Globális békeindex: a világ épp a vesztébe rohan, de Magyarország a béke szigete

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2023.08.04.

Német sajtó: a Nyugat hónapokon belül tűzszünetre kényszeríti Ukrajnát

A jövő évi amerikai választás miatt Bidenék mindenképp vissza fogják az Ukrajnának szánt támogatásokat – magyarázza a Die Welt német hírportál.

„Hatvan napja tart az ukrán ellentámadás, nagyobb sikerek nélkül, de rengeteg veszteséggel. Kijev nem fogja tudni visszaszorítani az orosz agresszort. Minden jel arra mutat, hogy ez a konfliktus be fog fagyni” – ezzel a felütéssel kezdte szerdán megjelent elemzőcikkét a Die Welt országos német napilap online kiadása, amely leszögezte: "Kijev nagyon rosszul áll ebben a háborúban".

ZELENSZKIJ, Volodimir
A Nyugat hónapokon belül tűzszünetre kényszeríti Ukrajnát

A német lap szerint jelenleg semmilyen jele nincs annak, hogy Kijevnek valaha is lehetősége lesz visszafoglalni az orosz megszállás alatt lévő területeket – annak ellenére, hogy ez az ukrán vezetés deklarált célja. Az ukránok az ellentámadás ideje alatt 240 négyzetkilométert tudtak visszafoglalni, „csigalassúsággal” haladnak, és az idővel versenyeznek: októberben ugyanis jön az esős évszak, ami még tovább fogja lassítani az ukránokat. 

"A Nyugat reménye, hogy az ukránok villámkiképzésével és modern harci eszközök ellátásával megfordítja a háború menetét, nem vált be"

Nyugati hezitáció

A cikk ezután azzal folytatja: Biden, Scholz és a nyugati vezetők hezitálnak a komolyabb fegyverszállítmányok kapcsán. Hiányoznak az ukránok arzenáljából például a vadászgépek, a német légelhárító Gepard-tankok, az amerikai Avengerek is, vagy az aknaelhárító eszközök is. Ezen felül pedig az ukránoknak komoly gondot okoz a lőszerhiány is.

A szerző valószínűnek tartja, hogy a konfliktus be fog fagyni, ahogy például Észak- és Dél-Korea esetében is. Ez „rossz időszak lesz” több millió ukrán számára: a NATO- és EU-tagság még elérhetetlenebb lesz Kijev számára, a külföldi befektetők inkább kerülni fogják a bizonytalan helyzet miatt az országot, az újjáépítés pedig szintén lassan fog csak haladni. 

Csalódott a Nyugat az ukránokban

Az ukránok folyamatosan fáradnak, az ország energiaellátása az idei télen sokkal nehezebb lesz, mint tavaly, és mindenféle állítással ellentétben 

"nem az ukránok, és nem is Volodimir Zelenszkij dönt arról, mikor lesz béke: az a nemzetközi közösség fog dönteni erről, amely életben tartja Kijevet pénzzel és fegyverekkel”.

A cikk írója ezután azzal folytatja, hogy az ukránok teljesítménye bizony csalódottságot okozott a nyugati vezetőkben, akiket nagy valószínűséggel nem érdekel a Krím visszafoglalása – hiszen Putyin már 2014-ben úgyis annektálta ezt a területet. A „rövidlátó” nyugati vezetők sokkal hamarabb fognak kibékülni egy megcsonkított Ukrajna gondolatával, mint azzal, hogy megpróbálják vereségbe taszítani Putyint, aki erre aztán – még ha a NATO válaszreakciója miatt valószínűtlen is, de – nukleáris fegyverekkel reagálhat – fogalmaz a szerző. 

A szerző azzal zárja írását, hogy az amerikai választás közeledtével Joe Bidenék ukrajnai támogatása is visszább lesz fogva, hogy ezzel megpróbálják semlegesíteni a republikánusok kampányát – amely azt kéri számon a Biden-adminisztrációt, hogy miért fordít dollármilliárdokat Ukrajnára, és miért nem igyekszik ezt a pénzt inkább az Államokban tartani. A háborúban hamarosan az egész Nyugat el fog fáradni, és nagyon valószínű, hogy 2024-ben már nem fognak nagy lelkesedéssel beszélni a fegyverszállítmányokról.

A régóta várt ukrán ellentámadás az elmúlt néhány hétben finoman szólva sem hozta meg a várt eredményt – erről írt hosszadalmas cikket a New York Times. Hiába vannak ugyanis az ukránok felszerelkezve modern amerikai fegyverekkel, a katonákat mérhetetlenül lassítja az oroszok által aláaknázott csatamező, emellett a tüzérség és az orosz légierő is nagy nyomás alatt tartja az ukrán csapatokat. 

A lap amerikai tisztviselőkre és független elemzőkre hivatkozva arról ír: az ukrán parancsnokok a siralmas eredményeket látva inkább taktikát váltottak, és tüzérségi támogatással akarták megritkítani az oroszokat. S noha az ukránok vissza is foglaltak egy-két falut, de átütő sikert még nem sikerült aratniuk. Ez pedig kérdéseket vet fel például annak kapcsán, hogy vajon tényleg minőségi kiképzést kaptak-e az ukrán katonák, és tényleg NATO-szintű hadsereggé váltak-e pusztán a több milliárd dolláros értékű fegyverszállítmányoktól.

Ezért döntött úgy az ukrán hadvezetés, hogy inkább ismét taktikát váltanak. A New York Times szerint ugyanis míg a nyugati harci módszerek a támadásra építenek, addig az ukrán haderő éveken keresztül inkább a védekező taktikát részesítette előnyben. A lap szerint ennek köszönhető például az is, hogy a háború kitörését követően az oroszok nem tudtak bevonulni Kijevbe, és gyorsan lezárni a konfliktust. Ehhez a módszerhez térnének vissza az ukránok, ám az amerikaiak attól tartanak, hogy ebben az esetben Kijev sokkal gyorsabb ütemben ürítené ki lőszerkészleteit. A lapnak nyilatkozó amerikaiak szerint ezért az a valószínű, hogy amint az ukránok áttörnek az orosz vonalakon, ismét visszatérnek majd az offenzív taktikához. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai művelet keretében hozott döntései erősítik Oroszországot – mondta Scott Ritter volt hírszerző tiszt az MK.ru szerint. A tiszt úgy véli, az igazság az, hogy Ukrajna egy kimerítő háborút folytat Oroszországgal, amelyben napról napra gyengül, míg utóbbi egyre erősebb.

Ritter elmondása szerint az ellentámadásokban az ukrán fél több ezer katonát és a nyugati katonai-politikai blokk, a NATO által szállított fegyverek egyharmadát veszítette el.

A volt amerikai hírszerzőtiszt álláspontja szerint Ukrajna több mint egy hónapja folytat ellentámadást, amelynek megsemmisítő csapást kellett volna mérnie az orosz fegyveres erőkre, de 

AZ UKRÁN FEGYVERES ERŐK MÉG AZ ELSŐ VÉDELMI VONALAT SEM ÉRTÉK EL.

„Ha elveszítesz 30 ezer katonát, és nincs másik 30 ezer, aki pótolhatná őket, az gyengíti a teljes háborús erőfeszítést” – zárta Ritter.

 

origo.hu

Több tízezer magyar autósnak kell lecserélnie a rendszámát

ripost.hu

Erre Marco Rossi sem számított, menekülniük kellett az edzésen - Fotók

life.hu

Marics Peti igazi csábító lenne a Bridgerton családban - GALÉRIA

magyarnemzet.hu

Meglepő fordulat: Vitézy váratlan helyről kapott jelentős támogatást

ripost.hu

„Kérlek, imádkozzatok!” – drámai üzenet Michael Schumacher lányától

vg.hu

Üzemanyag: kihirdették a választások utáni első árakat – szerdától ennyiért lehet tankolni Magyarországon

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 16.: a Vízöntő elemében van, a Rák menjen a saját feje után

ripost.hu

Nagy a baj: ismét műteni kell Sydney van den Bosch-t

ripost.hu

Ez a kvíz garantáltan sokakon kifog: te ismered még ezeket a régi szavakat?

ripost.hu

Borok a hűtőben, iratok az asztalon: mindent hátra hagyva, rejtélyesen eltűntek egy budapesti luxusház lakói - Fotók!

ripost.hu

Nem titok már: ezt a meseszép szőke bombázót szereti a Házasság első látásra szereplője

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Megkéseltek egy képviselőjelöltet Németországban

KÜLFÖLD

5 évig szenvedett: Szexrabszolgaként tartottak fogva egy 12 éves lányt

KÜLFÖLD

5 konkrét terv, amivel a Nyugat háborúba sodorhatja Európát

KÜLFÖLD

Dől a nyugati hadianyag Ukrajnába, újabb segélyt küld Amerika

KÜLFÖLD

Mindenkinek megfagyott a vér az ereiben a NASA véletlenül kiszivárgott felvétele miatt

KÜLFÖLD

Most érkezett: újabb holttestet találtak a vízben

KÜLFÖLD

Hajmeresztő LMBTQ-kampányba kezdett az osztrák kormány

KÜLFÖLD

Tiltakozás az olimpia ellen: széklettel árasztanák el a Szajnát a dühös párizsiak