Létrehozva: 2024.02.18.

10-ből 9 ember nem tudja, mire kell figyelni, ha kutyát tart a lakásban. Te ismered az összeset?

Érdemes megfogadni egy-két tanácsot, ha kutyát szeretnénk tartani a lakásban.

1. Kutya a lakásban? Erre figyeljünk!

Ha úgy döntünk, szeretnénk kutyát tartani a lakásban, érdemes tájékozódni az adott fajtáról! Nézzük meg, hogy mennyi élelmiszerre van szüksége és azt is, hogy mekkora a mozgásigénye! Az alacsony mozgásigényű kutyák számára ideálisabb lehet lakásban élni, de számukra is fontos, hogy sétáltassuk őket. Amennyiben sportos életet élünk és képesek vagyunk kedvencünket naponta két-három órán át elfoglalni, választhatunk akár nagyobb mozgásigényű négylábút is - írta a Fanny magazin.

kiskutya, kutya
Fotó: Pixabay

2. Ez egy okos döntés

Ha türelmetlenebbnek érezzük magunkat, igyekezzünk olyan fajtát választani, amelyik intelligens és könnyen tanítható. Az engedelmesség ugyanis nagyon fontos a lakásban tartott ebek esetében.

3. Mit szól majd a szomszéd?

Amennyiben olyan lakásban élünk, ahol vékonyak a falak és könnyen áthallatszódhat minden hang, akkor érdemes tájékozódni arról is, hogy mennyire hajlamos a választott fajta az ugatásra. Érdeklődjünk, mennyire zavarná a szomszédokat, ha időnként hallanák a kutyust! Ha albérletben lakunk, kérdezzük meg a főbérlőt, hogy megengedi-e az állattartást!

4. Váratlan helyzetek

Mielőtt elhatározzuk, hogy hazaviszünk egy kutyust, gondoljuk át, hogy lesz-e elég időnk foglalkozni vele! Készüljünk fel arra, hogy négylábú barátunk nem feltétlenül úgy viselkedik majd, mint ahogyan arról olvastunk! Lehet, hogy a vártnál több mozgásra lesz szüksége, amit, ha nem kap meg, gondok lesznek a viselkedésével és a bútorok megrágásában vezeti majd le az energiáit.

5. Fontos a nevelés

Miután hazahoztuk a kiválasztott kutyust, fordítsunk elég figyelmet a nevelésére és legyünk következetesek! Ha nem akarjuk, hogy később a kanapéra ugorjon, akkor kölyökként se engedjük meg neki! Tanítsuk meg különféle parancsokra, mint amilyen a „marad” és a „gyere”! Ezzel elérhetjük, hogy bent maradjon egy másik szobában, miközben takarítunk és csak akkor jöjjön ki, amikor hívjuk.

6. Jelöljük ki a határokat!

A kutyatartás során lényeges szempont, hogy meghatározzuk, ki a vezér a háznál és értessük meg kedvencünkkel, hogy a mi szabályainkat kell követnie. Érdemes kijelölni, hogy a lakásban hova mehet a kutya és melyik az a helyiség, ahová már nem szabad beosonnia. Térelválasztó hálóval éles határokat jelölhetünk ki és egyúttal megakadályozhatjuk, hogy mégis átlépje azokat.

7. Legyen szobatiszta!

Érdemes minél előbb szobatisztaságra nevelni a kedvencünket, így később elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket. Legyünk türelmesek, hiszen kezdetben gyakrabban előfordulhat, hogy a kiskutya a lakásban végzi el a dolgát. Ilyenkor ne büntessük meg, hiszen nem fogja tudni, miért kapta! Így az is előfordulhat, hogy félelmében egy eldugottabb területre piszkít majd, amit nehezebb lesz észrevenni. Használjunk inkább pozitív megerősítéseket és dicsérjük meg, amikor jó helyen végzi el a dogát! 

8. Számít a rendszeresség!

A lakásban tartott kutyák esetében különösen fontos a rendszeresség kialakítása, ugyanis a szervezetük így tud alkalmazkodni egy ürítési rutinhoz. Ezért érdemes minden nap azonos időpontban etetni őket és mindig ugyanakkorra időzíteni a sétát, hogy megtanulja, mikor végezheti el a dolgát.

9. Tegyük otthonossá!

Mérjük fel, mennyire ideális a lakásunk arra, hogy háziállatot tartsunk benne és igyekezzünk otthonunkat minél inkább kutyabaráttá tenni. Alakítsunk ki számára egy biztos pontot, ami az ő állandó helye lehet, így jobban érezheti magát. Tegyük oda a fekhelyét, aminek a közelébe kirakhatjuk az etető-és itatótáljait, illetve a játékait is. Kedvencünk szívesebben tér vissza az adott helyre, ha a számára fontos tárgyakat ott találja. Ráadásul, ha azon a helyen játszik és közben véletlenül felsérti a padlót, elég lesz az adott területen kijavítani a hibákat.

10. Ha egyedül van otthon

A kutya nevelése azért is fontos, mert ezen múlhat, hogy fegyelmezetten fog-e viselkedni akkor is, amikor egyedül hagyjuk a lakásban. A kennelhez szoktatás is megoldás lehet, amit érdemes kölyökkorában elkezdeni. Ha a jutalomfalatokat a ketrecben adjuk neki oda, pozitív élményhez fogja kötni a bent tartózkodást. Így rövid ideig jól érezheti magát benne kedvencünk, amennyiben arról is gondoskodtunk, hogy elég nagy és kényelmes legyen számára a hely.

11. Kutyaszitter kerestetik!

Ha úgy látjuk, hogy a vártnál kevesebbet tudunk a kutyussal tölteni, érdemes keresni olyan ismerősöket vagy kutyaszittereket, akik szívesen elviszik sétálni kedvencünket és vigyáznak rá akkor is, amikor mi ezt nem tudjuk megtenni.

12. Milyen otthon az ideális?

Minél alacsonyabban lakunk, például a földszinten vagy az első emeleten, annál praktikusabb kutyát tartani. Kis kedvencünket ugyanis gyakran le kell majd vinni, hogy elvégezze a dolgát, kezdetben pedig akadhatnak nehézségei a vizelet visszatartással, különösen kölyök kutyák esetében Ha túl sokat kell lépcsőzni vagy sokáig tart a liftezés, előfordulhat, hogy nem érünk le vele időben.

13. Megoldás az erkély? 

Ha magasabban lakunk, jól jöhet, ha van erkélyünk. Bár ez nem a legjobb megoldás arra, hogy a kutyusunk elvégezze a dolgát, a biztonság kedvéért tehetünk oda kutya WC-t. Amennyiben kiengedjük kedvencünket, győződjünk meg róla, hogy az erkély teljesen biztonságos és sehol nem fér ki a kutya! Amennyiben van olyan rés, ahol kieshet, fedjük le megfelelően, például szereljünk rá plusz léceket.

14. Tartsuk tisztán!

A lakásban tartott kutyák esetében a tisztaság kiemelten fontos, hiszen az utcáról élősködőket hozhatnak be, ráadásul a padlót is összekoszolhatják a mancsaikkal. Fürdessük őket rendszeresen, így a kellemetlen szagokat is elkerülhetjük. Arra azonban ügyeljünk, hogy maximum hetente egyszer mosdassuk meg őket. A túl sok fürdetés ugyanis veszélyes lehet számukra, hiszen eltávolíthatjuk vele a bőrük természetes védőrétegét.

15. Gondoskodjunk a bundájáról!

A kutyusok sok szőrt hagyhatnak maguk után, ezért érdemes őket fésülni. Azt, hogy ezt hányszor ajánlott megtenni, a kedvencünk szőrzettípusa dönti el. A hosszú szőrű ebek esetében ezt gyakrabban is megtehetjük. A fésű mellé akár egy szőrtelenítő kesztyűt is beszerezhetünk. A szőreltávolító hengerről sem érdemes megfeledkeznünk, amivel indulás előtt megtisztíthatjuk a ruhánkat a rátapadt szőrszálaktól.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

metropol.hu

Hilda: “Van, amit teljesen másképp éltem meg”

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-