Létrehozva: 2023.08.15.

Zelenszkij felszólította az ukránokat, hogy ne kocsmázzanak és bulizzanak

Mindenkit arra kért, hogy kerülje a hivalkodást.

Szokásos hétfői videóüzenetében Volodimir Zelenszkij igen éles hangot ütött meg az ukrán civilek szórakozási szokásaival kapcsolatban. Az ukrán elnök arra szólította fel a honfitársait, hogy ne járjanak kocsmákba és szórakozóhelyekre, ugyanis az ilyen viselkedés rendkívül tiszteletlen a fronton harcoló katonákkal szemben. 

Zelenszkij felszólította az ukránokat, hogy ne kocsmázzanak és bulizzanak

"Ukrajna háborúban áll. És azoknak, akik nem a fronton harcolnak, segíteniük kell a harcot. Nem bárokban, nem klubokban, nem utcai versenyzéssel vagy valamiféle hivalkodással, hanem úgy, hogy egészen konkrét módon segítjük a harcosokat. Hogy mást ne mondjak..."

- fogalmazott Zelenszkij, aki hozzátette, hogy az ország összes adrenalinjának, az ország minden érzelmének, az ország minden erejének ott kell lennie a harcokban. Mint fogalmazott, Oroszország legyőzése „közös nemzeti ügy” , és az ukrán harcosok „megérdemlik, hogy lássák", az egész ország mögöttük áll. 

A videóüzenet másik felében Zelenszkij arról beszélt, hogy nagyon kevés drónjuk van, még többre van szükségük, és a katonai személyzet is egyre inkább fogy a harctéren. Ezt a megállapítást azután fogalmazta meg, hogy a hétvégén meglátogatta a kelet-ukrajnai fronton harcoló katonai egységeket, köztük a radikális nézeteiről ismert Azov zászlóaljat is.

A bulizás mellőzésével kapcsolatos megjegyzéseivel az ukrán elnök feltehetően arra a videóra reagált, amivel a nyugati sajtót is széles körben foglalkozott. A felvételen fiatal nők és katonakorú férfiak láthatók, amint egy kijevi medencés bárban buliznak, miközben koktéloznak és látványosan jól szórakoznak.

A felvétel, ami futótűzként terjedt el az interneten, komoly felháborodást váltott ki, hiszen a magukat szerencsésnek mondható ukránok a legvéresebb harcok közepette is buliznak, miközben nem messze tőlük ezrek halnak meg a háborús fronton.

Az ukrán erők három négyzetkilométert szabadítottak fel a Donyeck megyei Bahmutnál – jelentette be hétfőn Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes.

Kiemelte, hogy összesen már negyven négyzetkilométert vett vissza az ukrán hadsereg orosz erőktől a bahmuti csatározások déli szárnyán. Megjegyezte, hogy az oroszok az elmúlt héten megpróbálták visszaszerezni elvesztett pozícióikat Bahmuttól nyugatra, Kliscsijivka, Andrijivka és Kurgyumivka településeknél.

Maljar elmondta azt is, hogy az ukrán csapatok sikereket értek el a donyecki régió déli részén, Urozsajne településnél, valamint tovább nyomulnak előre a Zaporizzsja megyei Melitopol és Bergyanszk irányába.

Megerősítette, hogy az ukrán hadsereg „sikeresen teljesítette feladatát” a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján, a dél-ukrajnai Herszon megyében.

Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára kijelentette az X közösségi oldalon, hogy Oroszországnak nincsenek valódi tervei az általa megszállt ukrán területek helyreállítására.

Szerinte Oroszország célja az, hogy az elfoglalt területeket tartósan ökológiai katasztrófa sújtotta „szürke zónává, egy összoroszországi szemétlerakóvá, művelésre és életre alkalmatlan területté alakítsák”. Mivel katonailag képtelen legyőzni Ukrajnát, Oroszország harctéri kudarcait a felperzselt föld taktikájával igyekszik kompenzálni – vélekedett a tisztségviselő.

Danyilov kifejezte meggyőződését arról, hogy Oroszország nem tervezi a vállalkozások újra indítását Ukrajna ideiglenesen megszállt területein.

Ehelyett – szavai szerint – a még működő vállalkozásokat is kritikus állapotba akarják hozni. A létfontosságú infrastrukturális létesítményeket pedig „technológiai fegyverként” készülnek felhasználni annak érdekében, hogy maximális akadályokat állítsanak a védelmi erők támadóműveletei elé – vélekedett a védelmi tanács titkára.

Mihajlo Fedorov ukrán digitális fejlesztési miniszter a Telegramon arról számolt be, hogy 235 millió hrivnyát, azaz csaknem 2,2 milliárd forintot kezdtek el gyűjteni tízezer drón beszerzésére, és az első három órában már több mint 35 millió hrivnya (327 millió forint) gyűlt össze csak lakossági adományokból. A miniszter hozzátette, hogy a drónokat külföldről készülnek megvásárolni.

Az ukrán fegyveres erők által „terrortámadásokhoz” használt, személyzet nélküli csónakok gyártásának és tárolásának helyszíneire mért az éjjel csoportos csapást az orosz haderő nagy hatótávolságú, tengeri telepítésű precíziós fegyverekkel – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn.

A tábornok szerint a csapás elérte célját, és az összes – meg nem nevezett – célpont megsemmisült. Az ukrán fél július közepén tengeri drónokkal rongálta meg a Krími hidat, amely a 2014-ben elcsatolt félszigetet köti össze az orosz szárazfölddel a Kercsi-szoroson át, majd egy orosz hadi- és tankerhajót is.

Konasenkov arról számolt be, hogy az elmúlt nap folyamán ukrán támadások sorát verték vissza, és azt állította, hogy a frontvonalon elszenvedett ukrán veszteségek meghaladták a hatszáz főt. Közülük, mint mondta, több mint 240-en a donyecki régió déli részén estek el.

A megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai célpontok között nevezett meg egy Sz-300-as légvédelmi rendszert,

két harckocsit, egy német Panzerhaubitze-2000-es, egy francia CAESAR és három lengyel Krab önjáró tarackot, egy spanyol Alacran önjáró aknavetőt, egy brit FH-70-es és három amerikai M777-es tarackot, valamint egy lőszerraktárt.

Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője hétfőn az orosz TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy a térségben az ukrán ellentámadás még mindig tart, de már kifulladóban van, és szó sincs az offenzíva második hullámáról. Azt hangoztatta, hogy a frontvonalon még mindig van néhány forró pont, ám az orosz hadsereg kiképzettsége „teljesen más szinten áll, mint fél évvel ezelőtt”.

A moszkvai katonai tárca szerint az Ukrajnával határos Belgorod megye légterében hétfőn két ukrán drónt lőtt le a légvédelem.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi csapást.

A Donyeck megyei Jurjivkában egy hatéves gyerek megsebesült, Herszon megye orosz megszállás alá került részén találat érte a korszunkai Szűz Mária-kolostort.

 

origo.hu

Ezt a szívdöglesztően szexi nőt volt képes elhagyni a Real Madrid egykori játékosa - galéria

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

borsonline.hu

Kőkemény KRESZ-teszt, még a rutinos sofőrök sem tudják hibátlanul teljesíteni

mandiner.hu

Az egész világ a békemenetről beszél – mutatjuk, miről számolt be a nemzetközi sajtó

mindmegette.hu

Jó hír a vásárlóknak: a Lidl testvérboltja is megjelenhet Magyarországon

magyarnemzet.hu

Az Eb-re készülő Marco Rossi szuper hírt kapott az éjjel

ripost.hu

Ha ezt látod a lángosozónál, menekülj!

travelo.hu

Egy kenguru ugrált a Szolnok melletti település utcáin

ripost.hu

Érkezik a bolygóvonat: ezeknek a csillagjegyeknek hoz szerencsét

ripost.hu

Teljes a káosz Dárdai Pál után; megszólalt a mellőzött hátvéd

ripost.hu

Virághoroszkóp: most kiderül, milyen pár illik hozzád a szerelemben

ripost.hu

"Édes kicsi csillagunk" - örömteli hírt osztott meg a Dancing with the Stars sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

5 évig szenvedett: Szexrabszolgaként tartottak fogva egy 12 éves lányt

KÜLFÖLD

5 konkrét terv, amivel a Nyugat háborúba sodorhatja Európát

KÜLFÖLD

Dől a nyugati hadianyag Ukrajnába, újabb segélyt küld Amerika

KÜLFÖLD

Rémisztő kijelentést tett Macron párttársa, kockáztatják a totális háborút

KÜLFÖLD

Muffinnal megmérgezte, majd párja holtteste mellett maradt napokig a gyilkos nő

KÜLFÖLD

Nézők közé csapódott egy autó egy utcai versenyen, több sérült

KÜLFÖLD

Economist: a "halál folyója" lett a Tisza

KÜLFÖLD

Áldozatot követelt az elmúlt napok brutális időjárása: életét vesztette egy mentésben résztvevő tűzoltó