Létrehozva: 2019.05.06.

Tarol a neten a 13 éves magyar kislány halálos drámája

Modern Instagram-sztorit forgattak egy Auschwitzban meggyilkolt kislány 75 éve írt naplójából. Az ötlet döbbenetes siker lett, világszerte már több mint 1,5 millió ember követi a magyar Heyman Éva emlékére létrehozott Instagram-fiókot, amirõl még maga Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is elismerõen szólt.

A nagyváradi születésű magyar zsidó lány, a 13 éves korában Auschwitzban megölt Heyman Éva feljegyzéseit Éva története címmel az Instagramon mutatták be. A kislány emlékeit az izraeli holokausztnapra, a Jom Hasoára készülve tették fel az internetre, és egy héten belül több mint 1,5 millió követőre tett szert a fiók.

A kis Éva naplóját azért dolgozták fel ilyen szokatlan módon, hogy a mai tizenévesek is közelebb érezzék magukhoz, hiszen a fiatalok körében az Instagram az egyik legnépszerűbb alkalmazás.

Naplóját filmes formában tették fel a felületre, az Instagram sztorik használatával, minden naphoz külön kis ikon tartozik.

A videókat színészekkel forgatták le, akik eljátsszák az egész történetet: a fagyizástól a zsidók összegyűjtésén át egészen a vonatos deportálásig. A szereplők angolul szólalnak meg, héber felirattal, ám a történet számunkra is érthető, hiszen sokunk rokonai is hasonló dolgokat éltek át egykor.

Heyman Éva három és fél hónapon át vezetett naplót 1944-ben Nagyváradon májusi deportálásáig, ennek megfelelően az oldalon is február 13-ával kezdődik a történet, amelyben egy igazi kamasz életét ismerhetjük meg. Éva bemutatja a családját és barátait, megünnepli a születésnapját, önfeledten táncol és még szerelmes is lesz. Ezt a gondtalan gyermekkort teszi tönkre a történelem legsötétebb eseménye, a holokauszt. A sztorik között még a náci vezér, Adolf Hitler is feltűnik, a videókhoz pedig Éva pontosan olyan kommentárokat fűz, mintha egy mai tini tenné. Hitlerről például először annyit ír: „annyira gyűlölöm, bárcsak meghalna”.

A kislány utolsó napjait azért ismerhetjük meg, mert naplóját megtalálta az édesanyja, majd könyv formában ki is adta. A kötetre sokáig nem figyelt fel senki, most azonban az izraeli vállalkozás megtalálta azt a felületet, ahol modern formában adhatják át a fiataloknak a valódi történelmet.

Mati Kochávi, egy izraeli informatikai cég milliomos tulajdonosa finanszírozta a vállalkozást, amely @eva.stories néven elérhető az Instagramon. Izraelben óriásplakátok kezdték hirdetni szerte az utak mentén Éva történetét.

GALÉRIA:

400 fős alkotógárda készíti a videofelvételeket Lvivben, Ukrajnában, és több tucat izraeli hírességet is megnyertek az oldal hirdetéséhez. Még Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke is Heyman Éva naplójának újrafeldolgozása mellé állt, és Twitter-üzenetben hívta fel a figyelmet az ügyre.

Ugyanakkor vannak, akik szerint a megölt magyar lány fiktív Instagram-fiókja tiszteletlenség, és a bírálók szerint alábecsüli az izraeli fiatalok intelligenciáját. De vannak olyanok is, akik szerint nem az a kérdés, hogy hol, milyen médiában, hanem hogy hogyan, milyen színvonalon keltik életre Heyman Éva emlékét.

origo.hu

Oroszország áttörte az ukrán védelmet Donyeckben, Ukrajna védtelen az orosz drónokkal szemben

origo.hu

Őrjöngve káromkodott és üvöltözött a templomból épp kijövő emberekkel Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Végleg vége? Kiderült, miért szakíthatott L.L. Junior és Dárdai Blanka

vg.hu

Mágneses vihar: reagált a Budapest Airport, kiderült, lesznek-e járatkésések a ferihegyi repülőtéren

ripost.hu

Véletlenül elszólta magát Tóth Gabi, ekkor szeretett bele új párjába - Fotó

vg.hu

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be és nem lesz bennük eladó

origo.hu

Ismert magyar honvédezredes halt meg az M1-esen tragikus balesetben

mindmegette.hu

Ezzel a magyaros menüvel várják Budapesten Hszi Csin-pinget, a kínai elnököt

ripost.hu

Óráink vannak hátra, brutális napkitörés várható

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Bepánikoltak az utolsó pillanatban, Budapest rendezheti meg csúcsmeccset

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

Beleesett a csatornába, percről-perce küzd az életéért egy 9 éves fiú

KÜLFÖLD

Szívszaggató, miért kellett meghalnia a mosolygós 5 éves lánynak

KÜLFÖLD

Öklömnyi daganatot távolítottak el az agyából: újra meg kellett tanulnia járni a 23 éves férfinak

KÜLFÖLD

„Az én utam itt véget ért” - Saját maga jelentette be a halálát egy TikTokker