Létrehozva: 2024.05.19.

Ezek a támogatások minden fiatalnak járnak! Így veheted igénybe őket!

Gyermekünk idén érettségizett, és az iskolapadból belépne a munka világába? Vagy inkább továbbtanulna? Valkó Hiteles András jelzálog- és babaváróhitel specialistát kérdeztük, milyen támogatásokat vehetnek igénybe a fiatalok 2024-ben.

Egyenesen a munkába

Áprilistól lehet jelentkezni az Ifjúsági Garancia Plusz programra, amely a 15-29 év közötti fiatalok elhelyezkedését segíti. A program keretében a regisztrált álláskeresők bér-, lakhatási, utazási támogatásban részesülhetnek. Emellett májustól induló képzési támogatást nyújtanak a képzésben részt vevő álláskeresőknek.

család
Az első lakásukat vásárló 35 év alatti fiatalok 50 százalékos illetékkedvezményben részesülhetnek 

Több marad a fizetésből

Nem kell szja-t fizetniük a 25 év alatti fiataloknak, ezzel akár 86 490 forintot takaríthatnak meg havonta. A kedvezményt a munkáltató a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha a kedvezményt nem kívánják érvényesíteni, például azért, mert több munkáltatónál is van jövedelmük, amelyek együtt már meghaladják az adómentes értékhatárt, ami 2024-ben 576 601 forint.

A kincset érő nyelvtudás januártól 58 ezer forintról 66 700 forintra emelkedett a sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott kormányzati támogatás. A 2018. január 1. után letett első sikeres nyelvvizsga díjára kérhetjük a támogatást, tehát nem akadály, ha a fiatal már korábban, azaz 2018 előtt szerzett sikeres nyelvvizsgát egy vagy több másik nyelvből. A támogatás alapvetően 35 éves korig jár, de gyermekvállalás esetén nincs korhatár.

Olcsóbb lett a jogsi

A nyelvvizsgához hasonlóan a sikeres KRESZ-vizsgát is támogatja a kormány. Ennek díját 25 ezer forintos értékhatárig visszafizetik a 20 év alattiaknak, de aki kisgyermekkel van otthon, korhatár nélkül élhet a támogatási formával. A támogatás a „B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyam és vizsga díjára vonatkozik a tantermi, vagy online elvégzett tanfolyamokra.

Éljen az ifjú pár!

Az első házasok kedvezménye egy személyi jövedelemadó-kedvezmény, amelyet azok a házaspárok vehetnek igénybe, akik közül legalább az egyik házastárs az első házasságát köti. Összege havonta 5000 forint, amelyet meg is oszthatnak egymás között. A kedvezmény a házasságkötést követő hónaptól legfeljebb 24 hónapig, azaz két évig jár.

Ha az első lakás a cél

Az első lakásukat vásárló 35 év alatti fiatalok akkor részesülnek 50 százalékos illetékkedvezményben, ha az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Feltétel, hogy az igénylő korábban nem rendelkezett önálló lakástulajdonnal, vagy 50 százalékot elérő tulajdoni hányaddal, illetve haszonélvezeti joggal az ingatlanban.

Kevesebb önerő is elég

Azok, akik még nem töltötték be a 41. életévüket és nem rendelkeznek saját lakással vagy 50%-nál nagyobb tulajdonrésszel, már 10%-os önerővel is kaphatnak lakáshitelt. Ez a lehetőség a piaci kamatozású és támogatott lakáshitelek esetén is adott, így a CSOK Plusz kölcsönre vagy falusi CSOK hitelre is vonatkozik.

Ösztöndíjjal külföldön

Több ösztöndíjprogram is elérhető, ilyen például a Pannónia Ösztöndíjprogram, amely támogatja a főiskolán és egyetemen tanuló fiatalok külföldi felsőoktatási intézményekben való tanulmányait a világ vezető egyetemein. Az egyetemisták tanulmányait és nyelvtanulásukat a cserediák-programok is segítik.

Olcsóbban utazhatnak

Márciustól már nem csak Budapesten, hanem az egész országban ingyenesen utazhatnak a helyközi közlekedésben a 14 év alatti gyermekek, míg a 14-25 év közöttiek 50%-os kedvezménnyel vehetik igénybe a vonatokat, héveket és a helyközi buszokat. A vármegye- vagy országbérletet 90%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg a magyar nappali vagy esti tagozatos diákigazolvánnyal rendelkezők.

 

origo.hu

Fantasztikus sikerrel kezdte az Európa-bajnokságot a magyar válogatott

ripost.hu

Ha ezt látod a lángosozónál, menekülj!

borsonline.hu

Mintha egyenesen Zámbó Jimmyt hallanánk: A Király hangszínén énekel a 19 éves magyar tehetség

magyarnemzet.hu

1700 ukrán menekültet kilakoltatnak, hogy helyet csináljanak afgán, szíriai és török migránsoknak

ripost.hu

A Merkúr az Ikrekbe hazatér: 3 csillagjegy fantasztikus hírt kap

hirtv.hu

Az amerikai hadsereg lelőtt egy drónt és két rakétát a Vörös-tengeren

ripost.hu

Két perc alatt rúgták ki, megalázták BL-döntő előtt a világsztárt

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. június 1-7.: Pörgős hétvége után új lehetőségek

ripost.hu

"Harry egy idióta és megérdemli, hogy mindenki rajta röhögjön" - keményen beleszállt a hercegbe a híresség

ripost.hu

Nem erre számítottunk: Kőgazdag Csabi végre válaszolt Jákob Zolinak

ripost.hu

Áll a bál Moszkvában: Sztankovicsnak máris hadat üzentek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Több százezren érkeznek ma az ország minden pontjáról a fővárosba

INSIDER

Orbán Viktor is beszédet mond a Békemeneten - mutatjuk a részleteket

INSIDER

Beindult a légkör: brutális, ami célba vette Budapestet - fotó

INSIDER

"Két nő kezében van a jövő" - Orbán Viktor fontos interjút adott egy francia lapnak

INSIDER

Vigyázz! Már itthon is támad a kullancslégy

INSIDER

Leszakad az ég, miközben autóban ülsz? Ezekre figyelj, ha zivatarban vezetsz!

INSIDER

27 fok, napsütés: visszatér vasárnapra a nyár

INSIDER

Dió nagyságú jég verte el az országot: pusztított, amit ért a vihar