Létrehozva: 2023.08.23.

Jobboldali fordulat jöhet Spanyolországban

Szeptember 27-ig van lehetősége kormányt alakítania a spanyol Néppártnak.

VI. Fülöp spanyol király az általános választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) elnökét, Alberto Núnez Feijóo-t kérte fel a kormányalakításra hétfőn, miután a kormányalakítási esélyek félmérése céljából meghallgatta a parlamenti pártok képviselőit. Az uralkodó azzal indokolta a döntését, hogy nem kívánt szakítani a hagyományokkal, és azt a jelöltet választotta, akit a választópolgárok többsége támogatott, ez pedig a Néppárt volt, ami 137 mandátumot szerzett a kongresszusban. 

A konzervatív spanyol Néppárt (PP) elnökét, Alberto Núnez Feijóo-t kérte fel a kormányalakításra VI. Fülöp spanyol király

A királyi ház a közleményében azt is kiemelte, hogy a VI. Fülöp által lefolytatott konzultációkon kiderült, hogy három kis párt, köztük a Vox, a jobbközép Kanári Koalíció és a Navarrai Népszövetség is támogatja Feijóo beiktatását. Ez azt jelenti, hogy a Néppárt 172 igen szavazatot már magáénak tudhat, és mindössze négy voks választja el az abszolút többségtől, amire a kormányalakításhoz szüksége van. 

A szocialista párt jelezte, hogy tiszteletben tartja a király döntését, de szóvivőjük, Pilar Alegría szerda reggel már azzal vádolta a Néppárt vezetőjét, hogy szándékosan a választás megismétlésére törekedett azzal, hogy vállalta a beiktatást, mivel az egyértelműen kudarcra van ítélve.

A Sumar vezetője, Yolanda Díaz hasonlóan nyilatkozott, szerinte Feijóónak semmi esélye, és csődöt fog mondani, mivel 172 szavazat a maximum, amit képes felmutatni. Úgy fogalmazott: „Feijóo minden spanyol állampolgárt egy olyan beiktatáshoz vezetett el, amiről mindenki tudja, hogy megbukik.” Ezután hozzátette: tovább folytatják a munkát annak érdekében, hogy végül egy progresszív kormány vezethesse tovább Spanyolországot, mely érzékeny a sokszínűségre. 

Szerdán Francina Armengol, a kongresszus múlt héten megválasztott szocialista elnöke felkereste Alberto Núnez Feijóót, majd bejelentette, hogy a beiktatási szavazás első fordulóját szeptember 26-án rendezik meg, ugyanis a Néppártnak időre van szüksége ahhoz, hogy kialakítsa a megfelelő szövetségeket. De az időpont eltolása amiatt is fontos volt, hogy egy esetleges új választás kiírása esetén a választópolgároknak ne kelljen karácsonykor vagy szilveszterkor az urnához járulni. 

"Köszönöm a királynak azt a döntését, hogy engem nevezett meg a kormányelnöki posztra. Hangot adunk annak a több mint 11 millió polgárnak, akik változásra, stabilitásra és mértékletességre vágynak egy olyan kormánnyal, amely megvédi az összes spanyol egyenlőségét"

- fogalmazott közösségi oldalán Feijóo, miután VI. Fülöp felkérte a kormányalakításra.

A Néppártnak a beiktatási szavazás első fordulójában abszolút többséget kell felmutatnia ahhoz, hogy Feijóo lehessen az új miniszterelnök. Ha ez nem sikerül neki, akkor tartanak egy második kört, ahol viszont már elég lesz az egyszerű többség elérése, vagyis ha több igen szavazatot kapnak, mint nemet, akkor is kormányt állíthatnak Spanyolország élére. Ha viszont mindkét voksoláson kudarcot vall, ahogy azt a baloldal feltételezi, akkor a parlamenti formációknak két hónapjuk lesz arra, hogy a megfelelő szövetségek kialakításával lehetővé tegyenek egy kormányalakítást. Ebben az esetben a király a másik jelöltnek, Pedro Sáncheznek is megadhatja a lehetőséget a beiktatási szavazáson való részvételre. Ha azonban ő sem szerzi meg a szükséges többséget, akkor a király feloszlatja a parlamentet, és újabb választásokat ír ki. 

A spanyolok soros uniós elnöksége, valamint a megfelelő támogatottság hiányából fakadó nagyobb kockázat miatt sokan arra számítottak, hogy a király ezúttal szakít a hagyományokkal, és nem adja meg a lehetőséget a jobboldalnak arra, hogy megpróbáljon kormányra kerülni. Egyes elemzők szerint az lett volna a logikus, ha a király elsőként Pedro Sánchezt kéri fel a kormányalakításra, mert ő nagyobb eséllyel szerezheti meg az abszolút többséget − kérdés persze, hogy milyen áron. 

A szocialistáknak ugyanis még mindig a legszélsőségesebb katalán nacionalista párt, a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) igen szavazatát kellene megvásárolniuk, melynek ára egyebek mellett a katalán függetlenségi népszavazás megtartása és egy amnesztiatörvény. Utóbbi segítségével a párt volt vezetője, Carles Puigdemont megúszhatná a felelősségre vonást, amiért 2017-ben kikiáltotta a Katalán Köztársaságot.

Azt nem tudni, hogy a király döntésében volt-e szerepe annak, hogy a baloldal rendszeresen azokkal a nacionalista pártokkal köt szövetséget, amelyek szét akarják bombázni Spanyolország egységét, és még az e heti királyi konzultációkon sem vettek részt, ugyanis nem ismerik el VI. Fülöpöt államfőként. 

 

origo.hu

Ennél undorítóbb embert nem láttam, a családjával is mit csinált? - ezt mondják a magyarok a Fidesz-szavazókat állatozó Magyar Péterről - videó

ripost.hu

Áll a bál Moszkvában: Sztankovicsnak máris hadat üzentek

borsonline.hu

Már az exférje sem ismer rá: így néz ki most a Házasság első látásra szereplője!

mandiner.hu

Többszörösen is megdöbbentett Magyar Péter meghökkentő viselkedése, pofátlansága, egyre agresszívebb stílusa

ripost.hu

Ben Affleck borzalmasan néz ki, egy üveg piával a kezében sétált - Fotó

ripost.hu

Ledöbbentek a rajongók: elképesztő dolog derült ki Michael Jacksonról

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. június 1.: A Kos felpörög, az Oroszlán meghúzza a határokat szombaton

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt helyesen megoldod, az emberek felső 2 százalékába tartozol

ripost.hu

Csak az emberek 2 százaléka képes megfejteni ezt az optikai illúziót - Fotó

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

ripost.hu

A tudósok is elsápadtak attól, ami az óceán mélyén felbukkant

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

5 évig szenvedett: Szexrabszolgaként tartottak fogva egy 12 éves lányt

KÜLFÖLD

5 konkrét terv, amivel a Nyugat háborúba sodorhatja Európát

KÜLFÖLD

Dől a nyugati hadianyag Ukrajnába, újabb segélyt küld Amerika

KÜLFÖLD

Rémisztő kijelentést tett Macron párttársa, kockáztatják a totális háborút

KÜLFÖLD

Rendőrök lepték el az utcát, szörnyűség nyomait rejtette egy lakás

KÜLFÖLD

Íme Hitler szolgálólányainak dermesztő világa

KÜLFÖLD

Képmutatásból jeles: Emmanuel Macron az orosz szankciók ellen lobbizik

KÜLFÖLD

Súlyos beteg egy ötéves kisfiú: 5 százalék esélye van az életre