Létrehozva: 2023.09.26.
Módosítva: 2023.09.27.

Hivatalosan is megállapították: ukrán rakéta csapódott Lengyelországba és ölt meg két civilt

A hatalmas médiafigyelmet kapott incidens még tavaly novemberben történt.

Igazságügyi szakértők megállapították, hogy Ukrajna lőtte ki azt a rakétát, amely tavaly novemberben Lengyelország területére zuhant és két civil halálát okozta  - írta meg a Rzeczpospolita lengyel hírportál a vizsgálatra rálátó tisztségviselőkre hivatkozva. A portál beszámolója szerint a lengyel hatóságok munkáját jelentősen akadályozta, hogy az ukrán partnerszervezetek semmilyen formában sem voltak hajlandóak együttműködni a vizsgálat során, de végül a közreműködésük nélkül is sikerült megállapítani a rakéta pontos típusát és eredetét.

Hivatalos is megállapították: ukrán rakéta csapódott Lengyelországba és ölt meg két civilt

Ahogy arról a hazai sajtó is széles körben beszámolt, tavaly november 15-én, délután három óra után nem sokkal rakéta csapódott a lengyel Przewodów falu egyik gabonasilójába, közel az ukrán határhoz. A detonációban két gazda életét vesztette, és több mezőgazdasági épület megsemmisült. 

Az incidens az ukrán energetikai létesítmények elleni orosz támadásokkal párhuzamosan történt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonnal „orosz rakétacsapásnak” nevezte az esetet. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig "összeesküvés-elméletnek" minősítette azt a felvetést, hogy ukrán légvédelem rakéta okozta a tragédiát.

Az már a korai vizsgálatok során nyilvánvalóvá vált, hogy a rakéta orosz gyártmányú volt, de ez önmagában még nem jelentett semit, hiszen Ukrajna és Oroszország egyaránt használ szovjet gyártmányú harci eszközöket a háborúban. Noha már korábban is sejteni lehetett, hogy a lengyelek halálát okozó rakétát Ukrajna indította el, hivatalos vizsgálat ezidáig nem jutott erre az eredményre. 

A Rzeczpospolita beszámolója szerint gyilkos eszköz egy S 300 5-W-55 típusú légvédelmi rakéta volt, amit ukrán területről lőtték ki. A lengyel napilap értesülései szerint a nyilvánosságra hozott nyomozati anyag az országos szolgálatok átfogó, minősített megállapításai alapján készült, a robbantás nyomainak vizsgálatában résztvevő szakértők bevonásával. 

"Ennek a rakétának 75-90 km-es hatótávolsága van. Abban az időben az orosz állások olyan helyen voltak, ahonnan egyetlen orosz rakéta sem érhette el Przewodówot"

 – nyilatkozta az egyik nyomozói forrás a lengyel lapnak, aki azt is hozzátette, hogy Fehéroroszországból sem indíthatták a rakétát, az ország ugyanis túl távol esik a falutól légvonalban.

Fontos elmondani, hogy a Wpolityce című lengyel lap online kiadása már a kezdetekben is azt írta, hogy ukrán lövedékről van szó, amely tévedésből csapódhatott be Lengyelország területén. Ukrajna azonban következetesen tagadta, hogy közük lenne az esethez. "Nincs kétségem afelől, hogy ez nem a mi rakétánk volt" - mondta a hírre reagálva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Cikkében a Rzeczpospolita külön kiemelte a Kijev irányítása alatt álló Konsztantyinovka városban, nemrég történt tragikus incidenst, ahol egy rakéta csapódott be egy piacba, melynek következtében 15 civil vesztette életét. Az ukrán hatóságok ebben az esetben is Oroszországot tették felelőssé, de azóta kiderült, hogy egy célt tévesztett ukrán légvédelmi rakéta okozta a tragédiát.

Ukrajna konstruktív kapcsolatokra törekszik Lengyelországgal, különösen az országba irányuló gabonaexport kérdésének megoldásában – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy kedden sugárzott ukrán tévéműsorban.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Kijev elkötelezett a Varsóval való konstruktív kapcsolatok mellett, ezért készen áll a tárgyalásokra és a konzultációkra. „Nem vagyunk konfliktusos hangulatban. Nagyon nyitottak vagyunk a lengyel féllel való beszélgetésre, nagyon tiszteljük, végtelenül nagyra értékeljük és hálásak vagyunk a lengyelek támogatásáért az orosz agresszió elleni küzdelemben” – fejtette ki.

Megjegyezte, Kijev az Európai Bizottsággal együtt sokat tett azért, hogy ne ismétlődjön meg újból az ukrán gabona exportjára vonatkozó nemzeti tilalmak bevezetése, és az ellen, hogy ez a kérdés egyes politikai folyamatok „túszává” váljon.

„Nekünk a lengyelekkel közös ellenséget kell legyőznünk. A történelem során többször bebizonyítottunk, amikor együtt vagyunk, szolidaritást vállalunk egymással, kölcsönös támogatást és segítséget nyújtunk, azzal sokkal erősebbek vagyunk, amikor viszont megoldatlan kérdések vannak közöttünk, akkor abból egy harmadik fél húz hasznot” – hangoztatta Kuleba.

Az Jevropejszka Pravda hírportál arra emlékeztetett, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő esti nyilvános üzenetében előrelépést jelentett be az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek egyoldalú korlátozásával kapcsolatos vita rendezése terén az Ukrajnával szomszédos EU-tagállamokkal.

„Fokozatosan eltávolítjuk az érzelmeket ebből a témából a legtöbb kérdésben. A szomszédokkal való munka meglehetősen konstruktívvá válhat, és azzá is kell válnia, Ukrajna pedig mindent megtesz ennek érdekében” – szögezte le az államfő.

Németország érdekében állhat, hogy megromlott a viszony a lengyelek és az ukránok között, legalábbis így gondolja egy lengyel politológus. Lassan mindennapossá válik az üzengetés a két ország között. Úgy tűnik, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hiába látogatott a hétvégén Lengyelországba, Ukrajna az egyik legnagyobb fegyverszállító szövetségesét veszíthette el.

Németország lehet a legnagyobb nyertese a lengyel–ukrán adok-kapoknak. Úgy tűnik, a konfliktus szálait a háttérből Berlin mozgatja – ezt írja a Mandiner egy lengyel politológusra hivatkozva.

Tomasz Grosse szerint ugyanis Berlin azon dolgozik, hogy éket verjen Kijev és Varsó közé, ezzel védve a német vállalatok ukrajnai érdekeit. A politológus szerint a mögött a brüsszeli döntés mögött is német ármánykodás van, ami feloldotta az ukrán gabona importjának tilalmát.

Az Európai Bizottság ugyanis nemrég ismét megnyitotta volna a kapukat az ukrán gabonadömping előtt. Csakhogy Szlovákia, Magyarország és Lengyelország – saját termelőit védve – megtiltotta az ukrán gabona behozatalát.

Az ukrán elnök szinte azonnal közölte, hogy válaszul Ukrajna pert indít a Világkereskedelmi Szervezetnél, sőt importtilalmat is bevezet a lengyel termékekre.

Volodimir Zelenszkij burkoltan oroszbarátsággal is megvádolta Lengyelországot.

Tovább élesedett a konfliktus, amikor a lengyel elnök sem volt hajlandó találkozni az ENSZ-ben Volodimir Zelenszkijjel.

„Egy fuldokló ember rendkívül veszélyes, mert a mélybe rántja az embert” – fogalmazott Ukrajnáról Andrzej Duda lengyel elnök.

A diplomáciai háború kulcsmondatát a lengyel kormányfő mondta ki, amikor megüzente:

nem támogatják tovább a háborút.

Nem szállítunk semmilyen fegyvert Ukrajnába” – fogalmazott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Vagyis Ukrajna ezzel az egyik legnagyobb támogatóját és szövetségesét haragította magára. Lengyelország ugyanis rengeteg fegyvert és lőszert szállított korábban az ukránoknak.

Volodimir Zelenszkij valószínűleg a békülés szándékával érkezett szombaton Lengyelországba.

Köszönöm Lengyelország támogatását és szolidaritását” – fogalmazott az ukrán elnök. Csakhogy egyetlen lengyel tisztviselő sem találkozott vele.

Példátlan, hogy egy külső segítségre szoruló ország ennyire durván és agresszíven lépjen fel az őt támogató szövetségeseivel szemben

– erről a Mathias Corvinus Collegium elemzője beszélt az M1-en. Somkuti Bálint szerint a lengyelek erőn felül segítették Ukrajnát, ezért joggal várhattak volna el barátságosabb hangnemet.

Ezzel a fellépéssel, hogy Ukrajna nem megpróbálta kétoldalú módon, kétoldalú tárgyalások keretében rendezni a gabonavitát, hanem rögtön erőből próbált tárgyalni, és nemzetközi bírósághoz, nemzetközi fórumokhoz fordult, ezzel nagyon mély sebet ejthet ezen a kapcsolaton. Azt még túlzás lenne kiejteni, hogy végzetes vagy végleges, de nagyon mélyet az biztos” – fogalmazott az MCC kutatója.

Az elemző szerint cinikus, amikor a Nyugat a lengyel-ukrán vita kapcsán arról beszél, hogy Kijev elveszítheti szövetségeseit. Hiszen Volodimir Zelenszkij már több támogatóját is bírálta korábban. Az Egyesült Államok azonban akkor nem lépett közbe.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dárdai Bence német magyar fociválogatott

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Forradalmi áttörés előtt állnak a rákkutatók - Tabletta és oltás segíthet a daganatos betegségek ellen

KÜLFÖLD

Iszonyú fejfájástól szenvedett egy 22 éves lány, nem sokkal később már nem élt

KÜLFÖLD

Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét

KÜLFÖLD

Dagadtnak bélyegezték: halálra futotta magát a 6 éves fiú