Magyar Péter egyértelműen a háború és az erőszak pártján

POLITIK
Létrehozva: 2020.07.06.

Ledöntötték a leghíresebb felszabadított amerikai rabszolga szobrát New York államban

A nyomozóhatóságok egyelőre nem közöltek részleteket a tettesek személyazonosságáról, de Donald Trump amerikai elnök szerint közönséges anarchisták a rongálók.

Szerző Gaál József

A New York államban található Rochester belvárosában ismeretlenek ledöntötték Frederick Douglass, a rabszolgából lett aktivista, író, lapszerkesztő és politikus szobrát – írja az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség.

A rendőrség hivatalos tájékoztatója szerint a rochesteri Maplewood Parkban található Frederich-szobrot vasárnap éjjel döntötték le ismeretlenek, majd az eredeti helyétől körülbelül 20 méterre egy kerítésnek támasztották. A szobrot, amit javítás céljából hétfőn elszállítottak a helyszínről, több helyen megrongálták, de nem fújták festékkel – ahogy azt a korábbi szobordöntéseknél megszokhattuk. Az esetleges gyanúsítottakról, illetve a műemlék elleni támadás indítékáról nem árult el részleteket a nyomozóhatóság.

Frederick Douglass a marylandi Tuckahoe településen látta meg a napvilágot 1818-ban egy ültetvényes rabszolganő gyermekeként. Édesapja vélhetően egy fehér ültetvényes lehetett, de ezt soha senkinek sem sikerült bizonyítania. Frederck már igen fiatalon szembesült a rabszolgatartók kegyetlenségével és brutalitásával. Egyik legmegrázóbb gyerekkori élménye az volt, amikor a megkötözött és meztelenre vetkőztetett nagynénjét a szeme láttára korbácsolták véresre. A rabszolgák többségével ellentétben Frederick tudott írni és olvasni, amit az egyik gazdasszonya tanított meg neki tizenévesen. A rabszolgaság-ellenes nézetei és alapvető műveltsége miatt 1-2 év után minden ültetvényes túladott rajta, mert lázadásra buzdította a többi rabszolgát. Az 1830-as évek második felében a fekete fiatal szökni próbált többedmagával az egyik gazdájától, de lefülelték őket. Douglass rövid időre börtönbe került, de fizikai károsodás nem érte. Az incidens után gazdája túladott rajta, és Baltimore-ba küldte. Hamis papírokkal végül innen sikerült megszöknie, hogy aztán végleg maga mögött hagyja a rabszolgaság láncait. Szabadulása után Douglass szinte azonnal a megírta és megjelentette első életrajzi könyvét, Elbeszélés Frederick Douglass életéről címmel, melyet a későbbiekben még két hasonló témájú írás követett. A publikálás után a szerző két évre Nagy-Britanniába és Írországba költözött, ugyanis attól tartott, hogy korábbi gazdái, akiket név szerint említett a könyveiben, elkapják és megölik. Miután visszatért az Egyesült Államokba, több évig szerkesztett egy népszerű, afroamerikai olvasóknak szánt újságot, a North Start. A lap a polgárháború alatt, és az azt megelőző időszakban a rabszolgaság-ellenes mozgalmak egyik legfontosabb szócsövévé vált. Karrierje csúcsán Douglass többször nyílt vitát folytatott Abraham Lincoln amerikai elnökkel, akivel később baráti kapcsolata alakult ki, és többször meg is meglátogatta őt a Fehér Házban. A polgárháború időszakában az Unió oldalán toborzott fekete csapatokat. Az északi győzelmet követően pedig Roches­ter városában Douglasst képviselővé választotta a Republikánus Konvenció. Később Ulysses Grant elnöki kampányában segédkezett, akit aztán 1868-ban az Egyesült Államok elnökévé választottak. Douglass életének második szakaszában sokfelé utazott Amerikában, hogy a faji egyenlőségről, a nemzeti politikáról, az oktatásról és a nők egyenjogúságáról szónokoljon és tanítson.

A Frederick Douglass-szobor ledöntésének hírét még Donald Trump amerikai elnök is megosztotta a hivatalos Twitter-oldalán. A kormányfő szerint ”ez az eset is azt bizonyítja, hogy az anarchista csőcselék cselekedeteinek nincsenek határai.„

origo.hu

A Házasság elő látásra sztárja hatalmas titkot árult el a párkapcsolatáról

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

borsonline.hu

Marics Peti már a múlté: ehhez a férfihoz ment feleségül Stana Alexandra

mandiner.hu

A svédek még mindig biztosak benne: 251 ezer magyar életét megmenthették volna, ha az EU hagyja

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

mandiner.hu

Erre tessék gombot varrni, Magyar úr! Az Európai Bizottságnak pedig ezúton is hálásan köszönjük

ripost.hu

Megsúgták az égiek: Ez a 4 csillagjegy törődik a legtöbbet a szerelmével

mindmegette.hu

A legjobb ebédek csirkemellből hétvégére: 12 recepttel segítjük a készülődést

ripost.hu

Május végén fordul a kocka, ezekre a csillagjegyekre rámosolyognak az égiek

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted, az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Kiderült Katalin és Vilmos titka, kitálalt a komornyik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

180 fokos fordulatot vett az EU, megállíthatatlanul sodródunk a háború felé

KÜLFÖLD

Megműtötték Robert Ficót, egy rövid időre magához tért

KÜLFÖLD

Soros fia megint Ukrajnába utazott, érdekükben áll a háború kiterjesztése

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Súlyos tünetek, fertőzött vizet ittak, 40 ezer háztartást érint az ijesztő probléma

KÜLFÖLD

Őrületes próba, élő emberi fejet ültetne egy holttest nyakára az eszelős idegsebész

KÜLFÖLD

Újabb részletek derültek ki a pedofil tanárnőről, így cserkészte be áldozatait

KÜLFÖLD

„A kormány eltitkolta, hogy ufókkal találkoztunk" - döbbenetes bejelentést tett a magas rangú katonatiszt