Létrehozva: 2023.05.15.

Volt államügyész: a jogállamiság tragédiája, hogy nem nyomoznak Bidenék ellen

Kizárólag politikai okokból nem tárják föl az amerikai elnök korrupciós ügyeit - véli a volt utahi államügyész.

Szerző Ripost

Politikai döntésnek nevezte a volt utahi államügyész, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium eddig egyáltalán nem foglalkozik a Biden család ellen felmerült vádak kivizsgálásával. Brett Tolman szerint, aki korábban a szenátus igazságügyi bizottságában is dolgozott, az igazságügyi tárca nem hajlandó büntetőeljárást indítani bizonyos politikai vonatkozású ügyekben, például a Biden családja körül kirajzolódó korrupciós hálózat ügyében, ami a jogállamiság tragédiája - írja a Magyar Nemzet.

World Food Program USA's 2016 McGovern-Dole Leadership Award Ceremony
Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden (Fotó: Kris Connor / Getty Images)

A képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága által kiadott jelentés, amely szerint a Biden család több tagja is részesült külföldi pénzekből, a múlt hét egyik vezető híre volt az Egyesült Államokban. Legalábbis a jobboldali médiában, mert a mainstream médiumok egyáltalán nem számoltak be róla - fogalmazott Brett Tolman a Fox News amerikai televíziós hálózatnak adott interjúban. 

A felügyeleti bizottság szerdán egy 36 oldalas dokumentumot ismertetett a nyilvánossággal a Biden család gyanús ügyeivel kapcsolatban. A testület közlése szerint a Biden család és üzleti partnerei több mint húsz céget alapítottak és tízmillió dollárnál is több pénzt kaptak külföldi állampolgároktól Joe Biden alelnöksége idején, 2009 és 2017 között, a kifizetések egy része pedig a Biden család megvesztegetését célozta.

Bizonyos esetekben Bidenék munkatársai jelentős pénzeket kaptak külföldi forrásokból bankszámlájukra, majd kisebb, de egyre növekvő összegeket utaltak át az alelnökhöz köthető bankszámlákra. A bizottság szerint a bonyolult és látszólag szükségtelennek tűnő pénzügyi tranzakciók célja, hogy eltitkolják a külföldi cégektől kapott forrásokat. A jelentésben arról is említést tett a testület, hogy a kínai hírszerzéssel és a Kínai Kommunista Párttal is kapcsolatban álló kínai állampolgároktól és vállalatoktól kapott pénzeket amerikai korlátolt felelősségű társaságok létrehozásával rejtették el.

A bizottság szerint Joe Biden pénzért cserébe hozott meg politikai döntéseket, és a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) bizonyítéka is van erről. James Comer, a testület republikánus elnöke bekérette a szövetségi szervtől az iratokat, mert szerinte az FBI politikai alapon nem folytatta le a szükséges vizsgálatokat.

Az FBI a múlt héten azonban azt közölte a bizottsággal, hogy nem fog eleget tenni a kérésnek. Egyértelműen kiderült az FBI válaszából, hogy az iratok léteznek, de nem hajlandóak azokat átadni – reagált James Comer a Szövetségi Nyomozó Iroda bejelentésére.

Tolman aggodalmát fejezte ki az állítólagos tranzakciókkal kapcsolatban, mondván: „Ha nem tudod megállapítani, hogy a huszonöt cég milyen üzleti tevékenységet, akkor ez csak egy burkolt játék a pénz mozgatására”.

Tolman csalódottságának adott hangot amiatt, ahogy az igazságügyi minisztérium kezeli, illetve inkább nem kezeli a vádakat. Kiemelte, hogy az ilyen, fedőcégeket és a pénzmozgást érintő ügyek egykor a „az igazságügyi minisztérium csalással és korrupcióval foglalkozó részlegének fő tevékenységét” képezték. Tolman szerint a minisztérium láthatóan vonakodik az ügyek kivizsgálásától.

Egy olyan igazságügyi minisztériummal állunk szemben, amely nem hajlandó büntetőeljárást indítani bizonyos ügyekben, amelyeknek politikai vonatkozása van

- fogalmazott Tolman, aki emellett bírálta a minisztériumot azért is, mert újraindítja a büntetőeljárást olyan ügyekben, amelyekben olyan személyek érintettek, akiket Donald Trump korábbi elnök kegyelemben részesített. Tolman azt mondta: „Újra vádat emelnek, tudják, Philip Esformes ellen, akit Trump elnök kegyelemben részesített, de nem kapják el Joe Biden családtagját, akiről úgy tűnik, hogy egy bűnszövetkezetben vesz részt” − mutatott rá a korábbi ügyész.

Tolman szerint „az egyetlen magyarázat az, hogy az FBI vezetői szintjén és az igazságügyi minisztérium vezetői szintjén politikai döntések születnek”. Ezt tragikus új fejezetnek nevezte azok számára, akik a minisztériumban szolgáltak, és aláhúzta a pártatlanság szükségességét, „amikor döntéseket hozunk arról, hogy ki kerüljön börtönbe”.

 

origo.hu

Oroszország szövetségese is felkészült az atomháborúra

origo.hu

Elképesztő titkot árult el magáról Vilmos herceg

borsonline.hu

Nekimentek Hosszú Katinkának, az olimpikon nem hagyta szó nélkül az őt ért vádakat

vg.hu

Kész, vége, ennyi volt: újra emelkedhetett az infláció Magyarországon – betett az üzemanyagok drágulása

ripost.hu

Forró fotók, Balogh Edina bikinire vetkőzött, ájuldoznak a rajongók

magyarnemzet.hu

Itt a világháború, EU-ország katonái mennek Ukrajnába

origo.hu

Durván kiosztották a TV2 sztárját, hatalmas csalódást okozott

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

„Búcsúzz el apától!” – Megölte gyermekét, majd öngyilkos lett az anya

KÜLFÖLD

„Repülj a magasba, gyönyörű angyalunk!" - szívszorító szavakkal búcsúzik a család a 21 éves szőke szépségtől

KÜLFÖLD

Az ország legborzasztóbb gyilkossága: tucatnyi késszúrással végzett testvéreivel egy férfi

KÜLFÖLD

Tragédia a cirkuszban: családja szeme láttára halt meg a 4 éves kislány