Létrehozva: 2023.04.09.

Van, akinek ennivalót, ruhát hoz a nyuszi - megrázó beszámoló

A feltámadás napján élelmiszert és háztartási cikkekre szóló utalványokat oszt a földrengés károsultjainak a szíriai protestáns lelkész.

Bár a földrengés abbamaradt, Szíriában továbbra is sokan szorulnak támogatásra. Új otthont kell teremteni azoknak, akiknek az otthona a földdel lett egyenlővé és gondoskodni kell az életben maradásukról - húsvétkor is. Haroutune Selimian protestáns lelkipásztor Aleppo városában a húsvéti nagyhéten ruhabemutatót szervezett, hogy az adományokból összegyűlt ruha, cipő és meleg takaró eljuthasson a környékbeliekhez. 

Destruction in the Turkish city of Gaziantep after powerful earthquake
Meghaladta az ötvenezret a Törökország és Szíria határvidékén február elején történt földrengéssorozat halálos áldozatainak száma. Fotó: SEDAT SUNA / EPA

Az Úr Jézus Krisztus dicsőséges feltámadásával egybeeső napokon élelmiszert és háztartási cikkekre szóló utalványokat osztottunk ki, hogy ezzel is enyhítsük az itt élők nehézségeit. Emellett a héten volt ruhaakciónk is. Minden lehetőséget megragadunk a földrengés óta folyamatosan, hogy segítséget és támaszt nyújtsunk azoknak az embereknek, akik halottakat gyászolnak és földönfutók lettek

–összegezte az Aleppói keresztény lelkész.

Hogyan vigasztalják az embereket a földrengés után? 

Haroutune George Selimian aleppói lelkész azt mondja, sokan nem akarták elhinni, hogy hirtelen minden eltűnt, ami addig az övéké volt.

Élelmiszert, ruhát és meleg helyet biztosítanak a földrengés áldozatainak a Bétel templomban Fotó: Facebook

 Az emberek felfogni sem tudták, hogy egyszer csak mindenük a földdel lett egyenlővé. Amikor eljött a felismerés és belátás ideje, akkor jöttek a gyötrelmes kérdések is: Hol fogunk élni? Hogyan gondoskodhatnék a gyerekeimről, az anyámról, az apámról?

– számolt be a keresztény egyházvezető, utalva arra, hogy most is ezeket a kérdéseket próbálják megválaszolni. Hiszen sokan nem tudtak visszaköltözni a házukba, így átmeneti szállásokon élnek. Vannak olyanok, akik saját házukba befogadtak földönfutóvá lett áldozatokat. Az aleppói örmény protestáns gyülekezet testvérként fogadja a muszlimokat is, így volt ez mindig a közös együttélés során. Ma is mindenkit segítenek étellel, ruhával, meleggel és szállással, illetve sok sok jó szóval.

A szírek a földrengés után is  egymásra számíthattak, és Istenhez imádkoztak Fotó: HANDOUT / AFP

 

Szíriában lassabb volt a földrengést követő mentés, a helyreállítás még mindig tart

Mint emlékezetes, február 6-án egy 7,7-es erősségű földrengés rázta meg Törökország és Szíria területét. Az első és legerősebb földmozgást több mint kilencezer utórezgés követett.  Az egész világ – köztük Magyarország is – összefogott, mentőcsapatokat, élelmiszert és egészségügyi segítséget nyújtott a katasztrófa sújtotta térségeknek. Csak Törökországban megközelítőleg 530 ezer embert menekítettek ki és több mint 44 ezren haltak meg a katasztrófa sújtotta területen. Szíriában jóval nehezebb volt a kármentesítés és a kutatás is, lassabban haladt a mentés, hiszen oda nem érkezett annyi segítség. A két kezükkel kaparták ki a romok alól szeretteiket az emberek. Végül a halottak száma meghaladta a 10 ezret.

 

A földrengés utáni időszakban nagyon hideg volt, éjszakánként néha nulla fok alatt is volt a hőmérséklet. Sokan a tiszteletes örmény templomában kerestek menedéket. De hogyan vigasztalható meg valaki, aki mindent elveszített?

A földrengés napja szörnyű volt. Másfajta fényességet láttál az égen. Senki sem tudta, mi történt. Aztán zajokat hallottunk a föld mélyéről. És minden remegni kezdett a lábunk alatt. Sokan azt hitték, hogy eljött a világvége. Mi azonnal megnyitottuk templomunkat, hogy a szomszédok és a helyi lakosok menedéket találjanak. Néhányan mezítláb szaladtak ki a házukból, de ilyen helyzetben nem jut eszébe gondosan bepakolni senkinek. Lelkileg is borzasztó nehéz. Az emberek nagyon eltérően reagáltak és reagálják le mind a mai napig ezt a tragédiát. Lelkipásztorként én is gyakran kerestem a megfelelő szavakat. Mit lehet mondani azoknak a kérdéseire, akik éppen most veszítették el szeretteiket? Előfordult, hogy csak hallgattam

– vallott a nehéz helyzetről Haroutun Selimian.

Aleppóban a protestáns egyház templomát és különtermeit is megnyitották a menekültek előtt. Itt takarót, élelmiszert, vizet és forró teát is kaptak a többnyire hajléktalanná vált emberek Fotó: Armenian Evangelical Bethel Church

Változtatni kellett a segélyezési stratégián is

Több utórengés is volt, mindegyik után több és több ház dőlt össze, azok is, amelyek korábban csak megrepedtek. Ezért egy hónappal a földrengés után módosították a segélyezési stratégiát. Segítettek iskoláknak és üzleteknek újra kinyitni, hogy az emberek visszatérhessenek megszokott életükhöz. 

Megpróbáltuk egy kicsit elvenni a visszatéréstől való félelmüket

– mondta a lelkész a Ripostnak.

Szíriába kevés nemzetközi segítség érkezett, kevés gépesített eszköz, autó áll rendelkezésre, még üzemanyag sincs elég. Az emberek igyekeznek egymáson segíteni és Istenhez imádkoznak. Fotó: Getty Images

Húsbavágó valóság Szíriából

 A háború után újra borzalmas emberi drámák hazája lett Szíria, ahol sem üzemanyag, sem megfelelő eszközök nem álltak rendelkezésre a földrengést követő gyors mentéshez. Az elmúlt 12 évben a szíriai emberek az Amerikai Egyesült Államok és számos nyugati ország által bevezetett szankciók súlya alatt éltek, mindössze napi egy óra áramszolgáltatást vehettek igénybe. Már a földrengés előtt sem volt üzemanyag, nincs gáz, nincs gyógyszer, de gyógyászati ​​segédeszközök sincsenek. A háború miatt az infrastruktúra nagy része megsemmisült. A földrengés miatt rengetegen maradtak hajlék nélkül, éjszakáról éjszakára körülbelül 500 ember kereste meg az aleppói protestáns templomot menedékért. 

Az emberek sokszor két kézzel kaparták ki a romok közé szorult családtagjaikat, mert ha volt is gépesített eszköz erre, üzemanyaghiány miatt javarészt az használhatatlan volt. Csak egymásra számíthattak. Fotó: Getty Images

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Saját gyerekét ütötte-verte a csodaedző - óriási a botrány

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

mandiner.hu

Mi történt? Ursula von der Leyen kétperces videóban áradozik a magyarokról!

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Hátborzongató történet: egy nő hátából készített könyvborítót egy orvos!

KÜLFÖLD

Játék közben történt meg a legrosszabb, örökre elaludt a 2 éves kisfiú

KÜLFÖLD

Kirázta a hideg az orvosokat is, amikor meglátták, milyen élőlény mászik a férfi testében

KÜLFÖLD

Fájt a feje: a kórházban már nem tudták megmenteni a 3 gyermekes tanárnő életét