Létrehozva: 2024.04.19.

Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat: itt már biztosan kevesebb a vérszívó!

Idén ahogy sok minden, a szúnyogok inváziója is előbb kezdődött, mint szokott. Szerencsére elkezdték a szakemberek a szúnyogirtást. Mutatjuk, hogy az ország mely területén!

A szakemberek egy speciális anyagot szórnak szét a napokban a levegőben bizonyos területeken, hogy meggyérítsék a szúnyogok állományát. Mennyire veszélyes ez a vegyszer és hol szórják idén először? Most kiderül!

szúnyog
Mutatjuk, hogy az ország mely területén folyik szúnyogirtás! Fotó: Pexels (illusztráció

Korábban indult és tovább tart majd az idei szúnyogszezon

Ha a szúnyogokon múlik, akkor kemény hónapok elé nézünk. A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium betegségvektorokkal foglalkozó kutatócsoportja szerint ugyanis az enyhe tél, valamint az új, ázsiai eredetű fajok megjelenése hosszú távon átrendezheti a már megszokott szúnyogszezont. Már februárban megfigyelhető volt a városi területeken a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog kikelése. További rossz hír, hogy az ázsiai tigrisszúnyog pedig meghosszabbítja az idényt: egészen október végéig találkozhatunk vele. Az európai tapasztalatok ráadásul azt mutatják, hogy az elkövetkező évek során egyre inkább számítanunk kell a jelenség fokozódására, továbbá új betegségek megjelenésére is.

Elindult az idei koordinált szúnyoggyérítés

Április 16-án elindult a központi szúnyoggyérítés, amit évek óta a katasztrófavédelem irányít. Elsőként a Tisza mentén és a Tisza-tónál, valamint a Körösök holtágain lépnek fel biológiai módszerrel a lárvák ellen. Ötezer hektárnyi felületen repülőről juttatják ki a szilárd fehérjetartalmú készítményt. Vagyis nem a szúnyogokat irtják, hanem a lárvákat.

A Balatonon már korábban megkezdődött a gyérítés

A csapadékos tél és az elmúlt napok magas hőmérséklete miatt a szokásosnál egy hónappal korábban kezdték meg a szúnyoggyérítést a Balatonnál. Biológiai, légi szúnyoggyérítésre került sor 1100 hektáron. Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség 1997 óta szervezi a szúnyogirtást az üdülőrégióban, amihez állami támogatást is kapnak.

Idén granulátumot használnak

A korai tavasz miatt a szokásosnál hamarabb kezdtek a fák lombosodni, ami megnehezíti a biológiai lárvagyérítést. A levegőből kijuttatott folyékony biológiai készítmény jelentős része ugyanis fennakadna az ártéri erdős területeken lévő fák levelein, ezért granulátumot alkalmaznak. A szilárd halmazállapotú készítmény áthatol a lombozaton, így bekerül a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek-olvasható a katasztrófavédelem weboldalán.

Miért nem nyáron irtják a szúnyogokat?

A biológiai lárvagyérítés optimálisan tavasszal történik, mert ilyenkor lehet hatékonyan megtizedelni a szúnyogok számát. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik: a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe.

Mennyire veszélyes a szúnyoggyérítéshez használt anyag?

Ez a bizonyos fehérje, amit granulátum vagy por formájában szórnak szét bizonyos területeken, ebben a dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.

A kémiai irtás hatástalan az invazív fajok ellen

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) közleménye szerint az országosan alkalmazott kémiai ködöléses módszer alkalmatlan az inváziós fajok ellen, ráadásul komoly ökológiai veszteséggel is jár. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy egyetlen elhanyagolt kertben több ezer csípőszúnyog kelhet ki és keserítheti meg a környéken élők mindennapjait, ezért a kertek tudatos rendezésével, a szúnyogbölcsők felszámolásával vagy biológiai kezelésével megelőzhető a szúnyogok inváziója.

Hol irtanak a héten és hol legközelebb?

Április 16-21-között Békés,

  • Csongrád-Csanád, 
  • Jász-Nagykun-Szolnok
  •  és Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében zajlik a gyérítés. A katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok országszerte hétről hétre elemzik a lárvák és szúnyogok fejlettségi állapotát és számát. Ez alapján tervezik meg a szúnyoggyérítés menetét. A hetente frissülő program itt követhető nyomon.

Mi magunk is sokat tehetünk a szúnyogok ellen

Minél kevesebb a szúnyoglárva, annál kevesebb a kifejlett szúnyog. Éppen ezért érdemes a ház körüli kisebb vizeket lefedni, kiönteni, rendszeresen cserélni. Egy-egy vízzel teli virágcserépben, vödörben, gumiabroncsban, eldugult ereszben százával, akár ezrével fejlődhetnek szúnyogok. Az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy hosszabb ideig ne tudjon bennük megállni az esővíz. A további ház körüli teendők itt találhatók.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden száj tátva marad a Real-sztár őrjítően szexi, új barátnőjének fehérneműs képeitől - galéria

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal