Létrehozva: 2020.07.01.

Egy olasz sziget lakói szavazáson utasították el a tömeges bevándorlást!

Sajnos a referendumot nem a helyi önkormányzat szervezte, ezért politikai értelemben nem valószínű, hogy bármilyen következménye lesz.

A Földközi-tenger déli medencéjében, az Afrika partjaitól mindösszesen 100 kilométerre található Lampedusán a lakosság elsöprő többsége amellett szavazott egy referendumon, hogy zárják be az apró szigeten található összes befogadóközpontot, valamint tiltsák meg az újabb migránsok érkezését – írja az Il Giornale internetes kiadása.

A helyi népszavazást nem az önkormányzat szervezte, hanem egy civil szervezet, ezért politikai értelemben nem valószínű, hogy bármilyen következménye lesz. Mindazonáltal a szavazáson részt vett mintegy 1000 emberből 988-an voksoltak amellett, hogy a zárják be a befogadóközpontokat, és mindösszesen 4-en szavaztak arra, hogy az ilyen típusú létesítményeknek továbbra is van létjogosultsága, ezért nyitva kell tartani őket.

Lampedusa szigete a néhány Olaszországhoz tartozó földközi-tengeri sziget egyike a Pelagie-szigetcsoport tagja. A szigetek közül kettő lakott, Lampedusa és Linosa, melyek össznépessége nagyjából 6000 fő. A szigetek Máltától nyugati irányban helyezkednek el, mindössze 100 km-re Tunézia partjaitól. 2002-től Lampedusa vált az Olaszországba, EU-ba induló illegális migránsok fő úti céljává. Ettől fogva az országba egy adott évben érkező bevándorlók 80 százaléka, de gyakran 90 százaléka a szigeten ér partot, amit sokszor csak Európa kapujának neveznek az illegális bevándorlók. A migrációs válság csúcsától, 2015-től számítva több 10 ezer migráns fordult meg Lampedusán minden évben. A migrációs nyomás tekintetében egyedül akkor állt be némi javulás, amikor 2018-ban Matteo Salvini – olasz belügyminiszterként – megtiltotta, hogy a migránsokat taxiztató civil szervezetek hajói kikössenek Olaszországban. Miután a bevándorlásellenes politikus kilépett a koalíciós kormányból, a helyzet fokozatosan egyre rosszabbá vált Lampedusán. A sziget polgármestere, Salvatore Martello június elején a kormányhoz, illetve az Európai Unió illetékes szerveihez fordult a helyi közösség iránti szolidaritást és támogatást kérve, még mielőtt a növekvő gyűlölet kezelhetetlen állapotokat idézne elő.

 

67 illegális bevándorlót tesz partra az SOS Mediterranee nevű civil szervezet hajója, a Ocean Viking Lampedusa szigetén, 2020 június 25-én. (AFP)

A népszavazás eredményével kapcsolatban egy, a lampedusaiakat tömörítő civil bizottság közleményt adott ki, melyben élesen bírálták a tömeges migrációt, és a központi olasz kormány bevándorláspolitikáját.

„Az elmúlt 30 évben folyamatosan megsértették az itt lakók legalapvetőbb jogait. Lampedusa szigetét egy katonák által igazgatott migrációs központnak használták ez idő alatt, ami elfogadhatatlan. Tették mindezt a közigazgatás bonyolultságát kihasználva, illetve az erkölcsi és gazdasági zsarolás stratégiáján keresztül, a helyi lakosok kárára. Mindez persze nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül szeretnénk hagyni a migrációs probléma súlyosságát, mindazonáltal fenntartjuk magunknak a jogot arra, hogy megkérdőjelezzük a kormány jelenlegi migrációs politikáját – olvasható a közleményben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

metropol.hu

A TV2 sztárjai elárulták hogyan alakult az életük

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

mandiner.hu

Ítéletet mondtak az Európai Unióról – ez nem mindenkinek tetszik majd

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Forradalmi áttörés előtt állnak a rákkutatók - Tabletta és oltás segíthet a daganatos betegségek ellen

KÜLFÖLD

Iszonyú fejfájástól szenvedett egy 22 éves lány, nem sokkal később már nem élt

KÜLFÖLD

Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét

KÜLFÖLD

Dagadtnak bélyegezték: halálra futotta magát a 6 éves fiú