Izraelen és az Egyesült Államokon kívül. Becslések szerint mintegy félmillióan lehetnek, de ebben az országban él az egyik legnagyobb muszlim közösség is Európában. A biztonsági aggodalmak nem új keletűek a francia zsidó közösség körében, mivel az iszlamisták számos terrortámadást követtek el az elmúlt évtizedben a nyugat-európai országban.

“Egyre inkább a veszélyek korát éljük, a járvány után újabb és újabb háborúk veszélyeztetik a békét és a biztonságot. Az illegális migrációval pedig a távoli vidékek konfliktusai érkeznek meg Európába. A napokban az antiszemitizmus olyan mértéket öltött Európában, amire generációk óta nem volt példa.”

“Emlékezzünk az ártatlan áldozatokra, legyen minél hamarabb fegyverszünet, hogy minél kevesebb további áldozatot szedjenek a háborúk” – jelentette ki Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Vácon, ahol Turai Jánossal a Váci Zsidó hitközség elnökével az Izraelt ért palesztin Hamász általi terrortámadás ártatlan áldozataira emlékeztek a váci zsinagóga épületénél. Minderről a vasarnap.hu tudósított.

A gyermekként a holokausztot túlélő Turai János hangsúlyozta, hogy “embernek nem nevezhető, aki a lakosságot irtja, nem a regurális hadsereget támadja”.

Az elmúlt napokban újabb tüntetéseken éltették a Hamászt több nyugat-európai országban. Rómában a résztvevők össze is csaptak a rendőrökkel, előzőleg pedig azt kiabálták, hogy gyűlölik a rendőröket, és meg akarják ölni őket. Athénban izraeli zászlót égettek a Hamasz terrorszervezet támogatói, miközben azt skandálták, hogy Allahu Akbar, azaz Allah a leghatalmasabb. New Yorkban is utcára vonultak a Hamász támogatói, azt követelve, hogy állítsák le az Izraelnek szánt támogatásokat.

Nyugat-Európában az első perctől kezdve a Hamászt támogató tüntetések betiltása lett volna a megfelelő, és nem az, hogy szabadjára engedik az indulatokat. Európában a terrorszervezeteknek, így a Hamásznak is lehetnek alvósejtjei, de veszélyt jelentenek azok az iszlám hátterű, radikalizálódott fiatalok is, akik egyéni döntés alapján utcai támadásokat hajthatanak végre – fejtette ki Horváth József biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Európában terrorszervezetnek, így a Hamásznak is lehetnek alvósejtjei, de veszélyt jelentenek azok az iszlám hátterű, radikalizálódott, jórészt fiatalok is, akik egyik napról a másikra dönthetnek úgy, hogy egyénileg utcai támadásokat, késes, gázolásos támadásokat hajtanak végre – mondta a szakember.

Hozzátette:

a mecsetekből folyamatosan biztosítják az utánpótlást, némi túlzással bárki bármikor elkövethet ilyen támadást, válhat terroristává.

Számos ország a vallásszabadság örve alatt egyfajta nagyvonalúsággal kezelte ezt a kérdést, és nem vizsgálta, mi hangzik el a mecsetekben, ki fizeti azokat az imámokat, akik a Közel-Keletről, Észak-Afrikából érkeztek, milyen kapcsolati háló épül ki a küldő országtól a másod-, harmadgenerációs fiatalokig – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Horváth József úgy fogalmazott, hogy a német politikai elit, a jelenlegi kormánykommunikáció nem döntötte még el mit tegyen, és csak ideiglenes látszatintézkedés, hogy megerősítették a zsidó iskolák, a zsinagógák védelmét. Ugyanakkor

kettős mércét alkalmaznak: míg ebben az esetben óvatosan lépnek föl, a parlamenti pártként legálisan működő Alternatíva Németországért (AfD) esetében gyakran felmerül a betiltás lehetősége.

Az Európai Unió vezetői semmiféle intézkedést nem tettek annak megakadályozására, hogy fedőszervezeteken keresztül az iszlám radikális szervezetekhez, a Hamászhoz juthassanak támogatásai – közölte a szakember párhuzamot vonva az ukrajnai helyzettel, ahol az EU hallgatólagosan tudomásul veszi, hogy az érkező források 30 százaléka „kézen-közön eltűnik”.

A szakértő úgy látja,

látszanak a Gázai-övezetben a szárazföldi támadás előkészítő jelei: a kommandós egységek már a terepen vannak, igyekeznek megtisztítani a feltételezett behatolási pontokat az aknáktól, robbanóeszközöktől, csapdáktól.

Horváth József szerint fennáll a konfliktus kiszélesedésének veszélye, a kérdés, hogy az izraeli hadsereg milyen keményen lép föl, és a kétségtelenül fennálló humanitárius veszélyt érzékelve sikerül-e a nőket, gyermekeket, időseket kimenekíteni Gáza városából és annak közvetlen környezetéből.

Izrael jelenleg nem áll harcban Iránnal.

Ebből a szempontból a legfőbb fenyegetést azok, az Irán által támogatott, a libanoni határnál működő terrorcsoportok jelentik, melyek felszereltsége jobb a Hamászénál.

Nem véletlen, hogy az izraeli hadsereg jelentős eszközöket csoportosított az ország északi részébe – jelezte. Hozzátette: az hogy az Egyesült Államok a hírek szerint már a második repülőgép-hordozót irányítja a térségbe, ez üzenet Iránnak, hogy ne indítson el egy ilyen kalandor akciót.

A szakértő szerint az ukrajnai háború szempontjából a fő kérdést a fegyverutánpótlás jelenti: a Hamász által elindított több ezer rakéta miatt azokból a precíziós légvédelmi rakétákból alakulhat ki hiány, amelyet Ukrajna is használ.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Grandiózus, 270 méteres mélység felett átívelő híd, a nevadai Hoover-gát mellett

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

life.hu

Ritka fotót osztott meg Salma Hayek: ünnepli az esküvőjét, amire úgy kellett elrángatni

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor Baba a házban címmel tett fel új TikTok videót

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett

KÜLFÖLD

„Nem hiszem, hogy látta” - 64 éves férfi életéért küzdenek az orvosok

KÜLFÖLD

Hat évig szenvedett pánikrohamoktól a 29 éves anya, mire kiderült a valódi ok