Létrehozva: 2023.09.12.

Ukrajnából származó fegyvereket foglaltak le Észak-Írországban

Egyre nagyobb problémát jelent, hogy az Ukrajnának adományozott fegyverek a feketepiacon keresztül visszaáramlanak az Európai Unióba.

Szerző Gaál József

Az észak-ír rendőrség "az ukrajnai háborúból frontvonalából származó fegyvereket és robbanóagyagot" foglalt le az Új IRA (New IRA) nevű nacionalista terrorcsoport tagjaitól - írja a Belfast Telegraph regionális hírportál. A hatóságok tájékoztatása szerint a lefoglalt fegyverek biztosan a háborús övezetből kerültek Észak-Írországba, azt viszont nem lehet hitelt érdemlően megállapítani, hogy az ukrán vagy az orosz fegyveres erőktől származnak-e, mivel mindketten használnak szovjet gyártmányú eszközöket. 

Ukrajnából származó fegyvereket foglaltak le Észak-Írországban

Az Észak-Írországi Rendőrségi Szolgálat (PSNI) terrorelhárítási egysége csütörtökön razziázott több lakóingatlanban Derry és Strabane városában. A házkutatások során katonai kézigránátokat, lőfegyvereket, töltényeket és egy kilogramm plasztikus robbanóanyagot találtak, valamint terrorizmus vádjával két férfit és egy nőt letartóztattak. 

A felfedezéssel kapcsolatban egy rendőrségi szakértő azt mondta, hogy az ukrán háborúból származó fegyverek egyre gyakrabban jelennek meg feketepiacon, és kerülnek bűnbandák és félkatonai csoportok birtokába. Feltételezése szerint a fegyvereket elsősorban azok a külföldi zsoldosok csempészhetik be a régióba, akik az orosz-ukrán háború kirobbanása utáni időszakban Ukrajnába utaztak harcolni, de azóta már visszatértek.

"Nem lehet alábecsülni ennek a fegyverlefoglalásnak a jelentőségét. Ezek a tárgyak katonai minőségűek, és úgy véljük, hogy rendőrtiszteket akartak megölni velük. Ebben az esetben nem csak a gyilkosság és a csonkítás állt az elkövetők szándékában, hanem civil lakosság figyelmen kívül hagyása is. Ezeket a tárgyakat egy lakóövezetben tárolták, egy gyermekjátszótér közvetlen közelében, és bármilyen támadás, amelyet végrehajtottak volna, a mi közösségeinkben történt volna"

- fogalmazott a razziát követő sajtótájékoztatón Mark McEwan rendőrfőnök-helyettes. 

Észak-Írországban három évtizeden át dúlt  polgárháború a katolikus republikánusok és a protestáns lojalisták között. Bár az ezt lezáró 1998-as nagypénteki egyezmény előtt a republikánusok legerősebb terrorcsoportja, az IRA teljesen feladta a fegyveres harcot és megvált fegyvereitől, több szakadár republikánus csoport, köztük az Új IRA (New IRA), a mai napig folytatja a harcot. Az Új IRA 2012-ben alakult, és több gyilkosság fűződik a nevéhez. Első súlyos terrorcselekménye egy pokolgépes merénylet volt, amelyet hat éve követett el Belfastban egy büntetés-végrehajtási tisztviselő ellen. 

Az Észak-Írországban felbukkant ukrán fegyverek kapcsán fontos elmondani, hogy korábban több szakértő és nemzetközi szervezet is arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába exportált fegyverek a feketepiacra kerülnek. Az Europol – amely segítséget nyújt az uniós tagállamok bűnüldöző hatóságainak a súlyos nemzetközi bűncselekmények és a terrorizmus elleni fellépésben – nemrég már jelezte, hogy fennáll a veszélye annak, hogy bűnszervezetek kezére kerülnek az Ukrajnának szánt fegyverek. De a NATO és az EU is riasztást adott ki tavaly nyáron az ukrajnai fegyvercsempészet miatt.

Egyre több országban erősítik meg, hogy az ukrajnai háború az illegális fegyverkereskedelem újabb aranykorát hozhatja el. A francia BFM-TV műsorában például egy igazságügyi szakértő nemrég arról beszélt, hogy Marseille-ben jelenleg nagy mennyiségű Ukrajnából származó fegyver kering az alvilági bandák között.

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró az RT orosz hírcsatornának adott interjújában korábban szintén arról beszélt, hogy Ukrajnába exportált fegyverek közül nagyon sok kerülhet a feketepiacra.

Egy Pentagon-dokumentumra hivatkozta a CNN nemrég arról számolt be, hogy bűnözők, önkéntes harcosok és fegyverkereskedők Ukrajnában tavaly elloptak néhány nyugatról származó, az ukrán csapatoknak szánt fegyvert és felszerelést. 

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orosz katonák jelentek meg egy amerikaiak által használt légitámaszponton

origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

life.hu

Bridgerton-körmök: ez a trend meghozza az étvágyat az új évadhoz

magyarnemzet.hu

Bognár szavainak hihetetlen utóélete lett, villant a piros

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Pocakjában a kislányával örökre elaludt a fiatal édesanya

KÜLFÖLD

A legkisebb koporsók a legnehezebbek: zokogva húzta ki a medencéből 3 éves ikerlányai testét az édesapa

KÜLFÖLD

Holtan találtak egy nőt a magyarok kedvenc turistahelyén, gyilkosság áldozata lehet

KÜLFÖLD

Fegyveres férfi rémített halálra egy kerékpározó családot Kisudvarnokon